ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φωνές για ανεπαρκή ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών

01 Αυγούστου 2023, 11:07

images

Λόγο για ανεπαρκή ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, κάνει η ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ καλώντας το υπουργείο εσωτερικών να αναλάβει δράση.

«Την ίδια ώρα που οι παραλίες της Κύπρου κατακλύζονται καθημερινά από χιλιάδες επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, δυστυχώς αρκετές παραλίες παραμένουν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη και άλλες χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό ναυαγοσωστών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, κλειστοί παραμένουν οι πύργοι ναυαγοσωστικής σε 7 παραλίες στην επαρχία Λεμεσού, 8 στην επαρχία Αμμοχώστου και 3 στην επαρχία Λάρνακας, ενόψει μάλιστα της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης και των θερινών αδειών τον Αύγουστο. 

Επιπρόσθετα, προστίθεται, λόγω της υποστελέχωσης, παρά τις επανειλημμένες ενέργειες της συντεχνίας, συνεχίζει να παρατηρείται το φαινόμενο σε κάποιους πύργους να εργάζεται μόνο ένας ναυαγοσώστης, γεγονός το οποίο θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή, τόσο των λουόμενων, όσο και των ναυαγοσωστών. 

Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται στις παραλίες, οι οποίες λειτουργούν κατά τη διάρκεια όλου του έτους, αφού οι μόνιμοι ναυαγοσώστες που εργάζονται 12 μήνες το χρόνο, δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν τις ανάγκες. 

Επίσης, αναφέρεται ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα παραλίες λουόμενων χωρίς πύργο ναυαγοσωστικής καθώς και αρκετοί πύργοι οι οποίοι είναι ακατάλληλοι, μη λειτουργικοί και δεν παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια για την υγεία των ναυαγοσωστών, δυσχεραίνοντας παράλληλα το έργο τους.

Δυστυχώς αυτές οι συνθήκες εργασίας, τονίζει η συντεχνία, σε συνδυασμό με την έλλειψη προοπτικής μονιμοποίησης έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη ενδιαφέροντος για το επάγγελμα του ναυαγοσώστη με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα που δημιουργούνται.  

Υπογραμμίζεται ότι είναι επιβεβλημένη πλέον η ανάγκη να ξανασυζητηθούν σφαιρικά και σε βάθος όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον κλάδο των ναυαγοσωστών που στελεχώνουν τις παραλίες της χώρας μας. 

Τέλος καλούν το Υπουργείο Εσωτερικών έστω και υστάτη να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, έτσι που να στελεχωθούν πλήρως και επαρκώς όλες οι παραλίες που είναι σήμερα χωρίς την απαραίτητη ναυαγοσωστική κάλυψη.

Σχετικά Άρθρα