ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παρεμβαίνει ο Χατζηπαντέλας για τη 2ωρη στα νοσοκομεία

16 Ιανουαρίου 2023, 06:09

images

Κρίσιμη σύσκεψη των εμπλεκομένων για να αποτραπεί, έστω και στη δωδεκάτη, η προγραμματιζόμενη για αύριο δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 08:30 - 10 :30 στα δημόσια νοσηλευτήρια, κάλεσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, της σύσκεψης που θα προεδρεύσει ο αρμόδιος υπουργός για την υγεία, αναμένεται να γίνει το απόγευμα με τη συμμετοχή της διεύθυνσης και μελών του ΔΣ του ΟΚΥπΥ και των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

Αφορμή της απόφασης για λήψη δυναμικών μέτρων στα κρατικά νοσηλευτήρια, αποτελεί, κατά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, η μη τήρηση των δεσμεύσεων του ΟΚΥπΥ για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης.

Οι συντεχνίες είχαν προειδοποιήσει την εργοδοτική πλευρά, δύο φορές με επιστολές τους στις 2 και 15 περασμένου Δεκεμβρίου αντίστοιχα, επισημαίνοντας «την αδικαιολόγητη καθυστέρηση που σημειωνόταν για καθορισμό συνάντησης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, για να ολοκληρωθεί η συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης».

Η συλλογική σύμβαση αφορά στο προσωπικό των κρατικών νοσηλευτηρίων το οποίο είχε προσληφθεί με προσωπικά συμβόλαια μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και όπως υποστηρίζουν οι συντεχνίες, ο ΟΚΥπΥ είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης καθώς, η εκκρεμότητα που σημειώνεται επηρεάζει δυσμενώς μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch από πηγές των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αναφέρουν ότι η αποδοχή της πρόσκλησης από τον Υπουργό Υγείας, για συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων και επηρεαζόμενων μερών το απόγευμα, γίνεται με την προϋπόθεση ότι η εργοδοτική πλευρά θα επιδώσει πρόταση που να ανοίγει το δρόμο για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης.

Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε αισιοδοξία ότι η σύσκεψη με τους κοινωνικούς του εταίρους θα εκτονώσει την κρίση στα κρατικά νοσηλευτήρια και θα διασφαλιστεί η εργατική ειρήνη.

«Εύχομαι να πρυτανεύσει πνεύμα καλής θέλησης από όλους με στόχο να αποτραπεί αχρείαστη ταλαιπωρία στα κρατικά νοσηλευτήρια. Προσβλέπω στην ωριμότητα και υπευθυνότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων», ανέφερε στη StockWatch ο Μ. Χατζηπαντέλας.

Του Λεύκου Χρίστου

Σχετικά Άρθρα