ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περιμένουν απάντηση ΟΚΥπΥ για συλλογική σύμβαση εργαζομένων

29 Απριλίου 2023, 06:00

images

Στην αναμονή απάντησης από τον ΟΚΥπΥ βρίσκονται οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναφορικά με την τελική θέση του οργανισμού για την εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, ανέφερε ότι οι συναντήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, έχουν λήξει εδώ και περίπου ένα μήνα και τις τελευταίες μέρες έχει σταλεί επιστολή στον ΟΚΥπΥ από τις συντεχνίες.

Όπως δήλωσε, «ευελπιστούμε την απάντηση του ΟΚΥπΥ για να δούμε ποια είναι η τελική τους θέση όσον αφορά την συλλογική σύμβαση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει και μία δυσκολία τώρα, γιατί μπορεί να υπάρχει αλλαγή στη διοίκηση και στο συμβούλιο του οργανισμού μέσα στο Μάιο, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα είναι πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, οι συντεχνίες είναι δυσαρεστημένες λόγω κωλυσιεργίας του οργανισμού.

Στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι συντεχνίες με τον ΟΚΥπΥ, δεν υπήρξε τελική κατάληξη για το θέμα, αλλά είχαν οριστεί κάποιες ομάδες οι οποίες θα έβλεπαν διάφορα σενάρια όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και τα θέματα που τις αφορούν και ειδικότερα το θέμα της ΑΤΑ και το οικονομικό κομμάτι όσον αφορά τις προσαυξήσεις των εργαζομένων.

«Ο οργανισμός ήθελε να φέρει ένα άλλο είδος ΑΤΑ και ένα άλλο είδος αυξήσεων το οποίο δεν μας βρίσκει σύμφωνους», είπε ο κ. Γεωργίου, προσθέτοντας «η θέση των συντεχνιών είναι ότι πρέπει να δίνεται η ΑΤΑ όπως δίνεται και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και οι αυξήσεις να δίνονται όπως σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς».

Ακολούθως, όταν είχαν τελειώσει οι συναντήσεις αυτών των ομάδων, οι συντεχνίες ζήτησαν από τον ΟΚΥπΥ να ξαναγίνει μία συνάντηση μαζί με τον ΟΚΥπΥ. «Δυστυχώς είμαστε ακόμα στη διαδικασία να μας απαντήσουν», συμπλήρωσε.

«Δυστυχώς το θέμα είναι ακόμα σε διαδικασία και αυτό μας προβληματίζει ως συντεχνίες, γιατί πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να τελειώσει πιο σύντομα έτσι ώστε να υπάρξει και μία εργασιακή ειρήνη, να νιώσουν πιο ασφαλείς οι εργαζόμενοι του ΟΚΥπΥ και να μπορούν να προσφέρουν χωρίς να σκέφτονται τα συμβόλαια τους και τους μισθούς τους και τα υπόλοιπα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

Καθυστέρηση λόγω αλλαγής ΔΣ ΟΚΥπΥ

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι «το διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥπΥ θεωρεί ότι δεν μπορεί να κάνει συλλογική σύμβαση, διότι θα αλλάξει εντός των ημερών το συμβούλιο και θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθούν αυτά τα θέματα με το νέο».

«Υποχρεωτικά είπαμε να αλλάξει το ΔΣ και το θέμα θα τεθεί επίσημα πλέον από όλες τις συντεχνίες με τον πιο έντονο τρόπο για να κλείσει», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε ένα ανθεκτικό κλιμάκιο και επεξεργάζεται διάφορα θέματα όσον αφορά τη μισθοδοσία κυρίως, και το κλιμάκιο αυτό έφτασε σε κάποια αποτελέσματα».

Ο κ. Αργυρίδης δήλωσε ότι για την ΑΤΑ λίγο-πολύ έχει ξεκαθαρίσει το θέμα και ότι ο ΟΚΥπΥ έχει δηλώσει πως θα προσαρμοστεί όπως γίνεται και στο δημόσιο. 

«Θεωρούμε ότι μόλις διοριστεί το νέο ΔΣ θα πρέπει όλες οι συντεχνίες να συναντηθούν και να υποβάλουν από κοινού τις θέσεις τους στο νέο ΔΣ», είπε, προσθέτοντας ότι «οι ενδείξεις που είχαμε είναι ότι στο θέμα του μισθολογίου ό,τι επιχειρήματα και να προβάλλαν δεν ήταν τόσο έντονα».

Βασικές αρχές που έθεσαν οι συντεχνίες

Σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch, ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββας Ιακώβου, ανέφερε ότι η πρώτη διαβούλευση για να γίνει συλλογική σύμβαση των εργαζομένων του ΟΚΥπΥ, ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο του 2021.

«Έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις, επιστολές, δώσαμε περιθώριο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2021, και διάφορα τεχνάσματα μας έφεραν ως εδώ», είπε.

Ο ΟΚΥπΥ, από την πλευρά του, αναφέρει ότι «η σύμβαση για τους εργαζόμενους με συμβόλαιο ΟΚΥπΥ είναι υψίστης σημασίας για τον Οργανισμό, αφού οι υπάλληλοι αυτοί σταδιακά θα αντικαταστήσουν σε βάθος χρόνου όλους τους δημόσιους υπάλληλους που είναι αποσπασμένοι στον Οργανισμό».

Σημειώνεται επίσης, ότι «ο ΟΚΥπΥ ήταν και παραμένει υπέρ της συνομολόγησης μιας συλλογικής σύμβασης, που να καθορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει την οικονομική αυτονομία, ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα του Οργανισμού».

Ο ΟΚΥπΥ, εντούτοις, διαβεβαιώνει ότι όσον αφορά το θέμα της ΑΤΑ, από την ίδρυση του συμπεριλαμβανομένου και του 2023, ο Οργανισμός καταβάλλει το Τιμαριθμικό Επίδομα όπως ισχύει και στον Δημόσιο Τομέα.

Συγκεκριμένα οι βασικές αρχές έχουν ως εξής:

-Η ΑΤΑ θα καταβάλλεται όπως καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς

-Οι υπάλληλοι θα προσλαμβάνονται στη βάση κλιμάκων, όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα και θα παίρνουν τις προσαυξήσεις τους όπως ο υπόλοιπος κόσμος.

«Εάν υπάρχει κάποιο νομικό θέμα για το πώς καταβάλλεται η προσαύξηση, δηλαδή ότι ο νόμος δεν επιτρέπει κάθε χρόνο αύξηση στο προσωπικό, εμείς λέμε ότι επιτρέπει. Αλλά αν στο τέλος της ημέρας οι νομικοί αποφανθούν ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος, μέχρι να αλλάξει μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το θέμα», αναφέρει ο κ. Αργυρίδης.

Επίσης, «επειδή έχουν ήδη παρέλθει τρία χρόνια χωρίς να καταφέρουμε να κάνουμε συλλογική σύμβαση και κατά κάποιον τρόπο ο οργανισμός οφείλει κάτι στους εργαζόμενους του, εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και αυτό το μέρος. Εάν οφείλει και τι μπορεί να προσφέρει ο οργανισμός μέχρι να εφαρμοστεί η συλλογική σύμβαση», αναφέρει.

Ζητούν συλλογικά συμβόλαια και προσαυξήσεις μισθών κάθε χρόνο

Όπως σημείωσε ο κ. Αργυρίδης, «οι προσαυξήσεις που πρέπει να παίρνει ο κάθε εργαζόμενος, όπως παίρνουν όλοι στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο».

«Υπάρχει ένα άρθρο στον νόμο του ΟΚΥπΥ που λέει για κάθε τρία χρόνια, αλλά υπάρχει και ένα άλλο άρθρο που λέει ότι η μισθολογική τοποθέτηση των υπαλλήλων και οποιαδήποτε μισθολογικά ωφελήματα καθορίζονται μέσω συλλογικής σύμβασης», διευκρινίζει.

Ως εκ τούτου, «υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί το εμπόδιο των τριών χρόνων, πέραν όμως αυτού πρέπει να συζητήσουμε τρόπους πώς ξεπερνιέται αυτό το εμπόδιο που ισχυρίζεται ο ΟΚΥπΥ ότι έχει με τη νομοθεσία», δηλώνει.

Παρά το ότι ο νόμος επιτρέπει να υπάρχουν ατομικά συμβόλαια, οι συντεχνίες ζητούν να γίνει μετάβαση από τα ατομικά συμβόλαια στη συλλογική σύμβαση.

«Εμείς λέμε από τη στιγμή που είναι δύο εργαζόμενοι κάνουν την ίδια δουλειά με τα ίδια απαιτούμενα προσόντα, δεν μπορεί να διαφέρει το όφελος μεταξύ των δύο», είπε.

Δεν επηρεάζει οικονομικά τον ΟΚΥπΥ η προσαρμογή κλιμακίων 

Αναφορικά με την πρόσληψη υπαλλήλων στη βάση κλιμακίων και την εφαρμογή των προσαυξήσεων , υποστηρίζεται ότι δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα το μισθολόγιο του ΟΚΥπΥ.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει ιδιαίτερο οικονομικό θέμα στον ΟΚΥπΥ λόγω του μισθολογίου, γιατί το προσωπικό που εργάζεται τώρα, που είναι κατηγορίες από το δημόσιο και τον ΟΚΥπΥ, φεύγοντας από το δημόσιο με υψηλό μισθό θα εργοδοτηθούν στον ΟΚΥπΥ νέοι με χαμηλό μισθό», αναφέρει ο κ. Αργυρίδης.

Εξηγεί πως «με την έννοια ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που εργοδοτείται με σχετικά καλό μισθό, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου θα αφυπηρετούν και θα προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους ο οργανισμός».

«Για τους νέους που θα προσλαμβάνει, σαφώς ο μισθός τους θα είναι πολύ χαμηλότερος. Άρα εμείς λέμε ότι δεν θα αυξήσει το κόστος του μισθολογίου αν δώσουν κλίμακες σε προσαρμογή», διευκρινίζει, συνεπώς «δεν θα αυξηθεί το κόστος, αντίθετα υπάρχει πιθανότητα σε κάποια φάση να μειωθούν τα κόστη διότι θα ανανεωθεί το προσωπικό, οι υψηλόμισθοι θα φύγουν και θα μπουν χαμηλόμισθοι».

Υπογραμμίζει ότι «αυτό θα είναι καλό και για τον οργανισμό και για τους εργαζόμενους, αν εφαρμοστεί».

Για παράδειγμα, ένας νοσηλευτής με 30 χρόνια υπηρεσία βρίσκεται στην κλίμακα Α11. Με την αφυπηρέτηση του ο νέος νοσηλευτής θα μπει στην Α8. Εντούτοις, δεν σημαίνει ότι ο νέος νοσηλευτής δεν θα ανέβει μισθολογικά και να φτάσει στην Α11 κλίμακα.

«Όμως την περίοδο που θα φύγει ο Α11 και θα προσληφθεί ο Α8, το μισθολόγιο θα μειωθεί αντί να αυξηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι «τα επόμενα πέντε χρόνια μπορεί να αφυπηρετήσουν περίπου 500 νοσηλευτές, άρα θα μπουν 500 νέοι νοσηλευτές Α8 κλίμακας».

Της Ουρανίας Στυλιανού 



Σχετικά Άρθρα