ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θορυβημένη ομάδα UCY από μικροβιακή αντοχή, ξεκινά εκστρατεία

05 Μαΐου 2023, 12:33

images

Το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής θορύβησε ερευνητική ομάδα των φυσικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία αρχίζει εκστρατεία ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων και τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής και φορτίου λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα που αυξάνουν τη θνητότητα.

Η μικροβιακή αντοχή από την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τη θνητότητα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ενώ το κρίσιμο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής ανακηρύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως μία από τις δέκα απειλές για την παγκόσμια υγεία.

Ως εκ τούτου, η Ερευνητική Ομάδα Μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει σε συνεργασία με το Τhe Junior and Senior School εκστρατεία ενημέρωσης για τη μικροβιακή αντοχή (Antimicrobial Resistance - AMR) στις 13 Μαΐου 2023 στο στεγασμένο χώρο της πλατείας Ελευθερίας από τις 4μ.μ. - 6μ.μ. με τη στήριξη του Δήμου Λευκωσίας.

Η εκστρατεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Multiplayers Partnerships to ensure meaningful engagement with Science and Society (MULTIPLIERS).

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως βασική επιδίωξη τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ σχολείων, κοινοτήτων, οργανωμένων συνόλων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων που να επιτρέπει την πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων σε μια προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης των επιστημονικών διεργασιών και των συζητήσεων που γίνονται για διάφορα κοινωνικο-επιστημονικά ζητήματα που αφορούν στη δημόσια υγεία.

Ακόμη, το ΜULTIPLIERS στην Κύπρο επιδιώκει να ενισχύσει την ενημερότητα για το κρίσιμο πρόβλημα της Μικροβιακής Αντοχής.

Προστίθεται ότι στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, στις 13 Μάϊου 2023, οι μαθητές της Β’ τάξης του Senior School ενώνουν δυνάμεις και αναλαμβάνουν δράση ως «πολλαπλασιαστές της γνώσης» με σκοπό να ενημερώσουν το κοινό για το κρίσιμο αυτό πρόβλημα με διάφορες δραστηριότητες.

Ακόμη, οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα ευρήματα από την έρευνά τους, θα μοιράσουν ενημερωτικά τρίπτυχα φυλλάδια και μικρά δωράκια, θα διοργανώσουν μία ανθρώπινη βιβλιοθήκη με προσκεκλημένους εκπρόσωπους από διάφορους εμπλεκόμενους φορείς, θα εμφανιστούν στη σκηνή, και θα εμπλέξουν ενήλικους και παιδιά σε δημιουργικές δραστηριότητες.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο MULTIPLIERS μπορείτε να βρείτε στην στοσελίδα: https://multipliers-project.org/ 

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα