ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων με μήνυμα «Αγαπήστε τα όλα»

04 Οκτωβρίου 2023, 10:41

images

Η Παγκόσμια ημέρα Ζώων γιορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Αυτή η μέρα έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και την ανάγκη να τα προστατεύουμε αλλά και να τα σεβόμαστε. 

Στόχος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων είναι η αναβάθμιση των προτύπων φροντίδας των ζώων παγκοσμίως , μέσω της προώθησης των δικαιωμάτων τους.

Θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας, είναι «Μεγάλο ή μικρό, αγαπήστε τα όλα» με στόχο να ενθαρρύνει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα να εμπλακούν στην Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων βοηθώντας τα ζώα γύρω τους, ανεξάρτητα από το είδος.

H ημέρα ευαισθητοποίησης συμβάλλει στην ανάδειξη της σημαντικότητας της καλής μεταχείρισης και της προστασίας των ζώων ως θέμα προτεραιότητας παγκόσμιας σημασίας, τονίζουν οι διεθνείς οργανισμοί για την προστασία των ζώων.

 Η πολιτική του Κράτους για την ευημερία των ζώων στηρίζεται στις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες βασικές ελευθερίες των ζώων:

  • Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα
  • Ελευθερία από την άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση
  • Ελευθερία από τραυματισμό, πόνο και ασθένεια
  • Ελευθερία από φόβο και αγωνία
  • Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

 Δράσεις Πανεπιστημίου Κύπρου

«Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αναλαμβάνουν διάφορες δράσεις για την προστασία των ζώων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οι δράσεις αυτές αφορούν στη φροντίδα (στείρωση, περίθαλψη, σίτιση) των γάτων που ζουν στην Πανεπιστημιούπολη από τον Περιβαλλοντικό και Φιλοζωικό Όμιλο του Πανεπιστημίου Κύπρου με τη στήριξη εθελοντών, την προστασία των φωλιών των πουλιών αλλά και των ερπετών.

Όπως σημειώνουν, ο Περιβαλλοντικός και Φιλοζωικός Όμιλος του Πανεπιστημίου Κύπρου έλαβε το 2023 από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος το «Βραβείο Περιβαλλοντικής Προσφοράς με Κοινωνικό Αντίκτυπο».

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι, το τεχνικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, όταν γίνονται εργασίες στον χώρο του πανεπιστημίου δεν καταστρέφονται οι χελιδονοφωλιές που βρίσκονται γύρω από αυτά αλλά αντιθέτως, γίνεται αποκόλληση και επανατοποθέτησή τους στο ίδιο σημείο.

«Αντίστοιχα, για τα φίδια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ δολώματα αλλά απωθητικά και για την καταπολέμηση των κουνουπιών -που αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στην Πανεπιστημιούπολη λόγω της ύπαρξης νερού στη μικρή λίμνη και στο ποτάμι που βρίσκεται πίσω από τα γήπεδα- τοποθετούνται φάρμακα στο νερό όπου δεν θέτουν σε κίνδυνο τα ψάρια, τους μικρούς κόκκινους κάβουρες, τις πάπιες, τις πέρδικες, τους φασιανούς, τα βατράχια και τα άλλα ζώα που ζουν και αποτελούν την πανίδα της Πανεπιστημιούπολης», προσθέτουν.

Κανένα ζώο να μην υποφέρει

Το Υπ. Γεωργίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι κανένα ζώο δεν πρέπει να υποφέρει και να διαβιώνει σε ακατάλληλες συνθήκες.

Τα ζώα, συνυπάρχουν με τον άνθρωπο από την αρχή της εξέλιξής τους και αποτελεί χρέος μας η προστασία τους και ο σεβασμός τους, σημειώνεται και προστίθεται ότι πληθώρα ειδών ζώων έχουν υπηρετήσει τους ανθρώπους διαμέσου των αιώνων ως ζώα εργασίας, ως παραγωγικά ζώα στην κτηνοτροφία, ως συντροφιά, ωστόσο, διαχρονικά, η αντιμετώπιση των ζώων από μέρους των ανθρώπων δεν ευνοούσε πάντοτε το συμφέρον τους.

Προστίθεται πως για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τη Συνθήκη για τη λειτουργία της, αναγνώρισε πως, κατά τη διαμόρφωση και την εφαρμογή της πολιτικής της σε συγκεκριμένους τομείς, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις της καλής διαβίωσης των ζώων ως ευαίσθητων όντων.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθεί και εφαρμόζει τους κανονισμούς που διέπουν την προστασία και ευημερία των ζώων, με σκοπό τη βελτίωση κάτω από νομοθετικές ρυθμίσεις, της ποιότητας ζωής των ζώων ανεξάρτητα από τον σκοπό κράτησης, διατήρησης ή εκτροφής τους.

Αναφέρεται περαιτέρω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, συνεχίζοντας στον δρόμο που χαράκτηκε τα προηγούμενα χρόνια, έχει αναλάβει δράσεις με σκοπό τη διαφώτιση του κοινού σε θέματα ευημερίας των ζώων, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των παραπόνων όσον αφορά στην ευημερία τους, την αναθεώρηση των προγραμμάτων στείρωσης των αδέσποτων ζώων και την παρακολούθηση εφαρμογής και επαλήθευσης της νομοθεσίας για την προστασία τους.

Κόμμα για τα Ζώα

Τα ζώα και γενικότερα η πανίδα, κινδυνεύουν και παντού βλέπουμε καταστροφές και χιλιάδες ζώα αφήνονται στο έλεος του Θεού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κόμμα για τα Ζώα.

Προσθέτει ότι «για το λόγο αυτό θα πρέπει εμείς οι άνθρωποι με τη γνώση που μας διακατέχει να προσπαθήσουμε να περισώσουμε ότι περισώζεται, και να προστατεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα αθώα και ανυπεράσπιστα ζώα».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο Farm House Aradippou, όπου φιλοξενούνται δια βίου ζωής διάφορα ζώα παραγωγικά ή φάρμας.

 

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα