ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προειδοποιήσεις στην Αυστραλία για φωτιές και ξηρασία

19 September 2023, 12:02

images

Η μετεωρολογική υπηρεσία στην Αυστραλία προειδοποίησε την Τρίτη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μοτίβο καιρικών φαινομένων με συνθήκες ζέστης και ξηρασίας.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με ασυνήθιστα ψηλές θερμοκρασίες και οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο και για ακόμη χειρότερες εικόνες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αυξημένες επιφανειακές θερμοκρασίες στον Ειρηνικό Ωκεανό θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη χώρα μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

«Αυτό το καλοκαίρι θα είναι θερμότερο από το μέσο όρο και σίγουρα θερμότερο από τα τελευταία τρία χρόνια», είπε ο μετεωρολόγος Καρλ Μπραγκάντζα.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, εξήγησε, εμφανίζεται κατά μέσο όρο κάθε δύο έως επτά χρόνια και συνήθως διαρκεί από εννέα έως δώδεκα μήνες.

Τον Ιούλιο, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο ήταν ήδη σε εξέλιξη και ότι υπήρχε πιθανότητα 90% να συνεχιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Το Ελ Νίνιο συνδέεται συνήθως με την αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Μπορεί να φέρει σοβαρές ξηρασίες στην Αυστραλία, την Ινδονησία και άλλες περιοχές της νότιας Ασίας, σε συνδυασμό με αυξημένες βροχοπτώσεις σε περιοχές της νότιας Νότιας Αμερικής, στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, στο Κέρας της Αφρικής και στην κεντρική Ασία.

Οι υψηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των θερμοκρασιών ολόκληρο το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαιρίο, με θαλάσσιους καύσωνες να πλήττουν τον Βόρειο Ατλαντικό και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο Μπραγκάντζα είπε ότι η εμφάνιση του Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό θα συνεχίσει να διοχετεύει θερμότητα στους ωκεανούς του πλανήτη.

Η Αυστραλιανή ερευνήτρια για το κλίμα, Ναντίνι Ράμες, είπε ότι το φετινό Ελ Νίνιο «αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια μερικών από τις θερμότερες παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες στην ιστορία».

Ο Ιούλιος του 2023, που χαρακτηρίστηκε από καύσωνες και πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο, ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, σύμφωνα με το κλιματικό παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus.

Ο κλιματολόγος Άντριου Κινγκ είπε ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα κλιμακώσει τον κίνδυνο πυρκαγιών και αιφνίδιων ξηρασιών σε περιοχές της Αυστραλίας.

Σχετικά Άρθρα