ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Προγραμματισμένη αποτυχία" στη συμμόρφωση για αστικά λύματα

21 Απριλίου 2023, 13:16

images

Δεν συμμορφώνεται η Κύπρος στην υλοποίηση των προνοιών της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων, με τον κίνδυνο επιβολής ποινής έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον βουλευτή και πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το 1991 η ΕΕ υιοθέτησε την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων η οποία είχε πρόνοιες για εγκατάσταση δικτύων συλλογής και σταθμών επεξεργασίας λυμάτων δευτεροβάθμιας ή ισοδύναμης, στους οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό μεγαλύτερο από 2000, για παρακολούθηση και αυστηρότερη επεξεργασία σε ευαίσθητες περιοχές που υπόκεινται σε ευτροφισμό και για παρακολούθηση των απορρίψεων του επεξεργασμένου νερού και της λάσπης.

Ο κ. Θεοπέμπτου σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, ότι η συμφωνία που έκανε η Κύπρος με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν ότι μέχρι το 2012 θα έκανε όλα όσα έπρεπε για να συμμορφωθεί με την Οδηγία. Ωστόσο, το κράτος προγραμμάτισε τη συμμόρφωση μέχρι το 2017 αντί μέχρι το 2012, «άσχετα αν είχαμε και υποχρέωση να κάνουμε και εκθέσεις».

Ακολούθως, «το 2019, δηλαδή 7 χρόνια μετά την τελευταία ημερομηνία που συμφωνήσαμε, η ΕΕ μας απείλησε με δικαστήριο αν οι απαντήσεις που δίναμε δεν ήταν ικανοποιητικές. Μας πήραν δικαστήριο και μας καταδίκασαν (Υπόθεση C-248/19), το θέμα μάλιστα συζητήθηκε και στη Βουλή αλλά κανένας δεν είχε μια καλή δικαιολογία γιατί όλη αυτή η καθυστέρηση», αναφέρει.

Υποδεικνύει, επίσης, ότι «μετά την καταδίκη, αντί να επισπεύσουμε τις διαδικασίες και την εκτέλεση των έργων, κάναμε σχεδιασμό για επέκταση ακόμη δύο χρόνια, δηλαδή να συμπληρωθούν τα έργα το 2029. Έργα που είπαμε ότι θα κάναμε το 2012».

Ως εκ τούτου, «τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη προειδοποίηση η ΕΕ θα μας πάρει και πάλι δικαστήριο και όλοι αναμένουν ότι αυτή τη φορά, η ποινή θα ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια», επισημαίνει.

Υποχρέωση για αποχετευτικό σε οικισμούς

Όπως αναφέρει ο κ. Θεοπέμπτου, τα αποχετευτικά συστήματα θεωρούνται ως ένα από τα πιο μεγάλα περιβαλλοντικά και υγειονομικά έργα που γίνονται σε μια πόλη.

Προσθέτει ότι προστατεύουν τα υπόγεια νερά, δεν ρέουν λύματα από υπερχειλίσεις στους δρόμους, μειώνονται τα έξοδα των πολιτών για κενώσεις βόθρων, η επεξεργασία τους δίνει άφθονο νερό στη γεωργία και προστατεύονται τα εδάφη από νιτρικά.

«Όλα αυτά είναι πλεονεκτήματα τα οποία άρχισε τώρα το Ευρωκοινοβούλιο να επανεξετάζει για να αναβαθμίσει και να βελτιώσει την αντίστοιχη Οδηγία και να συζητούν μάλιστα την επέκταση των ωφέλιμων αυτών δικτύων αποχετεύσεων σε οικισμούς των 1000 πολιτών», αναφέρει.

Σημειώνει ότι «μέχρι τώρα η υποχρέωση μας ήταν για αποχετευτικό σε οικισμούς από 2000 πολίτες και άνω και όπως καταλαβαίνουμε όλοι, η αλλαγή αυτή θα μας αυξήσει το πρόβλημα, αφού θα μας επεκτείνει τις υποχρεώσεις, τη στιγμή που εμείς ακόμη δεν υλοποιήσαμε τις υποχρεώσεις μας του 2012».

Αναφέρει, ακόμη, ότι μια άλλη αλλαγή που συζητά η ΕΕ είναι η υποχρέωση των συστημάτων αποχέτευσης να λειτουργούν εξ ολοκλήρου με ενέργεια από ΑΠΕ.

Ειδικότερα, ο λόγος που τίθεται αυτός ο όρος είναι επειδή τα συστήματα αποχέτευσης είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας λόγω των πολλών αντλιών που έχουν, τις μεγάλες αποστάσεις που καλύπτουν οι αγωγοί και την ενεργοβόρα διαδικασία επεξεργασίας των λυμάτων.

Επιπλέον, δύο ακόμα θέματα που συζητούν να αλλάξουν, είναι η ανάκτηση θρεπτικών στοιχείων για εμπλουτισμό των εδαφών και για το ποιος θα αναλάβει τα ψηλά έξοδα αφαίρεσης φαρμακευτικών ουσιών από τα επεξεργασμένα λύματα.

«Με βάση την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει" θέλουν να περάσουν τα έξοδα στις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες φυσικά αντιδρούν πολύ έντονα», σημειώνει.

Ο κ. Θεοπέμπτου τονίζει ότι η Κύπρος πρέπει να προγραμματιστεί αναφορικά με αυτά τα θέματα, «γιατί δεν συμβαίνει μόνο τώρα, έχουμε τα ίδια και χειρότερα με τα θέματα ενέργειας, με τις υποχρεώσεις μας για το κλίμα, το κυκλοφοριακό και τόσα άλλα».


Σχετικά Άρθρα