ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσδοκίες για άρση της κρίσης στα νοσοκομεία

31 Οκτωβρίου 2023, 06:00

images

Προσδοκίες για άρση της κρίσης στα νοσοκομεία δημιουργούν οι σημερινές συναντήσεις της Υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη με εκπροσώπους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών αναμένουν βελτιωμένη πρόταση από τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος ωστόσο μέχρι στιγμής εμμένει στη θέση του και δηλώνει ότι η πρόταση η οποία κατατέθηκε, είναι στο τραπέζι του διαλόγου για συζήτηση και επεξήγηση.

Ετοιμότητα συντεχνιών για ευελιξία

Σε δηλώσεις στο ΥgeiaWatch, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε ότι στόχος όλων των συντεχνιών είναι  να υπάρξει συλλογική σύμβαση που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του ΟΚΥπΥ με κλίμακες μισθοδοσίας και με μια προοπτική για τους εργαζόμενους η οποία, όπως είπε, είναι σημαντική και για τον οργανισμό.

«Θα πάμε να ακούσουμε τι θα μας πει η Υπουργός Υγείας και είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία σε ότι αφορά το θέμα των κλιμάκων και την εφαρμογή της σύμβασης», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Ιάκωβος Σάββα, δήλωσε ότι οι συντεχνίες θα θέσουν τη δική τους διαφοροποιημένη θέση η οποία θα περιέχει κάποιες εναλλακτικές προτάσεις.

«Για να μπορέσουμε να έρθουμε πιο κοντά. Αν είναι πρόσχημα ο νόμος, θα κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις αλλά σίγουρα θα δεχθούμε μόνο κάτι που θα αφήνει ικανοποιημένους τους συναδέλφους και ότι θα τους προσφέρει ένα μέλλον στον Οργανισμό. Το να εργάζεσαι σε έναν Οργανισμό και να μην ξέρεις τί θα γίνει την άλλη μέρα, σίγουρα δεν αφήνει κανέναν ικανοποιημένο. Ούτε μισθολογικά, ούτε εργασιακά και ο νόμος δεν τα καθορίζει όλα αυτά. Περιέχει πολλές ασάφειες», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας ανέφερε ότι, «για εμάς στο τραπέζι, είναι ως ειδικό θέμα η συλλογική σύμβαση και ως γενικό θέμα η βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Θεωρούμε ότι η συλλογική σύμβαση, θα πρέπει να διασφαλίζει στο βαθμό που πρέπει, τη βιωσιμότητα και τον χαρακτήρα των δημοσίων νοσηλευτηρίων και το ρόλο που διαδραματίζουν στα της υγείας στη χώρα μας».

Δεν μπορούν, τόνισε  να συμφωνηθούν παράμετροι εντός της συλλογικής σύμβασης οι οποίες προοδευτικά  θα υποβαθμίσουν τον ρόλο και τον χαρακτήρα των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

«Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και σίγουρα θα πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε να μελετηθούν όλες οι προτάσεις και όλα τα σενάρια», πρόσθεσε.

Επιμένει στα της νομοθεσίας ο ΟΚΥπΥ

Ο ΟΚΥπΥ από την πλευρά του, διευκρινίζει για ακόμη μια φορά ότι είναι υπέρ της σύναψης μιας συλλογικής σύμβασης με τους εργαζομένους.

«Όσον αφορά το αίτημα τους για να ισχύσει ό,τι ισχύει και στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως επεξηγήσαμε, αυτό δεν προβλέπεται από την νομοθεσία που διέπει τον ΟΚΥπΥ», δήλωσε στο YgeiaWatch, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπος Χαριλάου.

«Σχεδόν όλα τα οποία καλύπτει μια συλλογική σύμβαση, βρίσκονται στη νομοθεσία μας και τα εφαρμόζουμε και τα αποδίδουμε. Όπως για παράδειγμα η ΑΤΑ, το ταμείο προνοίας, η άδεια ασθενείας, η άδεια αναπαύσεως και άλλα», επανέλαβε.

«Η μόνη διαφορά που έχουμε είναι το ύψος της αύξησης των εργαζομένων. Ακόμη και την προηγούμενη των απεργιακών κινητοποιήσεων, εμείς καταθέσαμε μια νέα τροποποιημένη πρόταση η οποία περιλαμβάνει την παραχώρηση σταθερής μισθολογικής αύξησης από την πρώτη μέρα εργασίας μέχρι την τελευταία μέρα εργασίας ενός εργαζομένου και πέρα από αυτό και μια κυμαινόμενη αύξηση, η οποία βασίζεται σε ένα σύστημα αξιολόγησης, πράγμα το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τις συντεχνίες που προχώρησαν στην απεργιακή κινητοποίηση», σημείωσε.

Θέση του Υπουργείου Υγείας μέχρι στιγμής, είναι να  συνεχιστούν οι προσπάθειες, για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης ανάμεσα στον ΟΚΥπΥ και στις συντεχνίες των εργαζομένων, στο πλαίσιο των όσων προνοεί η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ.

Η κ. Κανάρη σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις της άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης του Υπουργείου Εργασίας, σε περίπτωση που οι δικές της προσπάθειες δεν οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα.


Της Μόνικας Μακρυγιάννη 

Σχετικά Άρθρα