ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΣΑΚ: Χρονοβόρα η διαδικασία παροχής φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες

27 Ιανουαρίου 2022, 06:00

images

Χρονοβόρα χαρακτήρισε τη διαδικασία παραχώρησης των φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες στους ασθενείς ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας.

Σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι μερικοί από τους λόγους που υπάρχει καθυστέρηση της ένταξης των φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες στο ΓεΣΥ είναι η οικονομική ενίσχυση, η υποστελέχωση και οι διαδικασίες που εφαρμόζονται από τους αρμόδιους φορείς.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η υφιστάμενη διαδικασία με την οποία παραχωρούνται τα φάρμακα στους ασθενείς είναι χρονοβόρα και παίρνει σχεδόν 2 – 3 μήνες, ενώ με την ένταξή τους στο ΓεΣΥ θα παρέχονται αμέσως στους ασθενείς.

Σημείωσε, ακόμη, ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα που αφορούν σοβαρές ασθένειες είναι μοναδικά και δεν υπάρχουν άλλα υποκατάστατα αυτών ώστε να γίνει αντικατάσταση τους σε πιο άμεσο χρονικό διάστημα.

Είναι ένα ζήτημα το οποίο μεταξύ άλλων έπρεπε να τεθεί υπό προτεραιότητα από την έναρξη λειτουργίας του ΓεΣΥ, τόνισε.

Αναφέρθηκε, εξίσου, στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο Υπουργείο Υγείας στην οποία συζητήθηκαν τα ζητήματα που εκκρεμούν, αλλά είχε διακοπεί λόγω άλλων υποχρεώσεων του Υπουργείου Υγείας.

Η συνέχεια της σύσκεψης θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας που στόχο έχει να συζητηθούν και άλλα θέματα που εκκρεμούν όπως η μη ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, η καθυστέρηση στη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, το αίτημα των οργανωμένων ασθενών για κατάργηση των «οριζόντιων» περιορισμών σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις σε επαγγελματίες υγείας, την πρόσβαση σε φάρμακα αλλά και τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων που δικαιούται ο πολίτης κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Το Υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή για σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και θα έχει χρονοδιάγραμμα να επιλύσει όλα τα εκκρεμή θέματα σε ένα μήνα.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα