ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προβληματίζει το παράλληλο πρόγραμμα ελέγχου ακοής νεογνών

27 Ιουνίου 2019, 19:00

images

Η απόφαση της Κυβέρνησης να τρέξει ανιχνευτικό πρόγραμμα ακοής νεογνών παράλληλα με το ίδιο ανιχνευτικό πρόγραμμα που προσφέρει για 14 χρόνια το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής και καλύπτει δωρεάν όλα τα νεογνά της Κύπρου (82%) πλην των νεογνών του Μακαρείου Νοσοκομείου (18%), ήταν η αφορμή για να δημιουργηθούν ερωτηματικά μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Η Επιτροπή Υγείας συζήτησε την Πέμπτη τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής αναφορικά με την υλοποίηση των ανιχνευτικών προγραμμάτων για νεογνά. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε πως το θέμα μένει ανοικτό ενώπιον της Επιτροπής αναμένοντας διευκρινίσεις για τους λόγους που ώθησαν την Κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση καθώς επίκειται η δεύτερη φάση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ με τα κρατικά νοσοκομεία να αυτονομούνται υπαγόμενα στον ΟΑΥ που είναι ημικρατικός οργανισμός.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής Αργύρης Αργυρίου ανέφερε πως με τα τρία ανιχνευτικά προγράμματα που τρέχει το Κέντρο από το 1988 που ιδρύθηκε, σώθηκαν εκατοντάδες μωρά.

Ο κ. Αργυρίου πρόσθεσε πως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος ανίχνευσης από το Κέντρο, είναι ότι σήμερα δεν έχουμε παιδί με μη ανεντοπίσιμα προβλήματα ακοής.

Ανέφερε ακόμα πως θέλουμε να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Υγείας και εξήγησε πως το κράτος συνεισέφερε τον μισό του προϋπολογισμού του Κέντρου, όμως το Κέντρο με εισφορές κατάφερε να συγκεντρώνει το άλλο μισό για συνεχίσει τα προγράμματα του.

Ο κ. Αργυρίου εξέφρασε την άποψη ότι η εξαγγελία ενός παράλληλου ανιχνευτικού προγράμματος, θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων με δύο εξετάσεις ανίχνευσης. Είπε ακόμα πως η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει για το κόστος του προγράμματος ανίχνευσης που εξήγγειλε και διερωτήθηκε κατά πόσο η Κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει όλα τα ανιχνευτικά προγράμματα που ανέπτυξε το Κέντρο.

Αν η Κυβέρνηση δεν ανακαλέσει την απόφαση της θα υπάρξει διάσπαση στο πρόγραμμα ανίχνευσης καθώς εμείς θα συνεχίσουμε το κάνουμε σωστά την ανίχνευση και δωρεάν, πρόσθεσε.

Ο κ. Αργυρίου εξήγησε ότι τα περιστατικά νεογνών με προβλήματα ακοής που θα εντοπίζονται θα αποστέλλονται στην πολυθεματική ομάδα του Μακαρείου νοσοκομείου.

Σχολιάζοντας παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή ότι τα προγράμματα έπρεπε να ανατεθούν μετά από προκήρυξη προσφορών, ο κ. Αργυρίου ανέφερε ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν χαράσσει πολιτική.

Πρόσθεσε πως εφόσον προκηρυχθούν προσφορές το Κέντρο είναι έτοιμο να υποβάλει τις δικές του.

Είπε τέλος πως είναι τουλάχιστον προκλητικό από μέρους του Υπουργείου Υγείας να τρέξει πρόγραμμα που θα διασπάσει τον ανιχνευτικό έλεγχο.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας η εκπρόσωπος του Μακαρείου Νοσοκομείου είπε πως 2 στα 100 νεογνά που γεννιούνται πρόωρα παρουσιάζουν προβλήματα ακοής. Ανέφερε πως στο Μακάρειο έχουν εκλεχθεί 33.000 νεογνά με τον έλεγχο να διενεργείται από την 3 μέχρι 10η ημέρα ζωής του νεογνού.

Περαιτέρω αφού ανέφερε πως ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, είπε πως σε 15 νεογνά στα οποία παρουσίασαν προβλήματα ακοής τοποθετήθηκαν κοχλιακά εμφυτεύματα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ανέφερε πως το Κέντρο είναι ένας οργανισμός με τον οποίο συνεργάστηκε το κράτος, τον στήριξε, τον επιχορήγησε και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στα παιδιά.

Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει το καθήκον έναντι των παιδιών, των πασχόντων συνανθρώπων μας, έναντι του δημοσίου συμφέροντος.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πίσω από τις ενέργειες αυτές της Κυβέρνησης δεν κρύβονται οι όποιες σκοπιμότητες ή άλλα συμφέροντα», είπε επίσης ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι το θέμα δεν έχει κλείσει και «θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αντί να στηριχθεί και να ενισχυθεί το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, τη στιγμή της δωρεάν παροχής υπηρεσιών με διεθνείς διακρίσεις για την ποιότητα και το αποτέλεσμα του σε όλο τον πληθυσμό των υπηρεσιών με ελάχιστη επιβάρυνση στο κράτος με 320.000 ευρώ για ολόκληρο το χρόνο και το σύνολο των προγραμμάτων, το Υπουργείο Υγείας προχωρά στη διάσπαση του ενός από τα τρία ανιχνευτικά προγράμματα του Κέντρου.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως ενώ το κράτος και το Υπουργείο Υγείας μπορούσε να εντάξει το κέντρο υπό την ευθύνη και την καθοδήγηση του, προχωρά μόνο με το ένα από τα 3 προγράμματα.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το κράτος μπορούσε να προχωρήσει σε προκήρυξη προσφορών και εξέφρασε την εκτίμηση πως όλα αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα και εξέφρασε φόβους πως πίσω από αυτή την ενέργεια αυτή κρύβονται σκοπιμότητες.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει κάτι αναφορικά με τις σκοπιμότητες, είπε πως δεν τις γνωρίζει, αλλά δεν μπορεί να πιστέψει πως για ένα τόσο σοβαρό θέμα λαμβάνονται τόσο επιφανειακά και τόσο επιπόλαια αποφάσεις.

Σχετικά Άρθρα