ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πλειοψηφία γυναικών σε επαγγέλματα, φροντίδας, καθαρισμού και γραμματειακά

09 Μαρτίου 2023, 11:33

images

Αν και η πλειοψηφία των εργαζομένων μεταξύ 15 - 64 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άντρες (54% σε σύγκριση με 46% κατά το 3ο τρίμηνο του 2022), οι γυναίκες αποτελούν πλειοψηφία σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων και επαγγέλματα, όπως γραμματειακές υπηρεσίες, καθαρισμός και φροντίδα παιδιών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Οι κατηγορίες επαγγελμάτων αυτές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση την οποία χρησιμοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, ήταν οι υπάλληλοι υποστήριξης γραφείου (66% του συνόλου των απασχολούμενων ηλικίας 15-64 ετών στο συγκεκριμένο επάγγελμα), οι υπάλληλοι στις υπηρεσίες και πωλήσεις (63%), επαγγελματίες όπως επιστήμονες και εκπαιδευτικοί (54%) και στα λεγόμενα στοιχειώδη επαγγέλματα (53%).

Από την άλλη, οι γυναίκες αποτελούσαν λιγότερο από το ένα πέμπτο των ατόμων που απασχολούνταν ως εργάτες βιοτεχνίας και συναφή επαγγέλματα (11%) και ως χειριστές και συναρμολογητές εγκαταστάσεων και μηχανών (19%).

Πιο συγκεκριμένα ανά επάγγελμα οι γυναίκες στην ΕΕ αποτελούσαν την πλειοψηφία όσων εργάζονται ως φροντιστές παιδιών ή βοηθοί εκπαιδευτικών (93%), των επαγγελματιών νοσηλευτών και μαιών (89%) και των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και προσχολικής εκπαίδευσης (88%). Επίσης, γυναίκες ήταν σχεδόν 90% των εργαζομένων σε θέσεις γραμματέα και καθαρισμού οικιών, ξενοδοχείων και γραφείων.

Οι γυναίκες αποτελούσαν μικρή μειοψηφία μεταξύ των κτιστών και συναφών επαγγελμάτων (1%), των μηχανικών και επισκευαστών μηχανημάτων και των εγκαταστατών και επισκευαστών ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (3% και στις δύο). Αρκετά χαμηλά σε παρόμοια επίπεδα ήταν και τα ποσοστά γυναικών στα επαγγέλματα που σχετίζονται με μεταλλικές κατασκευές, και μεταξύ των οδηγών βαρέων φορτηγών και λεωφορείων.

Σχετικά Άρθρα