ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΣΑΚ: Κενό στην ασφάλεια και ποιότητα υπηρεσιών υγείας

17 September 2022, 06:00

images

Σοβαρό κενό στα θέματα που αφορούν την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας , υπάρχει στην Κύπρο, αναφέρει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών που γιορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΣΑΚ, ότι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Ασθενών που επιλέχθηκε είναι η «Ασφάλεια των φαρμάκων».

Στόχος της φετινής εκστρατείας, είναι να εδραιωθεί η προώθηση ασφαλών πρακτικών φαρμακευτικής αγωγής, γεγονός το οποίο θα συμβάλει στην πρόληψη φαρμακευτικών λαθών όπως και στη μείωση των βλαβών, οι οποίες σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή.

Όπως σημειώνει, τα σφάλματα στη χορήγηση φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες , οι οποίες σαφέστατα, επηρεάζουν τους ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνουν σημαντικά τα συστήματα υγείας.

Υποδεικνύει ακόμη ότι αν και στην εποχή μας υπάρχουν αρκετές νέες θεραπείες, τεχνολογίες και μοντέλα φροντίδας με τεράστιες θεραπευτικές δυνατότητες, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι εμπεριέχουν παράλληλα νέες απειλές για την ασφαλή φροντίδα, καθώς επίσης ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω χρήσης φαρμάκων, παραμένουν ανάμεσα στα συχνότερα αίτια προσέλευσης σε ιατρό.

Παρόλα αυτά, οι βλάβες οι οποίες σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή, τονίζει, μπορούν να προληφθούν και μειωθούν.

Η ΟΣΑΚ επισημαίνει ότι ο ρόλος των κυβερνήσεων και των διαμορφωτών πολιτικής έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια των ασθενών, είναι πολύ σημαντικός.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει, προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στο θέμα της ασφάλειας της υγειονομικής περίθαλψης, είναι σημαντικό να διασφαλιστούν σαφείς πολιτικές, οργανωτική ικανότητα ηγεσίας, δεδομένα για τη βελτίωση της ασφάλειας, εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας και αποτελεσματική συμμετοχή ασθενών και οικογενειών στη διαδικασία περίθαλψης.

Σημειώνεται ότι το κίνημα το ασθενών ιεραρχώντας πολύ ψηλά τα ζητήματα αυτά, διεκδικεί εδώ και χρόνια  τη δημιουργία ανεξάρτητων οργανισμών για την εποπτεία και εφαρμογή πολιτικών που θα ελέγχουν και θα αξιολογούν την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με τη διεθνή εκστρατεία, όλοι έχουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των φαρμάκων χρησιμοποιώντας το τρίπτυχο: Μάθε – Έλεγξε – Ρώτα.


Σχετικά Άρθρα