ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Άμεση προώθηση νομοσχεδίου για Συνήγορο Ασθενή

09 Ιουνίου 2023, 11:31

images

Σε άμεση προώθηση του νομοσχεδίου του Συνηγόρου του Ασθενή θα προβεί η υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη, αφού έχουν εξεταστεί όλες οι πτυχές που αφορούν το εν λόγω νομοσχέδιο.

Η κ. Κανάρη στην πρώτη της συνάντηση με την Επιτροπή Υγείας της Βουλής στις 25 Μαΐου 2023, μετά από σχεδόν τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, προώθησε τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στην Επιτροπή Υγείας, ζητώντας τη στήριξη των βουλευτών με σκοπό τη ψήφιση τους.

Εντούτοις, το νομοσχέδιο του Συνηγόρου του Ασθενή απουσίαζε από αυτά τα νομοσχέδια.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η κ. Κανάρη ανέφερε ότι το νομοσχέδιο του Συνηγόρου του Ασθενή είναι πολύ σημαντικό και το υπουργείο όφειλε να το εξετάσει ενδελεχώς.

«Από τη στιγμή που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου μόλις πριν τρεις μήνες, ήταν απολύτως φυσιολογικό να διαθέσω τον απαιτούμενο χρόνο για να μελετήσω το πολύ σημαντικό αυτό νομοσχέδιο», είπε.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε εξετάσει όλες τις πτυχές που αφορούν στο εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθήσουμε άμεσα».

Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του ασθενή είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός, ο οποίος έχει αποστολή και ευθύνη να εφαρμόζονται τα δικαιώματα των ασθενών σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου, σε όλους τους παρόχους, εντός και εκτός ΓεΣΥ, και όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας.

Τίθεται ζήτημα αλλαγής προσόντων Συνηγόρου

Πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, τίθεται ζήτημα αλλαγής των προσόντων που απαιτούνται για το διορισμό του Συνηγόρου αφού κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης έγινε αλλαγή στο νομοσχέδιο χωρίς τη συγκατάθεση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Όπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας στο YgeiaWatch «έγινε μία σοβαρή αλλαγή στο νομοσχέδιο που αφορούσε το διορισμό του Συνηγόρου με φωτογραφικά προσόντα», προσθέτοντας ότι «είχαμε συμφωνήσει και πήγε στο υπουργικό συμβούλιο χωρίς να δούμε το τελικό νομοσχέδιο. Και τελικά φαίνεται να υπήρχε λόγος που δεν μας το έδειξαν γιατί άλλαξε αυτό το βασικό».

Το εν λόγω ζήτημα συζήτησε η ΟΣΑΚ στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε με τη νέα υπουργό υγείας, Πόπη Κανάρη, η οποία σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα είπε ότι θα μελετούσε το αίτημα της ομοσπονδίας.

Ο κ. Κουλούμας διευκρίνισε ότι ο Συνήγορος θα είναι σε πρωτοβάθμιο επίπεδο ο λειτουργός δικαιωμάτων ασθενών και θα υπάρχουν επίσης οι επαρχιακές επιτροπές εξέτασης παραπόνων που θα είναι σε κάθε επαρχία.

Η ΟΣΑΚ ζητά ο διορισμός του Συνηγόρου να είναι πολιτικός διορισμός σε συνεργασία με την ΟΣΑΚ. Δηλαδή, να διοριστεί κάποιος ο οποίος έχει την ευαισθησία, την αποδεδειγμένη δράση και προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών, ο οποίος πραγματικά θα είναι ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ασθενών με εμπειρία και απόδειξη δράσης.

«Για εμάς, ένα από τα κυριότερα προσόντα που πρέπει να έχει αυτός που θα διοριστεί Συνήγορος είναι η προηγούμενη δράση του στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών», τονίζει.

Όσον αφορά την αλλαγή με την προσθήκη φωτογραφικών προσόντων στο νομοσχέδιο, για παράδειγμα την προϋπόθεση να κατέχει κάποιο μεταπτυχιακό, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δράση του υποψήφιου, ο κ. Κουλούμας δηλώνει ότι αυτό αποκλείει αρκετούς οι οποίοι για χρόνια αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ασθενών και έχουν αποδείξει ότι είναι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ασθενών, αλλά δεν έχουν κάποιο μεταπτυχιακό. 

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα