ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Η δομή του DNA, η μεγαλύτερη ανακάλυψη

26 Απριλίου 2023, 16:29

images

Η ανακάλυψη της δομής του DNA αποτελεί την μεγαλύτερη ανακάλυψη, ανέφερε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, καθώς συνέβαλε στη θεμελίωση της μοριακής βιολογίας.

Σε χαιρετισμό της στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των επιστημονικών του επιτευγμάτων και τη συμβολή του ΙΝΓΚ στην εξέλιξη του τομέα της γενετικής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ανέφερε ότι η ανακάλυψη της δομής του DΝΑ, του μορίου της κληρονομικότητας, από τους James Watson και Francis Crick το 1953 είναι από τις λίγες που άλλαξαν εκ βάθρων μια επιστήμη, αφού συνέβαλε ουσιαστικά στη θεμελίωση της μοριακής βιολογίας και θεωρείται από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα και από πολλούς επιστήμονες όλων των εποχών.

«Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε τη βάση και τον πρόδρομο για την μετέπειτα ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, της προγεννητικής, της προεμφυτευτικής και της μεταγεννητικής διάγνωσης, της πρόληψης, της γενετικής συμβουλευτικής, αλλά και της θεραπείας των γενετικών παθήσεων προσφέροντας βελτίωση της υγείας των ασθενών και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο υπουργείο και το ΙΝΓΚ είναι αμφίδρομη με κοινό στόχο την προσφορά των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στους συμπολίτες και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Δίπλα στο ΙΝΓΚ

Το Υπουργείο Υγείας βρισκόταν ανέκαθεν στο πλευρό του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), τόνισε, καθώς η πρόληψη και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί πρωταρχικός στόχος.

Η κ. Κανάρη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πολιτείας για την τεράστια συμβολή και συνεισφορά του ιδρύματος, τόσο στην αξιοποίηση και διάχυση, όσο και στον εμπλουτισμό και διεύρυνση της επιστημονικής γνώσης.

Όπως ανέφερε, αυτό επιτυγχάνεται με την από μέρους του πρωτοπόρα και επιτυχή σύζευξη της ταυτόχρονης και παράλληλης παροχής και διεκπεραίωσης εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά και θεραπευτικών προγραμμάτων προς τους ασθενείς.

«Η όλη δράση του Ινστιτούτου, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα που υποδεικνύει, αλλά και αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης μπορεί να υπερβεί οποιουσδήποτε οικονομικούς ή άλλους περιορισμούς που τυχόν να αντιμετωπίζει», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, όχι μόνο κατέχει τη γνώση, αλλά τη δημιουργεί μέσα από την έρευνα και την προωθεί, κάτι που καταδεικνύεται μέσω της πολύχρονης πορείας του.

Διάκριση ΙΝΓΚ στο εξωτερικό

Η κ. Κανάρη υπογράμμισε ότι «η μικρή χώρα μας πρέπει να είναι περήφανη για τη συνεισφορά της στον τομέα, καθότι το έργο που επιτελείται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Το Ινστιτούτο δικαίως θεωρείται περιφερειακό κέντρο στην διεξαγωγή πρωτοπόρας και καινοτόμας έρευνας».

«Με πρωτεργάτη τον Δρ. Λεύκο Μίντλετον και άξιους συνεχιστές, το Ινστιτούτο κατάφερε να εδραιωθεί και να πρωτοστατήσει στους τομείς δραστηριοποίησής του, φροντίζοντας να διευρύνει και να ανανεώνει συνεχώς τους στόχους του», είπε.

Επίσης, έχοντας ως επίκεντρο τους ασθενείς, το Ινστιτούτο από την πρώτη μέρα εντάχθηκε και προσφέρει τις υπηρεσίες του μέσα από το Γενικό Σύστημα Υγείας, και όπου αυτό δεν είναι δυνατό, έχει κάνει τις σχετικές διευθετήσεις έτσι ώστε όλες οι υπηρεσίες του Ινστιτούτου να προσφέρονται στους δικαιούχους του ΓεΣΥ.

Ακόμη, στο Ινστιτούτο διεκπεραιώνεται πρωτοποριακή έρευνα μέσα από ανταγωνιστικά προγράμματα που εξασφαλίζονται, η χρηματοδότηση των οποίων προέρχεται από οργανισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και από Κύπρο.

Σημαντική είναι, επίσης, η συμμετοχή του σε διεθνή δίκτυα για συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών συμβάλλοντας στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών και την αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών, όπως η συμμετοχή και συμβολή του σε εννέα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς.

Το ΙΝΓΚ ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών

Ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής και ιατρικός διευθυντής του ΙΝΓΚ, καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού, σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι με την ίδρυση του το ΙΝΓΚ ξεκίνησε ουσιαστικά και η γενετική στην Κύπρο, όντας το πρώτο κέντρο που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα αυτό.

«Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των ασθενών και της χώρας μας, οι ασθένειες με τις οποίες καταπιάνεται το ΙΝΓΚ αφορούν νευρογενετικές και νερομυϊκές παθήσεις, γενετικές ασθένειες και σύνδρομα, εξετάσεις θαλασσαιμίας, εξετάσεις για σπάνια και συχνά νοσήματα, ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, διάφορους τύπους κληρονομικού καρκίνου, καρδιοπάθειες, μεταβολικά νοσήματα και κυτταρογενετικά σύνδρομα», εξήγησε.

Επίσης, «ως Κέντρο Αναφοράς, διεκπεραιώνουμε εθνικά προγράμματα πρόληψης όπως ο προγεννητικός έλεγχος για θαλασσαιμία και το σύνδρομο Down, το πρόγραμμα της αταξίας του Φρίντραϊχ και το ανιχνευτικό πρόγραμμα για νεογνικό έλεγχο κ.ά.», πρόσθεσε.

Παράλληλα, μέσα από το Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής στηρίζεται το έργο των Αστυνομικών Αρχών διεξάγοντας γενετικές εξετάσεις σε αστυνομικά τεκμήρια, υποβοηθώντας έτσι στην πάταξη του εγκλήματος στην Κύπρο και στην απονομή δικαιοσύνης στα Κυπριακά Δικαστήρια. Επιπρόσθετα, συνεχίζει το ανθρωπιστικό έργο που αφορά την ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων προσώπων.

Ανέγερση νέου κτιρίου

Σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, με την ολοκλήρωση του νέου κτιρίου, του οποίου η ανέγερση άρχισε αυτή την εβδομάδα, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 30 μήνες περίπου, οι δραστηριότητες του ΙΝΓΚ θα διευρυνθούν με την ενσωμάτωση νέων ερευνητικών ομάδων.

«Με τη λειτουργία του δεύτερου κτιρίου, θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις τρέχουσες αυξανόμενες ανάγκες αλλά και μελλοντικές, σε υποδομή και τεχνολογία, συνδράμοντας έτσι στη διεκπεραίωση περισσότερης έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας θα επιστραφούν πίσω στους συμπολίτες μέσα από διάφορες μορφές», συμπλήρωσε.



Σχετικά Άρθρα