ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ορόσημο η 1η Μαρτίου για τις μεταμοσχεύσεις σε Κύπρο και Ισραήλ

01 Μαρτίου 2023, 15:10

images

Ορόσημο είναι η Τετάρτη 1η του Μάρτη για τις μεταμοσχεύσεις σε Κύπρο και Ισραήλ, καθώς διενεργήθηκε η 1η χιαστή μεταμόσχευση νεφρού στις δύο χώρες στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Λευκωσίας και Τελ Αβίβ που υπογράφηκε το 2017.

Τους δύο νεφρούς παρέλαβαν γιατροί της Μεταμοσχευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στην παρουσία του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Όρεν Ανόλικ, εκπροσώπων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και του Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών.

Όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρέσβης οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ είναι άριστες και επεκτείνονται στον πολιτικό τομέα καθώς και στον ενεργειακό και σε θέματα ασφάλειας.

Πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό στις σχέσεις των δύο χωρών είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και η σημερινή μεταμόσχευση είναι η καλύτερη απόδειξη πόσο εξαίρετες είναι οι σχέσεις Λευκωσίας και Τελ Αβίβ.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ σημείωσε ότι αυτή η συνεργασία κάνει τη μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής του κυπριακού και ισραηλινού λαού.

Δήλωσε συναισθηματικά φορτισμένος και συγκινημένος για αυτό που συμβαίνει σήμερα, που είναι η εφαρμογή στην πράξη του Μνημονίου Συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ στη μεταμόσχευση οργάνων.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ, είπε ότι είναι βέβαιος ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά που διενεργείται χιαστί μεταμόσχευση, η οποία αποτελεί εξαίρετη εξέλιξη στη συνεργασία των δύο χωρών. «Προσβλέπω σε πολλές τέτοιες ενέργειες στο μέλλον» συνέχισε ο Ισραηλινός πρέσβης.

Καταλήγοντας ευχαρίστησε την ιατρική ομάδα στην Κύπρο που ανέλαβε το έργο της μεταμόσχευσης και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη διενέργεια των μεταμοσχεύσεων και τα ταχεία ανάρρωση στους λήπτες των μοσχευμάτων.

Ευχαρίστησε και τον απερχόμενο Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τον οποίο, όπως είπε, είχαν μια εξαίρετη σχέση και συνεργασία και ευχήθηκε στη νέα Υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, κάθε επιτυχία στην επιτέλεση των καθηκόντων της.

Ο Γενικός Χειρουργός της Μεταμοσχευτικής Κλινικής, Μιχαήλ Παπούλας, δήλωσε ότι σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, μια μέρα ορόσημο για τη Μεταμοσχευτική Κλινική και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι διότι είναι η μέρα που πραγματοποιείται η 1η χιαστί μεταμόσχευση διακρατικά μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι «το 1ο κομμάτι που είναι η δωρεά νεφρού και από τα τρία ζευγάρια, τα δύο στο Ισραήλ και το ένα στην Κύπρο, έχει ολοκληρωθεί και όλα έχουν πάει καλά. Ευελπιστούμε το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσδοκιών μας», συνέχισε ο κ. Παπούλας.

Είπε ότι η χιαστί αυτή μεταμόσχευση ανοίγει νέους δρόμους για όλους τους ασθενείς οι οποίοι είναι στη λίστα αναμονής ή έχουν ζώντα δότη με τον οποίο δεν είναι συμβατοί διότι ακόμη και ζευγάρια ασύμβατα μεταξύ τους θα μπορούν, μπαίνοντας σε μία μεγάλη δεξαμενή με άλλα ασύμβατα ζευγάρια,να βρουν ένα κατάλληλο άλλο ζευγάρι δοτών με το οποίο θα είναι συμβατοί.

Καταλήγοντας ο κ. Παπούλας σημείωσε ότι για μας αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή και πιστεύουμε ότι θα επαναληφθεί σύντομα με άλλα ζευγάρια Κύπριους και Ισραηλινούς.

Ο ιατρός της Μεταμοσχευτικής Κλινικής στο ΓΝΛ, Ανδρέας Σολουκίδης δήλωσε ότι η σημερινή μέρα είναι ιστορική και από το 2017 που υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ισραήλ περιμέναμε τη μέρα εκείνη που θα μπορούσαμε να δώσουμε ελπίδα σε ασθενείς που περιμένουν στη λίστα αναμονής.

Πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν μεν τους δότες τους χωρίς όμως να μπορούν να λάβουν μόσχευμα από αυτούς κάτι το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία της χιαστί μεταμόσχευσης που εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ευρώπη και παγκόσμια εδώ και δέκα χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Σολουκίδης, η Κύπρος μπαίνει στον χάρτη των χωρών που μπορούν να υλοποιήσουν αυτή τη διαδικασία δίνοντας ελπίδα σε αυτά τα ζευγάρια τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν με μεταμοσχευτούν. «Ευελπιστούμε ότι εκτός από τα τρία ζευγάρια Κυπρίων που είναι στη λίστα ανταλλαγής με το Ισραήλ θα μπορούμε ως Μεταμοσχευτική Κλινική το επόμενο διάστημα να εντάξουμε και άλλα ζευγάρια στη διαδικασία αυτή επεκτείνοντας τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ», σημείωσε ο ιατρός.

Ευχαρίστησε τις διοικήσεις των Υπουργείων Υγείας, Κύπρου και Ισραήλ, τον ΟΚΥπΥ για τη βοήθεια που παρέχει και τους Συνδέσμους Ασθενών που είναι πάντα δίπλα μας. Ευχαρίστησε και το Ισραήλ γιατί, όπως είπε, «χωρίς την υποστήριξη μιας χώρας, η οποία έχει ένα μεγαλύτερο αριθμό ζευγαριών που αναμένουν συμβατό δότη, θα ήταν αδύνατη η διενέργεια της μεταμόσχευσης».

Ευελπιστούμε, συνέχισε ο κ. Σολουκίδης ότι όλα θα πάνε καλά, σημειώνοντας ότι «ως γιατροί της Μεταμοσχευτικής Κλινικής, Χειρουργοί και Νεφρολόγοι και το υπόλοιπο προσωπικό, έχουμε δώσει την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουμε και σήμερα είναι η πρώτη απόδειξη ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».

Εκ μέρους της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, η Εμιλη Πετρίδου, χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ η οποία δίνει ελπίδες στους ασθενείς μας οι οποίοι είτε έχουν δότη αλλά δεν είναι συμβατοί είτε ψάχνουν δότη για να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. «Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα δούμε και άλλα ζευγάρια να μεταμοσχεύονται με αυτό τον τρόπο», είπε, κλείνοντας.

Σχετικά Άρθρα