ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΗΕ: Δράσεις για περιορισμό υπερθέρμανσης του πλανήτη

06 Μαΐου 2022, 06:00

images

Σε πρόσφατη έκθεση που εξέδωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με θέμα «2022: Μετριασμός της κλιματικής αλλαγής», παρουσιάζονται μεταξύ άλλων λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε διάφορους τομείς.

Καθώς διανύουμε μια πολύ κρίσιμη κλιματική περίοδο για τον πλανήτη ο ΟΗΕ παρουσιάζει μερικούς μετασχηματισμούς συστημάτων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, στον τομέα που αφορά τις τάσεις των εκπομπών αερίων, αναφέρεται ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) προβλέπεται να κορυφωθούν μεταξύ του 2020 και το αργότερο πριν από το 2025.

Από την άλλη όμως, με την υλοποίηση των μέτρων και των λύσεων αναμένεται να υπάρξει ταχεία και βαθιά μείωση των εκπομπών αερίων κατά τη διάρκεια του 2030, το 2040 και το 2050.

Αξίζει να αναφερθεί ότι χωρίς ενίσχυση των πολιτικών αυτών, πέρα από αυτές που θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2020, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προβλέπεται να αυξηθούν μετά το 2025, οδηγώντας σε μέση υπερθέρμανση του πλανήτη 3,2 (2,2 - 3,5 °C) έως το 2100.

Λύσεις στον βιομηχανικό τομέα

Αν και η επίτευξη του στόχου για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τον βιομηχανικό τομέα είναι προκλητικές και δύσκολες, ωστόσο είναι και πιθανές.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση των εκπομπών της βιομηχανίας θα συνεπάγεται συντονισμένη δράση σε όλες τις αλυσίδες αξίας. Η πρόοδος προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές GHG από τη βιομηχανία θα επιτραπεί από την υιοθέτηση νέων διαδικασιών παραγωγής με χρήση χαμηλής και μηδενικής ενέργειας GHG, υδρογόνου, καυσίμων και διαχείριση του άνθρακα.

Μείωση εκπομπών στις πόλεις

Όσο αφορά τη μείωση εκπομπών αερίων στις πόλεις, η δυνατότητα και η αλληλουχία των στρατηγικών μετριασμού θα ποικίλλει ανάλογα με τη χρήση γης, τη χωρική μορφή, το επίπεδο ανάπτυξης και την κατάσταση αστικοποίησης.

Συγκεκριμένα, οι στρατηγικές για καθιερωμένες πόλεις για την επίτευξη μεγάλης εξοικονόμησης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου περιλαμβάνουν την αποτελεσματική βελτίωση, την αλλαγή χρήσης ή τη μετασκευή του κτιριακού υλικού, τη στοχευμένη πλήρωση και την υποστήριξη των μη μηχανοκίνητων (π.χ. περπάτημα, ποδηλασία) και τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

«Οι ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις μπορούν να αποφύγουν τις μελλοντικές εκπομπές ρύπων, εντοπίζοντας θέσεις εργασίας και κατοικίες για να επιτύχουν συμπαγή αστική μορφή και κάνοντας άλματα ή μετάβαση σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών», αναφέρεται.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι νέες και αναδυόμενες πόλεις θα έχουν σημαντικές ανάγκες ανάπτυξης υποδομών για την επίτευξη υψηλής ποιότητας ζωής, οι οποίες μπορούν να καλυφθούν μέσω ενεργειακά αποδοτικών υποδομών και υπηρεσιών, και με επίκεντρο τον άνθρωπο αστικό σχεδιασμό.

Προστίθενται τρεις γενικές στρατηγικές μετριασμού που έχουν βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικές όταν εφαρμόζονται ταυτόχρονα: i) μείωση ή αλλαγή της χρήσης ενέργειας και υλικών προς πιο βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, ii) ηλεκτροδότηση σε συνδυασμό με μετάβαση σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών, και iii) ενίσχυση της πρόσληψης και αποθήκευσης άνθρακα στο αστικό περιβάλλον, για παράδειγμα μέσω βιολογικών δομικών υλικών, διαπερατών επιφανειών, πράσινων στεγών, δέντρων, χώρων πρασίνου, ποταμών, λιμνών και λιμνών.

Χρήση ηλεκτρικών οχημάτων

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα ηλεκτρικά οχήματα που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών αερίων έχουν μεγάλες δυνατότητες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις χερσαίες μεταφορές, σε βάση κύκλου ζωής.

«Το κόστος των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των δίκυκλων και των τρίκυκλων, και των λεωφορείων μειώνεται και η υιοθέτησή τους επιταχύνεται, αλλά απαιτούν συνεχείς επενδύσεις στην υποστήριξη υποδομών για την αύξηση της κλίμακας ανάπτυξης», σημειώνεται.

Ακόμη, η πρόοδος στις τεχνολογίες μπαταριών θα μπορούσε να διευκολύνει τον ηλεκτρισμό των βαρέων φορτηγών και να συμπληρώσει τα συμβατικά ηλεκτρικά σιδηροδρομικά συστήματα, αν και υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τα κρίσιμα ορυκτά που χρειάζονται για τις μπαταρίες.

Υγιεινή διατροφή για την μείωση των ρύπων

Ως προτεινόμενη λύση αναφέρονται επίσης οι «βιώσιμες υγιεινές δίαιτες», οι οποίες προάγουν όλες τις διαστάσεις της υγείας και της ευημερίας των ατόμων.

Οι «βιώσιμες υγιεινές δίαιτες», έχουν χαμηλή περιβαλλοντική πίεση και επιπτώσεις, καθώς επίσης είναι προσβάσιμες, οικονομικά προσιτές, ασφαλής και πολιτισμικά αποδεκτές, όπως περιγράφει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως περιγράφεται στην Ειδική Έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή και τη Γη, η σχετική έννοια της ισορροπημένης δίαιτας αναφέρεται σε δίαιτες που περιλαμβάνουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως αυτά που βασίζονται σε χονδροειδή δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους και τρόφιμα ζωικής προέλευσης που παράγονται σε ανθεκτικά, βιώσιμα συστήματα και συστήματα χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα