ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Όχι» Ανωτάτου σε έφεση εργαζομένων για τραυματισμούς σε ξενοδοχείο

21 Ιανουαρίου 2024, 16:39

images

To Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έφεση από δύο εργαζόμενους για σωματικές βλάβες συνεπεία ατυχήματος κατά την εκτέλεση εργασιών αποσυναρμολόγησης σιδηροκατασκευής που ανέλαβαν σε ξενοδοχείο στον Πρωταρά. Το ξύλινο στέγαστρο (κιόσκι) πάνω στο οποίο ήταν στερεωμένη η σιδηροκατασκευή και στο οποίο είχαν ανεβεί για να εργαστούν υποχώρησε, με αποτέλεσμα την πτώση και των δύο από ύψος.

Απέδωσαν την ευθύνη στις εταιρείες ILIADA HOTELS, και A. TSOKKOS HOTELS PUBLIC LTD, ως ιδιοκτήτρια και κάτοχο του ξενοδοχείου και ως αυτή που τους ανέθεσε τις εργασίες και διαχειρίστρια και επίσης κάτοχο του ξενοδοχείου, αντίστοιχα.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το ατύχημα είχε όντως συμβεί και ότι οι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν, χωρίς να τους καταλογίσει συντρέχουσα αμέλεια και υπολόγισε και τις αποζημιώσεις που ο κάθε ένας θα δικαιούτο. Απέρριψε ωστόσο τις αγωγές τους, αφού διαπίστωσε ότι οι δύο εταιρείες δεν ήταν διαχειρίστριες του ξενοδοχείου και ότι αμφότερες δεν είχαν «καμιά εμπλοκή» στην υπόθεση.

Από τη μαρτυρία που έκαμε αποδεκτή, το πρωτόδικο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι διαχειρίστρια του ξενοδοχείου ήταν μια τρίτη εταιρεία, η Ζebalos Εnterprises Ltd, θυγατρική εταιρεία της A. TSOKKOS HOTELS PUBLIC LTD. Περαιτέρω, ότι η ανάθεση των εργασιών στους Εφεσείοντες έγινε από κάποιο φυσικό πρόσωπο εργοδοτούμενο μιας τέταρτης εταιρείας, της A. Tsokkos Developers Ltd, επίσης θυγατρικής της A. TSOKKOS HOTELS PUBLIC LTD., και ότι αυτός δεν είχε προβεί σε παραστάσεις ότι ενεργούσε για την συγκεκριμένη εταιρεία.

Στην έφεση που ασκήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο, μέρος της επιχειρηματολογίας υποστήριζε ότι η διαχείριση του ξενοδοχείου από την Ζebalos, που έχει τους ίδιους συμβούλους με την μητρική εταιρεία, ελέγχεται απόλυτα από την τελευταία. Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό ώστε να μεταθέσει τυχόν ευθύνες της Ζebalos για το ατύχημα στην A. TSOKKOS HOTELS PUBLIC LTD ή να την καταστήσει συνυπεύθυνη.

Επίσης σύμφωνα με την απόφαση, τα όσα αναφέρεται στην υπόθεση για τις σχέσεις των εταιρειών δεν συνιστούν υπόβαθρο για απόδοση ευθύνης στο ξενοδοχείο.

Η έφεση απορρίφθηκε και τα έξοδά της ύψους €2.500, πλέον Φ.Π.Α. όπου υπάρχει, επιδικάστηκαν υπέρ των δύο εταιρειών και εναντίον των Εφεσείοντων.

Σχετικά Άρθρα