ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΣΑΚ: Οι ασθενείς δεν είναι ούτε έσοδα ούτε έξοδα

07 Μαρτίου 2023, 13:53

images

Οι ασθενείς δεν είναι ούτε έσοδα, ούτε έξοδα και οι ανθρώπινες ζωές δεν μετριούνται με χρήματα και προϋπολογισμούς τονίζει η ΟΣΑΚ, υποδεικνύοντας τα κενά, τα προβλήματα και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προς όφελος των ασθενών και του ΓεΣΥ.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μάριος Κουλούμας υπογράμμισε ότι «θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους όσοι κρατάνε τις ζωές μας στα χέρια τους, αλλά, όπως διαπιστώνουμε, κάποιοι από αυτούς δεν αντιλαμβάνονται τις ευθύνες που κουβαλούν οι καρέκλες στις οποίες κάθονται, είτε πρόκειται για αξιωματούχους του κράτους, είτε πρόκειται για βουλευτές, είτε για στελέχη ημικρατικών οργανισμών ή επαγγελματίες υγείας».

Ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος ο ΟΑΥ πολλές φορές λαμβάνει αποφάσεις με βάση μόνο τον προϋπολογισμό και τα χρήματα, ανεξαρτήτως αν οι αποφάσεις αυτές είναι προς όφελος ή σε βάρος των ασθενών.

Ο κ. Κουλούμας δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα τα οποία έφεραν τον νέο υπουργό Οικονομικών να θέτει στις προτεραιότητες του το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» του ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι «ευτυχώς, αυτές οι πληροφορίες, όπως διαβάζουμε σήμερα, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και εκπρόσωπος του Γραφείου του Υπουργού, έχει διευκρινίσει στα ΜΜΕ ότι ο Υπουργός δεν θεωρεί το ΓεΣΥ μαύρη τρύπα και δηλώνει υπέρμαχος του Συστήματος».

Αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις της υπουργού Υγείας η οποία έκανε λόγο για «τρύπιο σακούλι», τονίζοντας τρία σημεία: πρώτον ότι το ΓεΣΥ δεν έχει καμία μαύρη τρύπα και ένας σφαιρικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να έχει τρύπες και ελλείμματα, δεύτερο, και στη νέα αναλογιστική μελέτη που ετοιμάστηκε για λογαριασμό του ΟΑΥ από την ILO (Διεθνής Ομοσπονδία Εργασίας), το ΓεΣΥ αξιολογείται ως βιώσιμο σε βάθος χρόνου μέχρι και πέραν από το 2030, τρίτο, από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 2023, διαπιστώνεται ότι αρκετές υπηρεσίες που προνοούσαν οικονομική συνδρομή του Υπουργείου στο ΓεΣΥ, άρχισαν ήδη να μεταφέρονται στον ΟΑΥ.

«Εμείς, θα τονίσουμε ότι τα χρήματα του ΓεΣΥ είναι προτιμότερο και αναγκαίο να καταλήγουν σε καινοτόμα φάρμακα, σε εξειδικευμένες θεραπείες, σε εξειδικευμένες επεμβάσεις, σε νέες υπηρεσίες, παρά να κατασπαταλούνται λόγω των καταχρήσεων στην τσέπη ενός ή δέκα ή τριάντα γιατρών ή άλλων επαγγελματιών υγείας», είπε.

Συνεπώς, τόνισε, η ΟΣΑΚ ζητά σωστή κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων, ανακατανομή του προϋπολογισμού εάν αυτό χρειάζεται, «να τολμήσουν και τα κόμματα και η κυβέρνηση και ο ΟΑΥ, να κοιτάξουν τα προβλήματα κατάματα και να τα επιλύσουν, να προχωρήσουν σε μελέτες, που δεν θα πάρουν μια δεκαετία για να ολοκληρωθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, λαμβάνοντας αποφάσεις».

Η Κύπρος η μόνη χώρα χωρίς σύστημα αξιολόγησης γιατρών

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ και πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε ότι η ΟΣΑΚ γίνεται δέκτης παραπόνων για το μεγάλο χρόνο αναμονής που χρειάζεται για να δει κάποιος έναν ειδικό γιατρό.

«Ξεχνάμε όλοι ότι, και στην προ ΓεΣΥ εποχή, οι χρόνοι αναμονής ήταν τεράστιοι, αλλά τότε αυτό αφορούσε μόνο τον δημόσιο τομέα και  όσους δεν μπορούσαν οικονομικά να αποταθούν στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα, και επειδή ο ΟΚΥπΥ δεν έχει ακόμα καταφέρει να πείσει τους πολίτες να τον επιλέξουν, αυτές οι λίστες αναμονής έχουν μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι η Κύπρος είναι ίσως η μοναδική χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο που δεν διαθέτει σύστημα αξιολόγησης του γιατρού και της ιατρικής πράξης.

Όπως ανέφερε, «το Υπουργείο Υγείας και ΠΙΣ, θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να είχαν μεριμνήσει και για αυτό το ζήτημα. Κάποιοι, ακόμα και σήμερα, εμποδίζουν την κάθε προσπάθεια και την κάθε πρωτοβουλία που αναπτύσσεται με στόχο την αξιολόγηση των γιατρών και της ιατρικής πράξης».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι τις τελευταίες ημέρες, γίνεται λόγος για την περίθαλψη των ηλικιωμένων ασθενών και ότι η ΟΣΑΚ από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ΓεΣΥ διαμαρτύρεται για ηλικιακό ρατσισμό και καλεί τον ΟΑΥ να λάβει τα μέτρα του.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, παρατηρείται ότι υπάρχει η άποψη ότι οι ηλικιωμένοι και τα χρόνια προβλήματα υγείας που κουβαλούν «δεν συμφέρουν» οικονομικά στα νοσηλευτήρια, τα οποία με διάφορες προφάσεις τους κλείνουν την πόρτα αφού το σύστημα το επιτρέπει.

«Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες σε ιατρεία, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, νοσηλευτήρια και υπηρεσίες υγείας γενικά. Είναι αδιανόητο, ένα ιατρείο να μην είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες. Εάν τα ιατρεία δεν είναι προσβάσιμα, εάν ένα νοσηλευτήριο δεν διαθέτει ειδικό εξεταστικό κρεβάτι για να εξυπηρετήσει έναν ανάπηρο ασθενή, τότε γιατί ο ΟΑΥ το ένταξε στο ΓεΣΥ;», υπέδειξε.

Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα και στην πρόσβαση ασθενών στα ΤΑΕΠ. «Όλοι γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι και επικίνδυνες και μεγάλο μερίδιο ευθύνης αναλογεί στον ΟΚΥπΥ», είπε.

Ταλαιπωρία ασθενών στις ουρές για φάρμακα

Ο γραμματέας της ΟΣΑΚ, Γιώργος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι για σκοπούς ελέγχου, οι χρόνιοι ασθενείς υποχρεώνονται κάθε μήνα να επισκέπτονται τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων για να πάρουν τις εξειδικευμένες θεραπείες τους από εκεί, επειδή δεν δικαιούνται να τις πάρουν από το φαρμακείο της γειτονιάς τους.

«Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ασθενής ταλαιπωρείται στις ουρές των κρατικών νοσοκομείων, επειδή εξαιτίας της χρόνιας πάθησης του, δικαιούται να λαμβάνει μέσω του ΓεΣΥ και κάποια Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, όπως είναι οι βιταμίνες», είπε.

«Άρα, έχουμε έναν χρόνιο ασθενή ο οποίος, για παράδειγμα, πρέπει να λαμβάνει δέκα διαφορετικά σκευάσματα ταυτόχρονα. Τα 7 από αυτά τα εξασφαλίζει από το φαρμακείο της γειτονιάς του και τα άλλα δύο από τα κρατικά φαρμακεία», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, ο ίδιος ασθενής πρέπει να επαναλαμβάνει αυτές τις επισκέψεις κάθε μήνα.

Η ΟΣΑΚ έχει ζητήσει από τον ΟΑΥ και έχει ικανοποιηθεί το αίτημα οι χρόνιοι ασθενείς να μπορούν να εξασφαλίζουν αποθέματα για δύο και όχι για ένα μήνα από τα κρατικά φαρμακεία.

Ωστόσο, «είχαμε ενημερωθεί επίσημα ότι η διαδικασία αυτή θα άρχιζε εντός Φεβρουαρίου και δεν έχει αρχίσει ακόμη», υπέδειξε.

Σημείωσε ακόμη ότι δεν έχουν ενταχθεί αρκετοί εργοθεραπευτές στο ΓεΣΥ και ότι οι λόγοι για αυτό είναι οικονομικοί.

«Οι χρόνιοι ασθενείς υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους, και για όλες τις ειδικότητες επαγγελματιών υγείας, αφού, ο περιορισμένος αριθμός συνεδριών που δικαιούνται, πολύ συχνά τους υποχρεώνει με έμμεσο τρόπο να διαθέτουν και μια ιδιωτική ασφάλεια για να καλύπτουν αυτά που δεν τους καλύπτει το ΓεΣΥ», συμπλήρωσε.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα