ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΗΕ: Στην φτώχεια ακόμη 165 εκατ. άνθρωποι από το 2020

14 Ιουλίου 2023, 17:47

images

Στην φτώχεια έχουν περιέλθει 165 εκατομμύρια άνθρωποι από το 2020, λόγω της πανδημίας της Covid-19, της κρίσης στο κόστος ζωής και του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρουν την Πέμπτη τα Ηνωμένα Έθνη, ζητώντας παύση στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Αναφέρεται ότι το ετήσιο κόστος για την άρση της φτώχειας των 165 εκατομμυρίων νέων φτωχών ανθρώπων θα είναι πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Εξαιτίας αυτών των κλυδωνισμών, 75 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν περιέλθει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, που ορίζονται ως άνθρωποι που ζουν με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα, μεταξύ του 2020 και τέλους του 2023 - και άλλα 90 εκατομμύρια θα πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας των 3,65 δολαρίων την ημέρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

"Οι φτωχότεροι υποφέρουν περισσότερο και τα εισοδήματά τους το 2023 αναμένεται να παραμείνουν κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα", αναφέρει η έκθεση.

"Οι χώρες που μπόρεσαν να επενδύσουν σε δίκτυα ασφαλείας τα τελευταία τρία χρόνια απέτρεψαν σημαντικό αριθμό ανθρώπων από το να περιέλθουν στη φτώχεια", ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του UNDP Achim Steiner.

"Στις υπερχρεωμένες χώρες, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων χρέους, των ανεπαρκών κοινωνικών δαπανών και της ανησυχητικής αύξησης των ποσοστών φτώχειας", υπογράμμισε.

Η έκθεση ζητεί μια "παύση χρέους-φτώχειας" στις οικονομικά προβληματικές χώρες "για να προσανατολιστεί η αποπληρωμή του χρέους προς τη χρηματοδότηση κοινωνικών δαπανών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα μακροοικονομικά σοκ".

"Η λύση δεν είναι ανέφικτη για το πολυμερές σύστημα", αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με άλλη έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, περίπου 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν η μισή ανθρωπότητα, ζουν σε χώρες που δαπανούν περισσότερα για την πληρωμή τόκων του χρέους, παρά για την εκπαίδευση και την υγεία.

Και οι αναπτυσσόμενες χώρες, παρά τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους, πληρώνουν σημαντικούς τόκους, εν μέρει λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, το ετήσιο κόστος για την άρση της φτώχειας των 165 εκατομμυρίων νέων φτωχών ανθρώπων θα είναι πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ή το 0,009% της παγκόσμιας παραγωγής και λίγο λιγότερο από το 4% της συνολικής εξυπηρέτησης του δημόσιου εξωτερικού χρέους του 2022 για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Εάν συμπεριληφθούν και οι απώλειες εισοδήματος μεταξύ των ήδη φτωχών, πριν από τους κλυδωνισμούς, το κόστος μετριασμού των επιπτώσεων της φτώχειας θα έφτανε περίπου τα 107 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή στο 0,065% του παγκόσμιου ΑΕΠ και περίπου στο ένα τέταρτο της συνολικής εξυπηρέτησης του εξωτερικού δημόσιου χρέους, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.


 

Σχετικά Άρθρα