ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πανευρωπαϊκή πρωτιά «Smart Nicosia» για έξυπνες πράσινες λύσεις

03 Μαρτίου 2023, 09:48

images

Πανευρωπαϊκή πρωτιά κέρδισε το Έργο Έξυπνης Πόλης «Smart Νicosia» του Δήμου Λευκωσίας. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διάκριση έγινε ανάμεσα σε 100 υποψηφιότητες στην Ευρώπη, από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία European Green Digital Coalition όπου αξιολογήθηκαν οι καλύτερες «έξυπνες πράσινες λύσεις» ( https://www.greendigitalcoalition.eu/declaration/). Το έργο έγινε σε συνεργασία με την ΝΟΚΙΑ και την CYTA.

Το European Green Digital Coalition (EGDC) είναι μια πρωτοβουλία εταιρειών, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βασίζεται σε αίτημα του Συμβουλίου της ΕΕ, με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων μείωσης των εκπομπών που προσφέρουν οι ψηφιακές λύσεις σε όλους τους άλλους τομείς.

Ο Ευρωπαϊκός Πράσινος Ψηφιακός Συνασπισμός (EGDC) συγκροτήθηκε από 26 διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών ICT (Information and Communications Technology), οι οποίοι υπέγραψαν δήλωση για τη στήριξη του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ την Ψηφιακή Ημέρα 2021 και αναγνωρίζει τον τομέα των ICT (Information and Communications Τechnology) ως βασικό παράγοντα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία, αφορά στο πως οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας θα συνεισφέρουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του πλανήτη. Το case study της Λευκωσίας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του European Green Digital Coalition, έπειτα από μήνες αξιολόγησης και αναλύσεων δεδομένων του έργου μέσω αγγλικής εταιρείας Carbo Trust, εξειδικευμένης σε  ανάλυση δεδομένων για θέματα Κλιματικής αλλαγής.

Διαδικασία και αξιολόγηση

Η αίτηση της Λευκωσίας έγινε μέσω των βασικών συνεργατών του έργου ΝΟΚΙΑ και CYTA τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας όλες τις κάθετες ψηφιακές λύσεις , που είναι ενσωματωμένες στην Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης του Δήμου Λευκωσίας.

Συνολικά όλες οι μελέτες περίπτωσης που αξιολογήθηκαν για το καθαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καλύπτουν έξι διαφορετικούς τομείς (Ενέργεια/Ενέργεια, Μεταφορές, Κατασκευές/Κτίρια, Μεταποίηση, Γεωργία και Έξυπνες Πόλεις), που προσδιορίζονται ως τομείς προτεραιότητας, με το έργο της Έξυπνης Πόλης της Λευκωσίας να κερδίζει την πρώτη θέση, στην κατηγορία Έξυπνες Πόλεις. https://www.greendigitalcoalition.eu/case-studies/#casestudie.

Ο κύριος στόχος του έργου Smart Nicosia, είναι η ανάπτυξη και η χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και τη λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος στην πόλη της Λευκωσίας.  Η πλατφόρμα ψηφιακής ενεργοποίησης Integrated Operations Center (ΙΟC) μέσω της ΝΟΚΙΑ, αυξάνει την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και την ανάπτυξη μέσω της αυτοματοποιημένης αξιοποίησης στοιχείων και δυνατοτήτων της ψηφιακής επιχειρησιακής τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων λειτουργιών παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με το άδειασμα των κάδων απορριμμάτων και πληροφοριών για το κυκλοφοριακό, με τη χρήση video analytics, ώστε να μειωθούν οι συνολικές εκπομπές από τις μεταφορές και των επιπέδων ρύπανσης.

Παράλληλα, το έργο της Λευκωσίας παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο εταιρειών τεχνολογίας και καινοτομίας Mobile World Congress (#MWC), που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου 2023, όπου εκπρόσωποι του European Green Digital Coalition, παρουσίασαν τα καλύτερα case study που μελέτησαν/αξιολόγησαν για «έξυπνες πράσινες λύσεις» με την περίπτωση της Λευκωσίας να ξεχωρίζει. ( https://www.youtube.com/watch?v=Qrf4W_NZbBc&t=89s 




Σχετικά Άρθρα