ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Τα οφέλη για υγεία και περιβάλλον

03 Ιουνίου 2023, 15:15

images

Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου και τα ΗΕ σε μήνυμα υπογραμμίζουν τα σημαντικά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή τα σπορτς, έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και σε όλες τις ηλικίες, τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας υπερτερούν της πιθανής βλάβης.

Κάποια σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία, λένε τα ΗΕ που μας καλούν να γίνουμε πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας με σχετικά απλούς τρόπους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ασφαλής υποδομή για περπάτημα και ποδήλατο είναι επίσης μια οδός για την επίτευξη μεγαλύτερης ισότητας στην υγεία.

Για τον φτωχότερο αστικό τομέα, που συχνά δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά ιδιωτικά οχήματα, το περπάτημα και το ποδήλατο μπορούν να προσφέρουν μια μορφή μεταφοράς, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη, ακόμη και θανάτου.

Συνεπώς, η βελτιωμένη ενεργή μεταφορά δεν είναι μόνο υγιής αλλά είναι επίσης δίκαιη και οικονομικά αποδοτική.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων που περπατούν και κάνουν ποδήλατο εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο μέρος της λύσης κινητικότητας για να βοηθηθούν οι πόλεις να αποσυνδέσουν την αύξηση του πληθυσμού από τις αυξημένες εκπομπές ρύπων και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και την οδική ασφάλεια.

Η πανδημία COVID-19 έχει επίσης οδηγήσει πολλές πόλεις να επανεξετάσουν τα συστήματα μεταφορών τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου εφιστά την προσοχή στα οφέλη της χρήσης του ποδηλάτου, ενός απλού, προσιτού κόστους, καθαρού και προσαρμοσμένου στο περιβάλλον βιώσιμου μέσου μεταφοράς.

Το ποδήλατο συμβάλλει σε καθαρότερο αέρα και λιγότερη συμφόρηση, και κάνει την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες πιο προσιτές στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών που προάγει την οικονομική ανάπτυξη, μειώνει τις ανισότητες, ενώ παράλληλα ενισχύει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι κρίσιμο για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2022 η Γενική Συνέλευση των ΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα για την ενσωμάτωση της κύριας ποδηλασίας στα συστήματα δημόσιων μεταφορών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τόνισε ότι το ποδήλατο είναι ένα μέσο βιώσιμης μεταφοράς και μεταφέρει ένα θετικό μήνυμα για την προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα.

Αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα, τη μακροζωία και την ευελιξία του ποδηλάτου, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και δύο αιώνες, και ότι αυτό είναι ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο, καθαρό και περιβαλλοντικά κατάλληλο μέσο μεταφοράς, που προάγει την περιβαλλοντική διαχείριση και την υγεία, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την ανακήρυξη της 3ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου.

Ενθαρρύνει τους πολίτες να δώσουν έμφαση και να προωθήσουν τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσου για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, την ενίσχυση της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής αγωγής, για παιδιά και νέους, προάγοντας την υγεία, την πρόληψη ασθενειών, την προώθηση της ανεκτικότητας, την αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό και τη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης και μια κουλτούρα ειρήνης.

Σχετικά Άρθρα