ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πιθανή διασύνδεση εμβολίου J&J με σπάνια περίπτωση θρόμβωσης

02 Οκτωβρίου 2021, 07:50

images

Πιθανή διασύνδεση σπάνιων περιπτώσεων φλεβικής θρομβοεμβολής με το εμβόλιο της εταιρίας Jonsson & Johnsson/ Janssen διαπίστωσε η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης - Αξιολόγησης Κινδύνου (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee, PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).
 
Σε ανακοίνωση του την Παρασκευή ο ΕΜΑ αναφέρει πως η αρμόδια PRAC παρακολουθεί εξ αρχής την πιθανότητα αυτή στο πλαίσιο του πλάνου διαχείρισης του ρίσκου για το συγκεκριμένο εμβόλιο, και πως κατέληξε στο πιο πάνω συμπέρασμα στη βάση νέων αποτελεσμάτων από δύο κλινικές δοκιμές.
 
Στην πρώτη κλινική δοκιμή, η οποία παρακολουθείται από την αρχή, έδειχνε περισσότερο ποσοστό περιστατικών φλεβικής θρομβοεμβολής μεταξύ των εμβολιασμένων σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους. Στη δεύτερη, δεν παρατηρήθηκε αύξηση διάφορων θρομβοεμβολικών παθήσεων μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο. Παράλληλα η αρμόδια επιτροπή επιθεώρησε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά την εκστρατεία εμβολιασμού.
 
Βάσει των πιο πάνω δεδομένων, η PRAC κατέληξε πως υπάρχει εύλογη πιθανότητα πως σπάνιες περιπτώσεις φλεβικής θρομβοεμβολής σχετίζονται με το εμβόλιο της Jonsson & Johnsson.
 
Ως εκ τούτου, η PRAC εισηγείται την συμπερίληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής μεταξύ των σπάνιων παρενεργειών στις πληροφορίες προϊόντος του συγκεκριμένου εμβολίου.

Σχετικά Άρθρα