ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προβληματισμός για αύξηση των περιστατικών πνιγμών στις παραλίες της Κύπρου

03 Αυγούστου 2023, 06:00

images

Οι αυξημένοι πνιγμοί στις παραλίες της Κύπρου τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, προβληματίζουν τους εμπλεκόμενους φορείς με συνεχείς αναφορές για υποστελέχωση των παραλιών με ναυαγοσώστες.

Την ίδια ώρα, το Υπ. Εσωτερικών παρεμβαίνει επισημαίνοντας ότι προβαίνει σε συνεχείς ενέργειες, που στόχο έχουν την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων ναυαγοσωστικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Ασθενοφόρων κλήθηκε το φετινό Ιούλιο να ανταποκριθεί σε 26 περιπτώσεις πνιγμών και ατυχημάτων σε θάλασσες και πισίνες.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, Ριάνα Κωνσταντίνου έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ κατά τον περασμένο μήνα και εξήγησε τι πρέπει να κάνει κάποιος αν βρεθεί μπροστά σε περιστατικό πνιγμού ή ατυχήματος σε θάλασσα ή πισίνα.

«Είναι πολύ σημαντικό να μάθει ο κόσμος να καλεί το 112. Πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει και έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος που μπορεί να στοιχίσει και τη ζωή του ανθρώπου που χρειάζεται βοήθεια. Επίσης αυτός που τηλεφωνεί πρέπει να είναι ψύχραιμος για να μπορέσουμε να δώσουμε οδηγίες από το τηλέφωνο, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε τις Πρώτες Βοήθειες πριν φτάσει το ασθενοφόρο στη σκηνή για να βοηθήσουμε τον πάσχοντα».

Όπως εξηγεί η κ Κωνσταντίνου, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή , γι΄ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος  να ακούει με προσοχή τις οδηγίες του λειτουργού.

«Μπορεί να είναι πνιγμός, μπορεί να είναι συνδυαστικό, δηλαδή κτύπημα στο κεφάλι κατά την πτώση ή να συμβαίνει οτιδήποτε άλλο, οπόταν το προσωπικό που είναι στη γραμμή δηλαδή στο συντονιστικό της υπηρεσίας ασθενοφόρων, θα τους βοηθήσει και θα τους εξηγήσει ακριβώς τι θα κάνουν μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο», είπε.

Η κ Κωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν oι διασώστες της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων μέχρι να φτάσουν στη σκηνή του πνιγμού ή του ατυχήματος.

«Κλείνουν τις διόδους στις παραλίες με αυτοκίνητα ή με μπάρες και διαφημιστικές πινακίδες και δυσκολευόμαστε να προσεγγίσουμε τη σκηνή. Ακόμη μερικές φορές λόγω του ότι οι παραλίες είναι μεγάλες, ο κόσμος δεν μπορεί να εξηγήσει πού ακριβώς είναι το περιστατικό. Καλό είναι λοιπόν να βγαίνει κάποιος προς τα έξω και να είναι σε ετοιμότητα για να μπορέσει να οδηγήσει το πλήρωμα του ασθενοφόρου κοντά στη σκηνή».

Τόνισε επίσης ότι ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να μην προβαίνει σε επικίνδυνες πράξεις μέσα στη θάλασσα/πισίνα όπως βουτιές σε σημεία που το νερό είναι ρηχό, βουτιές σε πισίνες, κολύμπι στη θάλασσα μετά την κατανάλωση αλκοόλ αλλά συνέστησε και προσοχή με τα θαλάσσια σπορ όπως τα jet ski αλλά ακόμη και με τα φουσκωτά.

Ανεπαρκή ναυαγοσωστική κάλυψη καταγγέλλει η ΠΕΟ

Σε πρόσφατη ανακοίνωση η ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ έκανε λόγο για ανεπαρκή ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών αναφέροντας ότι «την ίδια ώρα που οι παραλίες της Κύπρου κατακλύζονται καθημερινά από χιλιάδες επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, δυστυχώς αρκετές παραλίες παραμένουν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη και άλλες χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό ναυαγοσωστών».

Συγκεκριμένα, όπως τονίστηκε, οι πύργοι ναυαγοσωστικής σε 7 παραλίες στην επαρχία Λεμεσού, 8 στην επαρχία Αμμοχώστου και 3 στην επαρχία Λάρνακας, παραμένουν κλειστοί ενόψει μάλιστα της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης και των θερινών αδειών τον Αύγουστο. 

Ενέργειες ΥΠΕΣ για ασφάλεια των λουόμενων

Το πρόβλημα της μη επαρκούς στελέχωσης με ναυαγοσώστες σε κάποιες παράλιες, κυρίως σε επαρχίες Λεμεσού και Αμμοχώστου αναγνωρίζει το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του επισημαίνοντας ότι προβαίνει σε συνεχείς ενέργειες, που στόχο έχουν την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων ναυαγοσωστικών υπηρεσιών, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παροχή ασφάλειας προς τους λουόμενους στις οργανωμένες παραλίες.

Όπως επισημάνθηκε στην ανακοίνωση, το Υπουργείο έχει προβεί σε σειρά μέτρων που στόχο έχουν την καλύτερη ναυαγοσωστική κάλυψη των οργανωμένων παραλιών.

Συγκεκριμένα έχει προβεί σε αγορά νέου ναυαγοσωστικού εξοπλισμού, ενέκρινε την διεύρυνση κατά 2 ώρες ημερησίως του ωράριο και με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν ανεγερθεί/ αντικατασταθεί 45 νέοι ναυαγοσωστικοί πύργοι Παγκύπρια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΕΣ ανέλαβε τη διαχείριση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ασφάλειας Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ», για παροχή ναυαγοσωστικής κάλυψης των οργανωμένων παραλιών, παγκύπρια εδώ και σχεδόν 2 έτη, με τις διασώσεις να ανέρχονται στις 416 το 2022 και 2023.  

ΠΟΥ: 236 χιλ. πνιγμοί ετησίως

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε έτος σημειώνονται παγκοσμίως περίπου 236.000 θάνατοι από πνιγμό σε θάλασσες και πισίνες. Ο πνιγμός αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία ακούσιου τραυματισμού και αντιπροσωπεύει το 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα