ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλά τα περιστατικά εφήβων με βουλιμία και νευρική ανορεξία, απουσία δομών στήριξης

07 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Το θέμα της ανησυχητικής αύξησης του αριθμού περιστατικών παιδιών και εφήβων με νευρική ανορεξία και βουλιμία στην Κύπρο και η ανάγκη υιοθέτησης μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του θέματος αυτού συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, έπειτα από εισήγηση του ΑΚΕΛ με τους αρμόδιους φορείς να υπογραμμίζουν την απουσία δομών στήριξης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, άτομο που πάσχει από ανορεξία, ανέφερε ότι έτυχε νοσηλείας για κάποιους μήνες στο εξωτερικό, αλλά κατά την επιστροφή στην Κύπρο δεν υπήρχε κάποια ομάδα που θα μπορούσε να καθοδηγήσει το άτομο αυτό.

Η ανώτερη λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Μόνικα Κυριάκου ανέφερε ότι σύμφωνα με δεδομένα, συνολικά στην Κύπρο υπάρχουν 479 άτομα διαγνωσμένα με ψυχογενή ανορεξία, εκ των οποίων 92 άτομα είναι κάτω των 18 ετών.

Πρόσθεσε ότι όσον αφορά το 2022, υπάρχουν 908 άτομα διαγνωσμένα άτομα με βουλιμία, εκ των οποίων οι 90 είναι κάτω των 18 ετών.

Επίσης, υπάρχουν 8056 άτομα με υπερφαγία συνδυασμένη με άλλες ψυχολογικές διαταραχές στην Κύπρο το 2022, εκ των οποίων τα 564 είναι κάτω των 18 ετών.

Ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές στην Κύπρο για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος και ότι χρειάζεται η δημιουργία μιας Εθνικής Στρατηγικής για το σκοπό αυτό.

«Αν θέλουμε να ονομάσουμε το πρόβλημα πρέπει να το μετρήσουμε», είπε.

Σημειώθηκε, επίσης, ότι το κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει εξειδικευμένα τμήματα και προγράμματα στα σχολεία.

Η κ. Κυριάκου ανέφερε ότι μεμονωμένα υπάρχουν υπηρεσίες που παρέχονται στο ΓεΣΥ για να βοηθηθούν τα άτομα με ανορεξία και βουλιμία, αλλά ίσως να μην υπάρχει μία οργανωμένη δομή.

Εκ μέρους του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με το γεγονός ότι οι γιατροί επιλέγουν να μην ονοματίσουν τη διάγνωση ως έχει, δηλαδή ανορεξία ή βουλιμία, δημιουργώντας έτσι θέματα ταμπού.

Ακόμη, ψυχολόγοι στην Κύπρο δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την περίπτωση ατόμου με ανορεξία γιατί δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις.

Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχολόγων (ΠΑΣΥΨΥ), ανέφερε ότι γίνεται εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο για το εν λόγω θέμα, αλλά δεν είναι αρκετή, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια Εθνική Στρατηγική.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, υπογράμμισε ότι χρειάζεται να εκπαιδευτούν οι γιατροί, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων, Ελένη Ανδρέου, ανέφερε ότι το Ίδρυμα διατροφικών διαταραχών «Μαζί» παρέχει πολυθεματικές ομάδες και εξειδικευμένα άτομα, όπου οι ασθενείς μπορούν να λάβουν βοήθεια.

Σημειώθηκε, επίσης, ότι δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση στους γονείς και στα παιδιά για τα συμπτώματα ανορεξίας και βουλιμίας.

Οι βουλευτές συμφώνησαν ομόφωνα όπως σταλεί επιστολή στο υπουργείο υγείας για την υλοποίηση μίας εθνικής στρατηγικής και ότι ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να πιεστεί ώστε να δημιουργήσει δομές στα νοσοκομεία για να τύχουν φροντίδας τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία και βουλιμία.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση εφήβων οδηγεί στην ανορεξία

Σύμφωνα με έρευνα που άρχισε το 2003 και διεξήχθη ξανά από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2022 με τίτλο «Υγεία του Παιδιού», διαπιστώθηκε ότι 1 στα 4 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια, έφηβοι ηλικίας 12-18 ετών, έχουν χαμηλή αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση και θέλουν να χάσουν κιλά.

Σκοπός της έρευνας ήταν η διαπίστωση των επιπέδων της φυσικής κατάστασης, της ψυχικής υγείας και των διατροφικών συνηθειών των εφήβων μεταξύ 12-15 ετών στην Κύπρο.

Ακόμη, περίπου ένα στα δύο παιδιά αισθάνονται ότι είναι αντιμέτωπα με άλλους ή με τον εαυτό τους. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά ανεβαίνουν πάνω από το 50% για την τελειομανία και όσον αφορά τις φοβίες για το μέλλον τα ποσοστά αγγίζουν το 75%.

Προστίθεται ότι η ψυχολογική αυτή κατάσταση των εφήβων τους οδηγεί σε ανορεξικές και βουλιμικές καταστάσεις. Επίσης, υπολογίζεται ότι κάθε σχολείο μέσης εκπαίδευσης έχει 2-3 μαθητές/τριες άρρωστους/ες με ανορεξία (κορίτσια 0,7%, αγόρια 0,14%).

Επιπλέον, το ποσοστό των εφήβων με βουλιμία ανέβηκε πάνω από το κανονικό, δηλαδή από 30% το 2003 ανέβηκε στο 40%.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα