ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Καραγιάννης: Οδεύουμε προς περίοδο ενδημίας του Covid-19

31 Μαρτίου 2023, 10:33

images

Οδεύουμε προς την έναρξη της περιόδου ενδημικότητας, αναφέρει ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποδεσμεύει κάποιες ηλικιακές ομάδες από τον εμβολιασμό κατά του Covid-19.

Ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ερωτηθείς αν η μείωση της προσέλευσης του κόσμου στα εμβολιαστικά κέντρα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την πανδημία του Covid-19, δήλωσε στο YgeiaWatch ότι «ίσως είναι η έναρξη της περιόδου της ενδημικότητας και αυτό θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα, όπως το επίπεδο της ανοσίας στο γενικό πληθυσμό, από το κατά πόσο ο ιός έχει βρει κάποιο ζώο στο οποίο θα κρύβεται και να εκδηλώνεται κατά καιρούς».

«Ήδη υπήρξαν αρκετές αναφορές ανίχνευσης του ιού σε κατοικίδια ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει την ευκαιρία ο ιός να εκδηλώνεται κατά καιρούς. Το θέμα είναι πόσο ραγδαία θα γίνεται αυτό, που δεν μπορεί να το προβλέψει κανένας αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε, επίσης, ότι η νέα σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι ότι τα παιδιά από 6 μηνών έως 17 ετών δεν είναι αναγκαίο να εμβολιάζονται.

Όπως εξήγησε, «πιθανόν αυτό να βασίστηκε πάνω στο ότι τα νέα στελέχη του ιού, δηλαδή οι υποπαραλλαγές της Όμικρον, δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στα παιδιά, καθώς και από την άποψη ότι δεν βλέπουμε κάποια σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη του ιού, όχι όμως της Όμικρον».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι αναγκαίες οι ενισχυτικές δόσεις στους άνω των 65 ετών πολίτες και κυρίως στα άτομα τρίτης ηλικίας και σε αυτούς που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. «Αυτοί πρέπει να συνεχίσουν τον εμβολιασμό όπως γίνεται και για το εμβόλιο της γρίπης», σημείωσε.

Ο κ. Καραγιάννης δήλωσε επίσης ότι «για τις ενδιάμεσες ηλικίες, δηλαδή, από 17 έως 65 ετών, εξαρτάται από το πώς θα αισθάνεται ο καθένας», προσθέτοντας ότι «φαντάζομαι πως αυτό βασίστηκε πάνω σε μελέτες σχετικά πρόσφατες που δείχνουν ότι αν εμβολιάστηκες με 3-4 δόσεις και νόσησες, αυτή η υβριδική ανοσία -όπως την ονομάζουμε- είναι πιο αποτελεσματική από το να έχεις νοσήσει χωρίς τις δόσεις».

Συνεπώς, «για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες ισχύει το ίδιο, γιατί αν κάποιος δει τις εβδομαδιαίες μας αναφορές εξακολουθούμε να χάνουμε άτομα της τρίτης ηλικίας λόγω κορωνοϊού», συμπλήρωσε.

Όχι στον εφησυχασμό – κίνδυνος να μειωθεί η ανοσία

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, «καιρός ήταν να αρχίσει να γίνεται μία συζήτηση, αλλά ταυτοχρόνως να έχουμε έγνοια ότι όταν η γενική ανοσία πέσει, τότε ίσως βρει την ευκαιρία πάλι ο ιός να μεταδίδεται πιο ευρέως», σημειώνει.

Όπως εξηγεί, «αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη η μετάδοση του ιού λόγω αυτού του τύπου ανοσίας που έχουμε. Εάν με την πάροδο του χρόνου δεν αναπληρωθεί αυτή η ανοσία ούτε μέσω των εμβολιασμών, που είναι αυτό που λέει η σύσταση, να μην γίνονται ενισχυτικές δόσεις και χωρίς να υπάρχει η νόσηση, τότε σε κάποια στιγμή το επίπεδο ανοσίας θα πέσει σε χαμηλά επίπεδα».

«Οπότε πρέπει να έχουμε έγνοια να μην ξαναπαρουσιαστεί ο ιός», υπέδειξε.

Ερωτηθείς εάν θα είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός μόνο λίγο πριν τον χειμώνα, ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί εξολοκλήρου από το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα μέχρι το φθινόπωρο.

«Εάν συνεχίσουμε να έχουμε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κρουσμάτων και δεν προκύψει ένα στέλεχος να είναι προβληματικό, τότε ναι τουλάχιστον για τις ομάδες που αναφέραμε προηγουμένως ίσως να χρειάζεται να γίνεται ένα εμβόλιο τον χρόνο, όπως και στην περίπτωση του εμβολίου της γρίπης», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, «ελπίζουμε ότι οποιαδήποτε νέα εμβόλια θα είναι πιο αποτελεσματικά και η ανοσία πιο μακροχρόνια», είπε.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα