ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΣΑΚ: Ικανοποίηση για ν/σ «Συνηγόρου του Ασθενή»

13 Φεβρουαρίου 2023, 13:45

images

Την απόλυτη ικανοποίηση για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου του «Συνηγόρου του Ασθενή» εκφράζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, έπειτα από διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας και την κατάθεση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch ο κ. Κουλούμας, «έχουμε διαβουλευτεί με το Υπουργείο Υγείας και έχουν εισαχθεί στο νομοσχέδιο αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει».

«Για να είμαι ειλικρινής δεν έχουμε δει το νομοσχέδιο όπως πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά στη διαβούλευση συμφωνήσαμε αυτά τα οποία θα μπουν στον νόμο», προσθέτει.

Ο κ. Κουλούμας δηλώνει ότι το νομοσχέδιο «είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία, μία ευκαιρία μεγάλη για την Κύπρο μας, μέσα από τον θεσμό του Συνηγόρου, πραγματικά να προασπίσουμε τα δικαιώματα των ασθενών».

 «Eίμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα από τον Συνήγορο, πραγματικά θα δοθούν πάρα πολλές πρωτοβουλίες και ‘όπλα’ στον ασθενή για να διεκδικεί το δικαίωμα του», τονίζει.

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023, κατατίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο, που αφορά στην εισαγωγή του ανεξάρτητου θεσμού του «Συνηγόρου του Ασθενή».

Σημείωσε πως το νομοσχέδιο έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου και θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, πριν την προώθησή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, «ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, πριν από την παράδοση του χαρτοφυλακίου του, έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, ώστε να υλοποιηθούν σημαντικά νομοσχέδια, που θα ενισχύσουν τον τομέα της υγείας προς όφελος των ασθενών».

«Η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας έχουν κάνει αναγκαία την επικαιροποίηση της νομοθεσίας, για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών, εντός και εκτός ΓεΣΥ», είπε ο κ. Αθανασίου.

Εξήγησε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει τροποποιητικό νομοσχέδιο, με το οποίο προτείνεται η εισαγωγή του θεσμού του «Συνηγόρου του Ασθενούς», η Ίδρυση Συμβουλευτικής Επιτροπής, που θα στηρίζει το έργο και τις δράσεις του και η λειτουργία Γραφείου που θα τον υποστηρίζει.

Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2022, το Υπουργείο Υγείας προέβη σε αλλαγές του νομοσχεδίου για τις οποίες η ΟΣΑΚ δεν συμφωνούσε. Δηλαδή, με τις τροποποιήσεις στις οποίες το Υπουργείο Υγείας είχε προχωρήσει, ο «Συνήγορος του ασθενή», δεν θα ήταν ανεξάρτητος θεσμός αλλά υπόλογος στον Υπουργό Υγείας και δεν θα ήταν συνήγορος για όλους τους ασθενείς αλλά μόνο για τους ασθενείς που υποβάλλουν παράπονο για εκτός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια και γιατρούς.

Τι αφορά το νομοσχέδιο «Συνηγόρου του Ασθενή»

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, τα κυριότερα ζητήματα που αφορούν το νομοσχέδιο είναι η ανεξαρτησία του θεσμού και η εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών παντού, σε όλους τους χώρους που παρέχονται υπηρεσίες υγείας.

Συγκεκριμένα, «είναι ο μηχανισμός, που είναι ο Συνήγορος του ασθενή, ένας ανεξάρτητος θεσμός, ο οποίος έχει αποστολή και ευθύνη να εφαρμόζονται τα δικαιώματα των ασθενών σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου, σε όλους τους παρόχους, εντός και εκτός ΓεΣΥ, και όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας, θα πρέπει να τυγχάνει εφαρμογής», εξηγεί.

Προσθέτει ακόμη ότι «ο νόμος καθορίζει στο μηχανισμό ότι στο πρώτο στάδιο θα έχουμε τους λειτουργούς των ασθενών οι οποίοι θα εφαρμόζουν σε πρώτο επίπεδο και άμεσα τα δικαιώματα και θα τα επιβλέπουν».

Σε δεύτερο στάδιο, αναφέρει, «θα υπάρχει ένα δευτεροβάθμιο όργανο που είναι οι επαρχιακές επιτροπές, δηλαδή εκεί που δεν επιλύονται τα ζητήματα στο πρώτο επίπεδο, θα υπάρχει το δεύτερο επίπεδο με τις επαρχιακές επιτροπές, οι οποίες θα στελεχώνονται από διάφορες επαγγελματικές ομάδες».

Συμπληρώνει επίσης ότι το τρίτο στάδιο, «θα είναι η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα έχει ρόλο να εποπτεύει και να διασφαλίζει τα δικαιώματα των ασθενών όπως αυτά καθορίζονται στον νόμο».

Ερωτηθείς από ποιους θα αποτελείται η Συμβουλευτική Επιτροπή, ο κ. Κουλούμας σχολίασε ότι θα αποτελείται από εκπροσώπους των ασθενών, από νομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, από το Υπουργείο Υγείας.

«Θα είναι μία πολυ-θεματική ομάδα η οποία θα προέρχεται από όλους τους τομείς της υγείας, αλλά και νομικούς. Θα είναι μία ομάδα που θα έχει την εμπειρογνωμοσύνη από όλες τις πλευρές, διότι θα είναι και ασθενείς μέσα, έτσι ώστε να συμβουλεύουν τον Συνήγορο για πρωτοβουλίες, αλλά και το πώς θα πρέπει να προωθεί διάφορα θέματα τα οποία αφορούν την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας», αναφέρει.

Δημοσίευση εκθέσεων Συνηγόρου του Ασθενή

Ο κ. Κουλούμας σημείωσε ότι ο Συνήγορος θα δημοσιοποιεί εκθέσεις, επί συγκεκριμένων θεμάτων,  κάθε χρόνο και θα δίνει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την ετήσια έκθεση του για την πρόοδο και την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών.

«Άρα θα είναι ένα τρομερό ‘όπλο’ η δημοσιοποίηση των θέσεων του Συνηγόρου, έτσι ώστε να γίνεται η ενθάρρυνση σε αυτούς που πρέπει να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους», δηλώνει.

Αναφέρει επίσης ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής του «Συνηγόρου του Ασθενή, θα πρέπει να δοθεί προϋπολογισμός και προσωπικό για να μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του.

Σχετικά με την εργοδότηση προσωπικού, δήλωσε ότι όπως γίνεται σε νέους θεσμούς, θα γίνει απόσπαση προσωπικού από υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Εφαρμογή για αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας

Μία ξεχωριστή πρωτοβουλία, η οποία δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Συνηγόρου του Ασθενή, είναι η λειτουργία μίας εφαρμογής (application) με την οποία οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς αξιολογώντας τις υπηρεσίες που έχουν λάβει, με αυτά τα δεδομένα, θα βοηθήσουν ούτως ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας και να δημιουργηθεί ένα σύστημα υγείας που θα επικεντρώνεται στον ασθενή όσο θα έπρεπε.

Για την εφαρμογή αυτή, ο κ. Κουλούμας δήλωσε ότι είναι κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη προχωρήσει.

«Ελπίζουμε να προχωρήσει, είναι πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας με την ΟΣΑΚ. Θα δώσει στον ασθενή το εργαλείο να αξιολογεί τις υπηρεσίες που λαμβάνει. Και αυτοί που αξιολογούνται και έχουν αρμοδιότητα να βλέπουν πού υπάρχουν προβλήματα και να βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα