ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προς αυστηροποίηση ποινών για γυναικοκτονία

25 Μαΐου 2022, 12:30

images

Προς την αυστηροποίηση των ποινών για τη γυναικοκτονία προσανατολίζεται η βουλή.

Η θέσπιση του αδικήματος της γυναικοκτονίας ως ιδιώνυμο αδίκημα συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, η οποία εισηγήθηκε την πρόταση νόμου.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την τροποποίηση του νόμου περί της πρόληψης και καταπολέμησης της Βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακής βίας και περί συναφών θεμάτων, καθώς και η τροποποίηση του περί ποινικού κώδικα νόμου του 2021 με στόχο τη θέσπιση του του αδικήματος της γυναικοκτονίας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «ο σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί της πρόληψης και της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, με τον οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων της σύμβασης νόμου του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ώστε να θεσπιστεί το αδίκημα της γυναικοκτονίας».

Κατά τη συνεδρία τέθηκε το θέμα της περίπτωσης των παιδιών ως θύματα της βίας κατά των γυναικών, τα οποία είναι μάρτυρες της βίας που ασκείται στη μητέρα τους. Ακόμη, ειπώθηκε και το παράδειγμα παιδοκτονίας βρέφους κάτω των 12 μηνών από τη μητέρα, ώστε να ενταχθεί και αυτό ως αδίκημα στο πλαίσιο αυτού του νόμου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τέθηκε το ερώτημα εάν ο θύτης πράξει φόνο εκ προμελέτης ή επειδή είναι μισογύνης (για γυναικοκτονία), τότε αυτός θα μαρτυρήσει για το δεύτερο γιατί θα γνωρίζει ότι δεν θα μπορεί να πάει ισόβια.

Έγινε αναφορά επίσης στη διαφορά της ποινής μεταξύ του φόνου εκ προ μελέτης και της γυναικοκτονίας, καθώς και το γεγονός ότι ο θύτης μπορεί να δηλώσει ως αίτιο τον μισογυνισμό για να αποφύγει την ισόβια ποινή που προϋποθέτει ο φόνος εκ προ μελέτης.

Προστίθεται ότι νομικά και τα δύο αυτά θεωρούνται ως εγκλήματα, απλώς εκδηλώνονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας Κύπρου, ανέφερε ότι τα στατιστικά της αστυνομίας δεν θα δώσουν στοιχεία εάν πρόκειται για περιστατικά μισογυνισμού κλπ.

Έγινε αναφορά επίσης στο ότι δεν υπάρχει διαφορά στον ορισμό της ανθρωποκτονίας και της γυναικοκτονίας.

Συζητήθηκε ακόμη η περίπτωση που ο θύτης (συνήθως άντρας) λόγω ψυχολογικών παραγόντων, προβαίνει στον βασανισμό του θύματος (γυναίκα) με σκοπό να το σκοτώσει. Αυτή η περίπτωση ορίζεται ως Mens rea, δηλαδή το διανοητικό στοιχείο της πρόθεσης ενός ατόμου να διαπράξει ένα έγκλημα ή γνώση ότι η πράξη κάποιου ή η έλλειψη δράσης θα προκαλούσε τη διάπραξη εγκλήματος. Αυτό καθορίζεται εξίσου και ως φόνος εκ προ μελέτης.

Επιπλέον, αναφέρθηκε το θέμα των αναπήρων στους οποίους ασκείται βία από άλλα άτομα με σκοπό να αποκομίσουν το επίδομα τους και κατά πόσο υπάρχει νόμος για να προστατεύσει και αυτές τις περιπτώσεις.

Η κ. Δημητρίου, ανέφερε ότι η γυναικοκτονία βρίσκεται σε έξαρση, ειδικότερα τώρα που επικρατεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι «η σιωπή δεν είναι αδυναμία και με τη συζήτηση αυτή ισχυροποιούμε την ενίσχυση του νόμου αυτού». Σημείωσε ότι άλλες χώρες έχουν προχωρήσει ήδη στον νόμο αυτό. 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα