ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προειδοποιήσεις για ελλείψεις φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο

04 Ιανουαρίου 2023, 13:10

images

Αυξημένη ζήτηση για κοινά, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την απάλυνση των συμπτωμάτων γρίπης και κρυολογήματος αναφέρουν πολλοί φαρμακοποιοί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αποτέλεσμα είναι πολλά φαρμακεία να δηλώνουν ελλείψεις τέτοιων φαρμάκων και να προειδοποιούν ότι το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο έντονο.

Η επικεφαλής του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Φαρμακείων Δρ Λέιλα Χάνμπεκ περιέγραψε την κατάσταση ως «εφιάλτη» με μεγάλη έκταση, προσθέτοντας ότι μέλη του συνδέσμου τής στέλνουν φωτογραφίες με άδεια ράφια στα φαρμακεία τους.

«Οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να βρουν ορισμένα από τα πιο κοινά φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη», είπε η Δρ Χάνμπεκ.

Η εξήγηση που δίνεται για τις ελλείψεις αυτών των φαρμάκων είναι πως εξαιτίας της μεγάλης πίεσης στο σύστημα υγείας υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στα ραντεβού με τους γενικούς γιατρούς της γειτονιάς και με νοσοκομειακούς γιατρούς. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς καταφεύγουν στα κοινά φάρμακα με μεγαλύτερη συχνότητα.

Η αυξημένη πίεση στο σύστημα NHS αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην έξαρση της γρίπης. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας νοσηλεύονταν 3.746 ασθενείς με γρίπη, αριθμός υπερπολλαπλάσιος του αντίστοιχου κατά την περσινή ίδια περίοδο.

Σημειώνεται πως το τελευταίο δίμηνο πολλοί Βρετανοί φαρμακοποιοί έχουν αναφέρει δυσκολία και στην εύρεση αντιβιοτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της οστρακιάς, της πιο κοινής λοίμωξης από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου Α.

Συνολικά από το Σεπτέμβριο και μετά έχουν καταγραφεί πάνω από 33.000 κρούσματα οστρακιάς στη χώρα, ενώ 25 ανήλικοι έχουν χάσει τη ζωή τους από πιο σοβαρή λοίμωξη που προκάλεσε το βακτήριο.

Σχετικά Άρθρα