ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Oι σχέσεις κακάο με αποψιλώσεις-απώλεια βιοποικιλότητας

07 Ιουλίου 2023, 11:36

images

Λιγότερο από το 7 τοις εκατό της τιμής της σοκολάτας επιστρέφεται στους παραγωγούς κακάο και οι μεγάλες ποσότητες παγκόσμιας παραγωγής κακάο συνδέονται με παράνομη αποψίλωση των δασών και απώλειες βιοποικιλότητας, αναφέρουν στοιχεία του προγράμματος περιβάλλοντος των ΗΕ (UNEP), το οποίο επενδύει σε έργα ώστε να καταστήσει τη βιομηχανία κακάο πιο φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη.

Το Πράσινο της Βιομηχανίας του Κακάο είναι ένα από αυτά τα έργα, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του UNEP.

 Στόχος του είναι να αλλάξει τις παραγωγικές και επιχειρηματικές πρακτικές σε μεγάλες χώρες παραγωγής κακάο και εταιρείες σοκολάτας, προς τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την παροχή μεγαλύτερης μακροπρόθεσμης σταθερότητας σε όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα αξίας και την αύξηση του εισοδήματος για τους μικροκαλλιεργητές.

Η Κλαβελίνα Σάντσεζ επικεφαλής της φάρμας Νουέβα Καλιφόρνια στο Περού λέει ότι επενδύουν σε βιώσιμες πρακτικές και αποτελεί πρότυπο γι αυτό και άλλοι παραγωγοί πάνε εκεί για εκπαίδευση.

«Ακολουθούμε τις αρχές μας και τις εφαρμόζουμε: η βιώσιμη γεωργία και η διαφοροποίηση της παραγωγής μας βοηθά να έχουμε περισσότερο εισόδημα. Φροντίζουμε τη βιοποικιλότητα και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας. Για παράδειγμα, μας έχει δείξει [το έργο] πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δέντρα kudzu και comelinas για σκιά και ως κάλυψη εδάφους», εξηγεί.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το έργο καλύπτει τουλάχιστον το 10 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, δηλαδή 350.000 τόνους, που καλλιεργείται σε 750.000 εκτάρια από 250.000 αγρότες και αντιμετωπίζει τους παράγοντες απώλειας βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των οικοτόπων και της υπερεκμετάλλευσης. Υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη συστημάτων πιστοποίησης για βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης κακάο που διατηρούν τη βιοποικιλότητα.

«Ο γενικός στόχος του έργου να συνδέσει τη βιωσιμότητα του τοπίου του κακάο με τη διατήρηση σημαντικών σημείων βιοποικιλότητας έχει μεγάλες δυνατότητες αναβάθμισης», λέει ο Γιόχαν Ρόμπινσον, επικεφαλής της Μονάδας Βιοποικιλότητας και Υποβάθμισης Γης του UNEP.

Η χρήση των προτύπων απαιτήσεων του Δικτύου Αειφόρου Γεωργίας ως εργαλείου για την προώθηση της βιωσιμότητας στο αγρόκτημα με παράλληλη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσα και γύρω από το αγρόκτημα ήταν αποτελεσματική.

Οι ελεγκτές του έργου έχουν πιστοποιήσει τη συμμόρφωση 182.362 εκμεταλλεύσεων με το πρότυπο του Αειφόρου Γεωργικού Δικτύου, για συνολικά 896.654 εκτάρια, συμπεριλαμβανομένων 64.559 εκταρίων γεωργικής γης που προορίζονται για προστασία.

Το έργο συνέβαλε επίσης στη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε ορισμένα επιλεγμένα τοπία καλλιέργειας κακάο, όπως με το Tai Project στην Ακτή Ελεφαντοστού, το Juabeso/Bia Project στην Γκάνα και το έργο Kanyang στη Νιγηρία.

Οι πωλήσεις του Rainforest Alliance Certified κακάο αντιπροσωπεύουν πλέον το 5 τοις εκατό των παγκόσμιων πωλήσεων. Επιπλέον, πολύ μεγαλύτερη ποσότητα κακάο παράγεται με βιώσιμο τρόπο.

Το πρόγραμμα κακάο Sustainable Agricultural Network/Rainforest Alliance έχει σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία πέντε χρόνια, με περίπου 1 εκατομμύριο εκτάρια καλλιεργήσιμων εκτάσεων κακάο σε 15 χώρες να επιτυγχάνουν πιστοποίηση Sustainable Agricultural Network/Rainforest Alliance το 2016.

Η Rainforest Alliance, σε συνεργασία με το World Cocoa Foundation, δημιούργησε εγχειρίδια για την κλιματική έξυπνη παραγωγή για να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα στο κλίμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κακάο και Σοκολάτας γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Σχετικά Άρθρα