ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΦΣΕΑ: Μνημόνιο παροχής υπηρεσιών σε εξαρτημένα άτομα

13 Οκτωβρίου 2022, 13:49

images

Μνημόνιο παροχής νομικών υπηρεσιών συμβουλευτικής και εκπροσώπησης σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών εξάρτησης, υπέγραψε χθες η Οργάνωση Φίλων και Συγγενών Εξαρτημένων Ατόμων (ΟΦΣΕΑ).

Στην ετήσια εκδήλωση της ΟΦΣΕΑ με τίτλο «Αγγίζουμε το αύριο με ελπίδα» που πραγματοποιήθηκε χθες παρευρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο πρόεδρος της ΟΦΣΕΑ Νίκος Δρυμιώτης, ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) Δρ Χρίστος Μηνάς και ο πρώην πρόεδρος της ΑΑΕΚ Δρ Χρύσανθος Γεωργίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τονίστηκε ότι οι συνέπειες της χρήσης ουσιών εξάρτησης στις πλείστες περιπτώσεις, διαφαίνονται σε όλους τους τομείς της ζωής του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, οικογενειακά και κοινωνικά ζητήματα, καθώς και ζητήματα με τον νόμο.

Επίσης, η διάπραξη αδικημάτων και η επαφή τους με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης συνήθως γίνεται χρονικά πολύ νωρίς, πριν φτάσουν στη συνειδητοποίηση του προβλήματος τους, πριν ακόμη και από την αναγνώριση των δυσλειτουργιών που προκύπτουν από την εξάρτηση και πιθανότατα πριν αναζητήσουν βοήθεια για αυτό το θέμα.

Παρόλα αυτά, τονίστηκε ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν θέματα που αφορούν τις εξαρτήσεις έχουν μεγάλη ανάγκη και θα μπορούσαν να ωφεληθούν-από υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και εκπροσώπησης.

Ως εκ τούτου, η ΟΦΣΕΑ τροχοδρόμησε τη σύσταση προγράμματος νομικής στήριξης που θα καλύπτει αυτές τις ανάγκες, παρέχοντας υπηρεσίες όπως:

-Δωρεάν παροχή πληροφοριών που αφορούν στα δικαιώματα των ατόμων από εξειδικευμένους δικηγόρους σε θέματα εξαρτήσεων.

-Δωρεάν νομική εκπροσώπηση από εξειδικευμένους δικηγόρους σε θέματα εξαρτήσεων.

-Παροχή βασικών πληροφοριών για θεραπευτικά προγράμματα και άλλες σχετικές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα υπηρεσίες μείωσης της βλάβης, επιδόματα κ.ά.

Ο πρόεδρος της ΟΦΣΕΑ Νίκος Δρυμιώτης στην ομιλία κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς/ σύνολα/οργανώσεις/εκπροσώπους σε συνεργασία στην κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων της οργάνωσης αλλά και της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων 2021 – 2028.

«Δηλώνουμε πρόθυμοι για συζήτηση συνεργασίας η οποία θα προβλέπει την ενεργοποίηση, προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων του συνόλου αυτού, επιδιώκοντας την επανένταξη τους στην κοινωνία, την απασχόληση και τη διασφάλιση του δικαιώματος της καθημερινής ζωής. Δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί αλλά την ίδια στιγμή απαιτούμε από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να μας στηρίξουν στην προσπάθεια μας», ανέφερε.

Στόχος η μείωση της βλάβης

Σύμφωνα με τον κ. Δρυμιώτη, η ΟΦΣΕΑ από την ίδρυση της εργάζεται για την προβολή των αιτημάτων, την προάσπιση των δικαιωμάτων, τη διαφώτιση της κοινωνίας σε θέματα εξαρτήσεων, την πρόληψη των εξαρτήσεων και τη στήριξη των εξαρτημένων ατόμων, των συγγενών και των φίλων τους.

Επίσης, η συζήτηση για αυτά τα θέματα είναι πάντα επίκαιρη, γιατί ο κίνδυνος ελλοχεύει να αγγίξει την καθημερινότητα του/της καθενός/μίας από εμάς.

Πρόσθεσε ότι από την ίδρυση της ως σήμερα, οι δράσεις της ΟΦΣΕΑ αφορούν και εστιάζονται κυρίως στους φίλους και στις οικογένειες των εξαρτημένων ατόμων, βοηθώντας έτσι έμμεσα τα ίδια τα εξαρτημένα άτομα να επιλύσουν τα σύνθετα προβλήματα που απορρέουν από τις ουσιοεξαρτήσεις και τις συμπεριφορικές εξαρτήσεις.

Όσον αφορά τη μείωση της βλάβης, συμπεριλαμβάνεται στους στόχους και αφορά τη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με την κατάχρηση ουσιών, τόσο σε επίπεδο ατόμου, όσο και σε επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται ότι η θεματική ενότητα της Μείωσης της Βλάβης συζητείται και προωθείται ολοένα και περισσότερο ως φιλοσοφία και πρακτική στους κύκλους που αντιτάσσονται στις εξαρτήσεις.

Ο βασικός στόχος της Μείωσης της Βλάβης είναι η μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με την κατάχρηση ουσιών, τόσο σε επίπεδο ατόμου, όσο και σε επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας. 

Ακόμη, μέτρα όπως εντατικοί έλεγχοι για χρήση παράνομων και νόμιμων ουσιών κατά την οδήγηση, προγράμματα ανταλλαγής συριγγών, προγράμματα φαρμακευτικής υποστήριξης κ.ά. αποσκοπούν στη μείωση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων και των επιπτώσεων στην υγεία του ατόμου ευρύτερα. 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα