ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα κατά Παιδικού Καρκίνου - Πενήντα νέα περιστατικά ετησίως στην Κύπρο

15 Φεβρουαρίου 2024, 08:00

images

Η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, τιμώντας όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου, αναγνωρίζοντας τον πόνο και τις δυσκολίες τους, και ευαισθητοποιώντας την παγκόσμια κοινότητα.

Το μήνυμά της εκστρατείας του 2024, που είναι ο πρώτος χρόνος της τριετούς εκστρατείας 2024-2026 της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου, (The Union for International Cancer Control – UICC), «Κανένα παιδί δεν πρέπει να πεθάνει από καρκίνο: Θεραπεία για περισσότερα, φροντίδα για όλα», επικεντρώνεται στην έκθεση των διαφορετικών προκλήσεων και ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται στο περίπλοκο και δύσκολο θέμα του παιδικού καρκίνου. Απώτερος στόχος είναι κάθε παιδί να έχει ίση πρόσβαση στην καλύτερη θεραπεία και φροντίδα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπολογίζεται ότι 400.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0-19 ετών διαγιγνώσκονται με κάποια μορφή καρκίνου ετησίως.

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 400.000 παιδιά και έφηβοι κάτω των 20 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Το ποσοστό επιβίωσης εξαρτάται από την περιοχή, με 80% επιβίωση στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος αλλά έως και 20% μόνο στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο στόχος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τον Παιδικό Καρκίνο του ΠΟΥ είναι να εξαλείψει κάθε πόνο και ταλαιπωρία των παιδιών που πολεμούν τον καρκίνο και να επιτύχει τουλάχιστον 60% επιβίωση για όλα τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο σε όλο τον κόσμο έως το 2030.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό παράρτημα του Childhood Cancer International (CCI) εκτιμά ότι 5.000 παιδιά έως 15 χρονών, νοσούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη ενώ πάνω από 500.000 άτομα έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

Σημειώνεται ότι τα αίτια του παιδικού και εφηβικού καρκίνου δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, παρόλα αυτά η έρευνα συνεχίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την έγκαιρη διάγνωση αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης μεθόδων πρόληψης μελλοντικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συχνότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι η λευχαιμία, όγκοι νευρικού συστήματος, νεφροβλαστωμα, λέμφωμα, νευροβλάστωμα και σάρκωμα.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, σημαντική είναι και η μακρόχρονη παρακολούθηση των ασθενών μετά το πέρας των θεραπειών. Η μείωση των μακροπρόθεσμων επιπλοκών των θεραπειών, σε παιδιά και εφήβους που έχουν αποθεραπευτεί, είναι καίριας σημασίας ούτως ώστε να βελτιστοποιηθεί η ποιότητα ζωής τους στην ενήλική τους ζωή.

Πενήντα νέα περιστατικά ετησίως στην Κύπρο

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», Γιωργος Πενηνταέξ, ανέφερε ότι στην Κύπρο διαγιγνώσκονται περίπου πενήντα νέα περιστατικά κάθε χρόνο με ένα μέχρι τέσσερα παιδιά να χάνουν τελικά τη μάχη.

«Στόχος μας, είναι μια νέα παιδοογκολογική κλινική με νέα δομή και εξιδεικευμένους ογκολόγους, αιματολόγους αλλά και μόνιμο ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό που θα προσφέρουν βοήθεια στα παιδιά και τις οικογένειές τους», σημειώνει.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πενηνταέξ εξέφρασε το παράπονο του Συνδέσμου αναφορικά με το χειρουργείο στο Μακάριο Νοσοκομείο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ένα όνειρο μια Ευχή αλλά παραμένει εκτός λειτουργίας.

«Ένα πρόβλημα το οποίο προέκυψε είναι ο σύνδεσμος με το ποσό των €143 χιλ. δημιούργησε ένα τρίτο χειρουργείο στο Μακάριο Νοσοκομείο κατόπιν υπόδειξης της διεύθυνσης του Μακάριου και με μόνη απαίτηση να δίδεται προτεραιότητα στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο όταν χρειάζονται κάποια χειρουργική επέμβαση», τόνισε .

Όπως σημείωσε ο κ. Πενηνταέξ, «δυστυχώς τώρα αυτό το χειρουργείο δεν λειτουργεί. Πάντοτε παρατηρείται το φαινόμενο ο αναπνευστήρας να μετακινείται σε άλλες μονάδες ή να μην υπάρχει ικανός αριθμός νοσηλευτών για να το στελεχώσει».

«Αυτό για μένα είναι απαράδεκτο να βοηθά ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα και το νοσοκομείο να μην τηρεί αυτά που πρέπει» .

Βασικοί λόγοι και προϋπόθεση ίασης των παιδιών είναι:

1. Έγκαιρη και ακριβής διάγνωση

2. Αποτελεσματική θεραπεία

3. Πολυεπιστημονική περίθαλψη

4. Παρηγορητική & υποστηρικτική φροντίδα

5. Ψυχολογική και οικογενειακή υποστήριξη

6. Ειδικευμένο εργατικό δυναμικό

7. Διαθέσιμα και προσιτά βασικά φάρμακα

8. Μητρώο καρκίνου

9. Αποκατάσταση και επανένταξη

Ο Σύνδεσμος «Ένα Όνειρο μια Ευχή», μέσα από τα 26 χρόνια της διαδρομής του, στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το παιδί που πάσχει από καρκίνο, βοηθώντας το να έχει το δικαίωμα για την καλύτερη δυνατή ιατρική θεραπεία και ψυχοκοινωνική φροντίδα, ανεξάρτητα από καταγωγή, χρώμα, θρησκεία, οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

«Μέχρι τώρα έχουμε προσφέρει πέραν των €13 εκατ. σε οικογένειες και σε άλλες δράσεις. Μέχρι στιγμής έχουμε δώσει €1,5 εκατ. στο Καραισκάκειο Ίδρυμα και κάθε χρόνο δίνουμε €90 χιλ. στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου για τη συντήρηση ενός δωματίου νοσηλείας στην Αροδαφνούσα», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος έχει βοηθήσει στην ανέγερση του Ιδρύματος Ronald McDonald House Charities Cyprus και συντήρηση δωματίων στον ξενώνα του Ιδρύματος που προσφέρει φιλοξενία σε οικογένειες που τα παιδιά τους νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο και σε άλλα νοσηλευτήρια.

Επίσης, «πληρώνουμε ενοίκια σε διαμερίσματα στο Βερολίνο όπου πάνε οι οικογένειες για μεταμόσχευση μυελού των οστών και έχουμε αναβαθμίσει την εντατική παίδων στο Μακάριο Νοσοκομείο. Πέραν από την οικονομική βοήθεια που δίνουμε στις οικογένειες και τις χορηγίες που δίνουμε στους φοιτητές είναι και οι ευχές που πραγματοποιούμε στα παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης», συμπληρώνει.

Τέλος ο κ. Πενηνταέξ αναφέρει εκ μέρους όλων των μελών του Συνδέσμου, ότι για όσο θα υπάρχουν παιδιά που θα νοσούν από καρκίνο, θα είναι συνοδοιπόρος από τη διάγνωσή του μέχρι την αποθεραπεία του, και ακόμα πιο πέρα, κρατώντας τους άσβεστο το ηθικό, την πίστη, την ελπίδα, μα κυρίως το χαμόγελο.

«Γιατί τα παιδιά μας είναι σπάνια, μοναδικά και πολύτιμα, Κάθε μέρα ….Κάθε μήνα….365 μέρες το χρόνο... Μαζί με τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και τις οικογένειές τους. Για τους μικρούς αλλά μεγάλους μαχητές της ζωής. Για όλους τους δικούς μας Γίγαντες. Για τα παιδιά που μας δίνουν καθημερινά μαθήματα ζωής, υπομονής, πίστης, αγάπης, δύναμης, μα προπαντός το αστείρευτο χαμόγελό τους και τη ζεστή τους αγκαλίτσα. Για όλα τα παιδιά που έδωσαν, δίνουν και θα δίνουν τη δική τους μάχη», καταλήγει.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα