ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ενώνουν δυνάμεις σύνδεσμοι και οργανισμοί

04 Φεβρουαρίου 2023, 06:00

images

Οι σύνδεσμοι και οργανισμοί που βρίσκονται στο πλευρό των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους, ενώνουν δυνάμεις ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο και την ενθάρρυνση της πρόληψης, της ανίχνευσης και της θεραπείας του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, οι οργανώσεις αυτές είναι: ο Αντικαρκινικός  Σύνδεσμος Κύπρου, η Europa Donna Κύπρου, το Europa Uomo Κύπρου, το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), o Σύνδεσμος Ένα Όνειρο μια Ευχή και ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου.

«Οι ενέργειές μας μπορούν να πάρουν αμέτρητες μορφές, παρακινώντας την οικογένειά, φίλους και γνωστούς, συναδέλφους, τις κοινότητες μας, γιατί ο καθένας έχει τη δύναμη να μειώσει τον αντίκτυπο του καρκίνου για τον εαυτό του, τους ανθρώπους που αγαπά, για τον κόσμο γύρω του», αναφέρουν οι οργανώσεις.

Με το σύνθημα «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου», τα άτομα, οργανώσεις, υποστηρικτές και φορείς χάραξης πολιτικής, καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στη φροντίδα για όλους τους ασθενείς με καρκίνο, σε όλα τα στάδια της ασθένειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Κύπρο, γίνεται συλλογική προσπάθεια για καταπολέμηση του καρκίνου σε όλα τα στάδια της ασθένειας - κατά την πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση καθώς και κατά την υποστηρικτική φροντίδα και αρωγή του ασθενούς από όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξαρτήτου φύλου, εθνικότητας, ή θρησκείας.

Πρόοδος στην αντιμετώπιση καρκίνου στην Κύπρο

Σύμφωνα με τα Προφίλ χωρών για τον Καρκίνο για κάθε κράτος μέλος που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Κομισιόν και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ, OECD), η Κύπρος έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, η θνησιμότητα στο νησί είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ, ωστόσο εντοπίζονται σημαντικές και μεγάλες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες όσον αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση για την Κύπρο, το 2020 αναμένονταν περίπου 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου στη χώρα, δηλαδή 639 νέα περιστατικά ανά 100.000 άτομα, αριθμός που υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ (569 περιστατικά). Ωστόσο η θνησιμότητα από καρκίνο στην Κύπρο είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.

Όσον αφορά την περίθαλψη του καρκίνου, όπως αντικατοπτρίζεται στα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης, κρίνεται ικανοποιητική. Ωστόσο, ο μικρός αριθμός ιατρικών πράξεων για τον καρκίνο μπορεί να υπονομεύσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και πρακτικών, σημειώνεται.

Εξάλειψη ανισοτήτων στον τομέα της υγείας

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου καλεί κάθε εμπλεκόμενο να προχωρήσει με τις κατάλληλες πολιτικές ώστε να εξαλειφθούν οι ανισότητες στον τομέα της υγείας, αντιμετωπίζοντας τις βαθύτερες αιτίες τους και διασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όταν, όπου και όπως τις χρειάζονται.

«Εμείς από τη πλευρά μας, ως Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε χωρίς καμία εξαίρεση κάθε ασθενή με εμπειρία καρκίνου προσφέροντας δωρεάν ανακουφιστική και υποστηρικτική φροντίδα ανεξάρτητα από την οικονομικο-κοινωνική κατάσταση του ασθενή, το φύλο, την εθνικότητα ή τη θρησκεία του» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου Δρ. Αδάμος Αδάμου.

O Τομέας Ογκολογικής Νοσηλευτικής του ΠαΣυΝΜ στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στη φετινή εκστρατεία κατά του καρκίνου.

Όπως αναφέρει, «το 2023 ας αποτελέσει την αφετηρία όπου όλοι μαζί θα ενώσουμε τις φωνές μας για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία ως σύνολο να αναλάβει δράση, ενάντια σε κάθε στίγμα και  πρόβλημα που παραμένει ανεπίλυτο», καλώντας όλα τα άτομα, οργανισμούς και ομάδες να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα αυτό.

«Δουλεύοντας μαζί και επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον στο οποίο η θεραπεία του καρκίνου θα είναι προσβάσιμη για όλους χωρίς αποκλεισμούς, ανισότητες και διακρίσεις», υπογραμμίζει.

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) τονίζει ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα του καρκίνου.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του στόχου του 2023: «Ενώνουμε τις φωνές μας και αναλαμβάνουμε δράση» προς την προώθηση των πολιτικών αποφάσεων που αφορούν στα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο, η Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου της ΟΣΑΚ, προγραμματίζει μέσα στο τρέχον έτος δράσεις με στόχο την ευθυγράμμιση όλων των φορέων της Κύπρου αναφορικά με τα  θέματα του καρκίνου και τον καθορισμό κοινών προτεραιοτήτων.

«Σταματώντας το κάπνισμα, νικάμε τον καρκίνο»

Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), σημειώνει ότι ο καρκίνος παραμένει μια σοβαρή απειλή που επηρεάζει τη ζωή όχι μόνο τη ζωή των πασχόντων, αλλά και τις οικογένειές τους, και ασκεί μεγάλη πίεση στα υγειονομικά και κοινωνικά συστήματα και τις οικονομίες των κρατών-μελών.

Η χρήση καπνού εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% όλων των καρκίνων να αποδίδεται στη χρήση καπνού, αναφέρει, αφού υπάρχουν πάνω από 60 καρκινογόνες ουσίες στον καπνό του τσιγάρου που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου στον πνεύμονα και σε τουλάχιστον 16 άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να προωθήσει και να υποστηρίξει δράσεις για την επίτευξη μιας «γενιάς χωρίς καπνό», όπου λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα κάνει χρήση καπνού έως το 2040 και παράλληλα, στοχεύει στο να μειώσει την επιβάρυνση από ασθένειες που προκαλούνται από τον καπνό, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αυστηρής εφαρμογής/αναθεώρησης της νομοθεσίας της Ε.Ε για τον έλεγχο του καπνού και της προσαρμογής της στις νέες εξελίξεις και τάσεις της αγοράς.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα