ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια πρωτιά Κύπρου στον τομέα υγείας

24 Ιανουαρίου 2020, 09:31

images

Την 29η θέση σε σύνολο 82 χωρών καταλαμβάνει η Κύπρος, στον νέο δείκτη που δημιούργησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), ο οποίος μετρά την «κοινωνική κινητικότητα» σε κάθε χώρα ενώ για τον τομέα της υγείας η χώρα λαμβάνει την 1η θέση.

Σκοπός του δείκτη είναι να αντληθούν στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο οι ανισότητες και το έλλειμμα ευκαιριών, επηρεάζουν την πορεία των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Ο δείκτης παγκόσμιας κοινωνικής κινητικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ παρέχει μια νέα, ολιστική αξιολόγηση των 82 παγκόσμιων οικονομιών ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε πέντε βασικές διαστάσεις της κοινωνικής κινητικότητας που διανέμονται σε 10 πυλώνες:

1. Υγεία. 2. Εκπαίδευση (πρόσβαση, ποιότητα και ισότητα, διά βίου μάθηση). 3. Τεχνολογία. 4. Εργασία (ευκαιρίες, μισθοί, συνθήκες). 5. Προστασία και θεσμικά όργανα (ιδρύματα κοινωνικής προστασίας και χωρίς αποκλεισμούς).

Στον τομέα της υγείας, η Κύπρος καταλαμβάνει την 1η θέση και στην κοινωνική προστασία την 25η. Για την ποιότητα της εκπαίδευσης, η χώρα καταλαμβάνει την 26η θέση και για τη δια βίου μάθηση την 36η.

Για την πρόσβαση στην εκπαίδευση, η Κύπρος λαμβάνει την 41η θέση ενώ για την πρόσβαση στην τεχνολογία την 35η.

Για τις ευκαιρίες εργασίας, η Κύπρος έλαβε την 49η θέση και για τη δίκαιη κατανομή μισθών την 32η. Όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, η θέση που έλαβε η χώρα είναι η 41η.

Σύμφωνα με τον δείκτη, οι οικονομίες με μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα παρέχουν περισσότερες εξίσου κοινές ευκαιρίες - δηλαδή ισότητα και αξιοκρατία, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου, γεωγραφικής θέσης, φύλου ή προέλευσης. Υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της ανισότητας εισοδήματος μιας χώρας και της βαθμολογίας της κοινωνικής κινητικότητας στον δείκτη.

Ο δείκτης εφοδιάζει τους διαμορφωτές πολιτικής με ένα εργαλείο για τον προσδιορισμό των τομέων για τη βελτίωση της κοινωνικής κινητικότητας και την προώθηση εξίσου κοινών ευκαιριών για το σύνολο των πολιτών τους, ανεξάρτητα από το στάδιο ανάπτυξής τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, απαιτείται παγκόσμια δυναμική για την αντιμετώπιση της ανισότητας μέσω μιας νέας ατζέντας κοινωνικής κινητικότητας. Οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη κοινωνικής προστασίας και τα φτωχά συστήματα δια βίου μάθησης αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα