ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πανδημία η βία κατά των γυναικών, λέει η ΣΕΠΚΒΟ

24 Νοεμβρίου 2023, 19:34

images

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο με στατιστικά που την καταδεικνύουν ως πανδημία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμβουλευτική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου.

Η ΣΕΠΚΒΟ σημειώνει, ακόμα, ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως βιώνει σωματική ή σεξουαλική βία κυρίως από σύντροφο. 

«Η γυναικοκτονία είναι το αποτέλεσμα χρόνιας, συστηματικής κακοποίησης μιας γυναίκας, η οποία κορυφώνεται καταλήγοντας στο θάνατο», αναφέρει στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή έμφυλης διάκρισης που διαπράττεται στο πλαίσιο των έμφυλων σχέσεων εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Αναφέρει, ακολούθως, ότι στα 27 χρόνια λειτουργίας της, η ΣΕΠΚΒΟ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα στον τομέα της ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας και ότι το 2023, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προώθησε διάφορα ζητήματα σε αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπως για εναρμόνιση του νόμου για Βία στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων), για διασφάλιση των συνθηκών εργασίας των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας ως ευπαθούς ομάδας, για άρση της επιφύλαξης του άρθρου 30 (2), αναφορικά με αποζημίωση θυμάτων, την οποία έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία κατά την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, αλλά και για άρση της επιφύλαξης του άρθρου 59 αναφορικά με το καθεστώς διαμονής των θυμάτων, που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία κατά την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, καθώς ο εκφοβισμός για απέλαση/απώλεια του καθεστώτος διαμονής αποτελεί ισχυρό εργαλείο στα χέρια των δραστών.

Επίσης, η ΣΕΠΚΒΟ αναφέρει ότι εισηγήθηκε την οριζόντια τροποποίηση όλων των σχετικών νομοθεσιών του Οικογενειακού Δικαίου αναφορικά με τη διασύνδεση της ενδοοικογενειακής/συντροφικής βίας κατά των γυναικών με τη διασφάλιση της αρχής του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού στις υποθέσεις κηδεμονίας, επιμέλειας και δικαιωμάτων επικοινωνία, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Τ

Σημειώνει πρόσθετα, ότι προώθησε στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θέμα για πρόσβαση των θυμάτων βίας σε δωρεάν νομική αρωγή.

Ακόμα, η ΣΕΠΚΒΟ δραστηριοποιείται για την επιμόρφωση των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, πραγματοποιώντας σεμινάρια. Αναφέρει ότι στις 10 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποίησε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "Safe & Together Model", με ομιλητή τον κ. David Mandel, διεθνή εμπειρογνώμονα σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος παρουσίασε το μοντέλο "Safe & Together" για τη βελτίωση της εφαρμογής συστημάτων/διαδικασιών διυπηρεσιακής συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που εμπλέκονται παιδιά.

Επίσης, πραγματοποίησε διάλεξη στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου για τη «Βία κατά των Γυναικών και την Ενδοικογενειακή Βία» στις 3 Μαρτίου 2023 και 24 Νοεμβρίου 2023, για την «Έμφυλη Βία: Εκφάνσεις, Ερμηνείες, Στάσεις» στις 20 Οκτωβρίου 2023, αλλά συμμετείχε και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η ΠΟΕΔ για τις διευθυντικές ομάδες εκπαιδευτικών με θέμα «Διαχείριση Περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας στο Σχολείο» στις 16 Νοεμβρίου 2023.

Συμμετείχε, εξάλλου, το 2023 σε ευρωπαϊκά προγράμματα/ σεμινάρια σε Βουκουρέστι, Λονδίνο και Βαρκελώνη.

«Η ΣΕΠΚΒΟ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας για τη διασφάλιση της στήριξης/προστασίας τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα