ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Να μην ακυρωθούν τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ

25 Ιουνίου 2022, 10:04

images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι τα ευρωπαϊκά καλοκαιρινά φεστιβάλ δεν πρέπει να ακυρωθούν λόγω της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά θα πρέπει να διαχειριστούν τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.

Ένα κύμα κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων έχει ανιχνευθεί από τον Μάιο εκτός των χωρών της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, όπου η ασθένεια είναι από καιρό ενδημική. Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Δυτική Ευρώπη.

Περισσότερα από 3.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας θάνατος έχουν πλέον αναφερθεί στον ΠΟΥ από 48 χώρες συνολικά φέτος.

«Έχουμε όλα τα καλοκαιρινά φεστιβάλ, συναυλίες και πολλές άλλες εκδηλώσεις που μόλις ξεκινούν στο βόρειο ημισφαίριο», είπε η Amaia Artazcoz, τεχνική υπεύθυνη μαζικών συγκεντρώσεων του ΠΟΥ, σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο "Επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων και μαζικές συγκεντρώσεις: Προστατεύοντας τον εαυτό σας σε φεστιβάλ και πάρτι».

Τα γεγονότα «μπορεί να αντιπροσωπεύουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μετάδοση», είπε.

«Αυτές οι συγκεντρώσεις έχουν πολύ κοντινή απόσταση και συνήθως για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, καθώς και πολλές συχνές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων», εξήγησε ο Artazcoz.

«Παρόλα αυτά... δεν συνιστούμε την αναβολή ή την ακύρωση οποιασδήποτε από τις εκδηλώσεις στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων».

Η Σάρα Τάιλερ, ανώτερη σύμβουλος επικοινωνίας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ στην Ευρώπη, είπε ότι θα γίνουν περισσότερα από 800 φεστιβάλ στην περιοχή, που θα συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από διαφορετικές χώρες.

«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι πολύ κινητικοί και σεξουαλικά ενεργοί και αρκετοί από αυτούς θα έχουν στενές επαφές σε αυτές τις εκδηλώσεις», είπε.

«Μερικοί μπορεί επίσης να έχουν πολλαπλές σεξουαλικές επαφές, συμπεριλαμβανομένων νέων ή ανώνυμων συντρόφων. Χωρίς δράση, κινδυνεύουμε να δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι».

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ συνιστά στις χώρες να εντοπίζουν συμβάντα που είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με τον κίνδυνο μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ΠΟΥ προέτρεψε τους διοργανωτές του φεστιβάλ να ευαισθητοποιήσουν μέσω αποτελεσματικής επικοινωνίας, να ανιχνεύσουν έγκαιρα τα κρούσματα, να σταματήσουν τη μετάδοση και να προστατεύσουν τους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο.

Το ξέσπασμα στις χώρες που προσβλήθηκαν πρόσφατα είναι κυρίως μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες και που έχουν αναφέρει πρόσφατο σεξ με νέους ή πολλαπλούς συντρόφους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Τα άτομα με συμπτώματα συμβουλεύονται να αποφεύγουν να παρευρίσκονται σε συγκεντρώσεις, ενώ τα άτομα σε κοινότητες μεταξύ των οποίων η ευλογιά των πιθήκων έχει βρεθεί ότι εμφανίζεται πιο συχνά από ό,τι στον γενικό πληθυσμό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λέει.

Τα φυσιολογικά αρχικά συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, διογκωμένους λεμφαδένες και εξάνθημα που μοιάζει με ανεμοβλογιά.

Η Meg Doherty, από τα παγκόσμια προγράμματα HIV, ηπατίτιδας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Δεν το ονομάζουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Ο στιγματισμός δεν βοηθά ποτέ σε ένα ξέσπασμα ασθένειας», πρόσθεσε.

«Αυτή δεν είναι μια ασθένεια των ομοφυλοφίλων. Ωστόσο, θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι».

Σχετικά Άρθρα