ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Καμία δυσαρέσκεια, παραδίδω με υπερηφάνεια

10 Ιανουαρίου 2024, 13:41

images

Καμία δυσαρέσκεια δεν ήθελε να εκφράσει μέσω της επιστολής που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, δήλωσε η τέως υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη.

Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης και παραλαβής, η κ. Κανάρη ανέφερε ότι «στόχος της επιστολής που απέστειλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ήταν για να έχει στα χέρια του το έργο που επιτελέσαμε μέσα σε αυτούς τους δέκα μήνες αλλά και να είναι και μια απαρχή για τον επόμενο Υπουργό για να γνωρίζει τί ολοκληρώσαμε, τί πρόκειται να ξεκινήσει το 2024 και τί θα ολοκληρωθεί στη συνέχεια».

Όπως δήλωσε η Δρ. Κανάρη, η θητεία της ως Υπουργός Υγείας ήταν εμπειρία πλούσια σε προκλήσεις αλλά και σε επιτυχίες.

Από αυτή τη θέση, πρόσθεσε, «εργάστηκα από την πρώτη ημέρα με ζήλο και πάθος έχοντας κατά νου μόνο το κοινό καλό. Για αυτό σήμερα παραδίδω τα κλειδιά αυτού του Υπουργείου με υπερηφάνεια, γνωρίζοντας ότι έδωσα το άπαν των δυνάμεων μου».

«Κατά τους δέκα μήνες παραμονής μου στο Υπουργείο Υγείας, καταφέραμε να επιτύχουμε πολλά. Καταφέραμε από τις 77 δράσεις που έθεσε ο Πρόεδρος στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του, να υλοποιήσουμε 26 δράσεις στην ολότητά τους. Επίσης άλλες 16 δράσεις υλοποιήθηκαν σε ποσοστό 75% και 22 δράσεις σε ποσοστό 50%. Και αυτό όλο για ένα πενταετές πρόγραμμα. Συνεπώς υλοποιήσαμε ένα μεγάλο αριθμό δράσεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και προωθήσαμε θέματα που χρόνιζαν στα συρτάρια του Υπουργείου», τόνισε .

Σύμφωνα με τη Δρ. Κανάρη,  προς υλοποίηση προωθήθηκαν και άλλες δράσεις οι οποίες δεν βρίσκονταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του κ. Χριστοδουλίδη, όπως η προώθηση συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για θέματα μεταμοσχεύσεων, αγοράς φαρμάκων και ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα ψυχικής υγείας.

«Ενδεικτικά αναφέρω ακόμα λίγα. Τον επόμενο μήνα, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μια μεγάλη εκστρατεία για προώθηση του επαγγέλματος του νοσηλευτή η οποία θα καλύπτει παρά πολλές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων και υποτροφιών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα προωθήσουμε τη μεταλυκειακή διετή φοίτηση φροντιστών», σημείωσε.

Επίσης, πρόσθεσε, «ολοκληρώσαμε τη Στρατηγική, η οποία αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, σχετικά με την Προώθηση του Φυσιολογικού Τοκετού».

«Ολοκληρώθηκε και η προεργασία για την έναρξη του Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης με την εφαρμογή πρωτοκόλλων και ταυτόχρονη προετοιμασία της νομοθεσίας. Παράλληλα, σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας βρίσκονται -μεταξύ άλλων- τα νομοσχέδια που αφορούν: την Παροχή Υπηρεσιών Ασθενοφόρων, τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, την Ανακουφιστική Φροντίδα και την Λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών», ανέφερε.

Όπως πρόσθεσε η απερχόμενη Υπουργός,  πάρα πολλές δράσεις έγιναν και στον τομέα της πρόληψης μέσω νέων πληθυσμιακών προγραμμάτων τα οποία θα ξεκινήσουν εντός του 2024.

«Όλα τα πιο πάνω δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς την στήριξη της ομάδας μου εντός και εκτός Υπουργείου, των Τμημάτων του Υπουργείου, του ΟΑΥ, του ΟΚΥπΥ, της Ιατρικής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας και όλων των επαγγελματιών υγείας, της ΟΣΑΚ και άλλων μη κερδοσκοπικών οργανισμών και οργανωμένων συνόλων, τα οποία εθελοντικά συμπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό το έργο του Υπουργείου και στους οποίους οφείλω εγκάρδιες ευχαριστίες», διευκρίνισε.

Την ίδια ώρα η Δρ. Κανάρη ευχαρίστησε τους συνεργάτες της εντός και εκτός υπουργείου αλλά και την οικογένειά της για την αμέριστη στήριξη.

«Κάθε πρόκληση αντιμετωπίστηκε με αποφασιστικότητα και κάθε επιτυχία ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας και συνεπούς προσπάθειας», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενη στον νέο Υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό η Δρ. Κανάρη εξέφρασε την πεποίθησή της για την αφοσίωση στη συνέχιση των προσπαθειών που έγιναν τόσο από την ίδια όσο και από τους προκατόχους της, όπως είπε για αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι απαιτήσεις είναι πραγματικά πολλές και αρκετές φορές η εξίσωση προς επίλυση ζητημάτων που άπτονται αυτού του τομέα δεν είναι εύκολη.

«Σήμερα, φεύγοντας από αυτή τη θέση, ένας κύκλος κλείνει. Σας διαβεβαιώνω ωστόσο ότι θα συνεχίσω να καλλιεργώ μια ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία για το κοινό καλό. Είναι σημαντικό εξάλλου να αντιληφθούμε ότι κάθε θητεία από όποιο μετερίζι και εάν βρισκόμαστε, αποτελεί μια στιγμή στο χρόνο, με την αξία της να διακρίνεται στο πώς διατηρούμε την αξιοπρέπεια και το ήθος μας και συνεισφέρουμε στο κοινό καλό», κατέληξε.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα