ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγωτά χωρίς ζάχαρη επιλέγουν οι Κύπριοι

09 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Αυξητική τάση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τις επιλογές παγωτών χωρίς ζάχαρη, όπως υποστηρίζουν φορείς της αγοράς, αλλά και ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου.

Πολλοί καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τα παγωτά που περιέχουν ζάχαρη, είτε για να περιορίσουν την κατανάλωσή της, είτε για λόγους υγείας.

Η αύξηση στην προσφορά παγωτών χωρίς ζάχαρη έχει δώσει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές για να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους επιδόρπιο, χωρίς την προσθήκη περιττής ζάχαρης.

Θέλουν λιγότερες θερμίδες

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, η πρόεδρος του Συνδέσμου Διατροφολόγων Κύπρου Ελένη Ανδρέου, ανέφερε ότι κατά κύριο λόγο, οι καταναλωτές επιλέγουν παγωτά με γλυκαντικά για περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων, για τη διατήρηση του σωματικού βάρους, ή λόγω διατροφικών περιορισμών.

Αναφέρει ακόμη, ότι τα υποκατάστατα  ζάχαρης χρησιμοποιούνται συχνά, ως εναλλακτική σε προϊόντα διατροφής για ανθρώπους με διαβήτη και ανθρώπους που προσπαθούν να περιορίσουν τη θερμιδική τους κατανάλωση.

Πρόσθεσε ότι βασικός λόγος που έχουμε πολύ περισσότερη κατανάλωση τέτοιων προϊόντων, είναι γιατί η τεχνολογία και η επιστήμη τροφίμων που μπήκε στην αγορά χρησιμοποιεί διάφορες συνταγές οι οποίες ικανοποιούν όλα τα γούστα.

«Από τη στιγμή που πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία με βελτιωμένες συνταγές, γίνεται με πιο αρεστό τρόπο και έτσι το εντάσσει ο κόσμος όλο και περισσότερο στη διατροφή του», τονίζει.

Η κ. Ανδρέου υποδεικνύει ότι τα παγωτά χωρίς ζάχαρη πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και ότι αν καταναλωθούν σωστά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

«Πολλά άτομα φαίνεται πως όταν θεωρούν ότι το προϊόν είναι χαμηλότερο σε θερμίδες, είτε λόγω χαμηλών λιπαρών, είτε της ζάχαρης, τείνουν να υπερκαταναλώνουν αυτά τα προϊόντα και να θεωρούν ότι μπορούν να φάνε πολύ περισσότερη ποσότητα και τελικά χάνουν το παιχνίδι της ισορρόπησης του βάρους», επισημαίνει.

Όσον αφορά την ασπαρτάμη αλλά και τα άλλα υποκατάστατα, η κ. Ανδρέου τονίζει ότι πάντα οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις ανώτερες επιτρεπόμενες ποσότητες για τα υποκατάστατα της ζάχαρης, ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα στην υγεία του ατόμου.

«Για παράδειγμα, για την  ασπαρτάμη, σύμφωνα  με τους διεθνείς οργανισμούς υγείας της Ευρώπης και της Αμερικής, η αναλογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι 40-50 mg (μίλιγκραμ) ανά κιλό βάρους και για το στέβια πολύ πιο μικρή ποσότητα, περίπου 5mg (μίλιγκραμ) ανά κιλό βάρους. 

Ο λόγος που υπάρχουν αυτά τα όρια είναι επειδή είναι πολύ πιο γλυκιά η γεύση τους από ότι της ζάχαρης. Γι’ αυτο ο διαιτολόγος τα συστήνει ανάλογα με τη ποσότητα και έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του το παν μέτρον άριστον», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον Marketing Manager των Παγωτών Παπαφιλίππου, Εύρο Παπαδόπουλο,  η αύξηση στην κατανάλωση παγωτών με γλυκαντικά είναι μια τάση που παρατηρείται πιο έντονα τα τελευταία  χρόνια και στην Κύπρο. Η αύξηση αυτή, όπως δήλωσε στον Αlpha Kύπρου, μπορεί να οφείλεται στη διαθεσιμότητα περισσότερων προϊόντων παγωτού με γλυκαντικά στην αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι καταναλωτές έχουν πλέον περισσότερες επιλογές όταν πρόκειται για παγωτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καθώς οι κατασκευαστές αναπτύσσουν νέες συνταγές και προϊόντα για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση αυτή.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα