ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οφέλη από την παρακολούθηση έκθεσης σε υδρογονάνθρακες

29 Ιουνίου 2022, 06:00

images

Σημαντική αποτελεί η συστηματική παρακολούθηση δεικτών πληθυσμιακής υγείας και έκθεσης σε υδρογονάνθρακες στην Κύπρο, σύμφωνα με το τριετές έργο EXPOSOGAS, καθώς αυτό θα επιφέρει πολλά οφέλη στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει η ανάλυση των πορισμάτων του έργου EXPOSOGAS 2018-2021, ο τομέας των υδρογονανθράκων αναμένεται ότι θα επηρεάσει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και την καθημερινότητα των κατοίκων της Κύπρου, ενώ η ασφάλεια στον εν λόγω τομέα παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

Ως εκ τούτου, αποτελεί μείζονος σημασίας η συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγηση παραγόντων ανθρώπινης έκθεσης σε μίγματα υδρογονανθράκων σε περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από την υπάρχουσα ή τη μελλοντική βιομηχανική δραστηριότητα υδρογονανθράκων.

Εξίσου σημαντική είναι και η συστηματική παρακολούθηση δεικτών έκθεσης του πληθυσμού σε υδρογονάνθρακες μαζί με αυτών της πληθυσμιακής υγείας (π.χ., περιστατικά χρόνιων νοσημάτων) στην ευρύτερη περιοχή, η οποία πρέπει να ξεκινήσει πριν την λειτουργία τερματικών ή δραστηριοτήτων μαζικής παραγωγής φυσικού αερίου, γιατί μόνο έτσι θα υπάρχει η βάση δεδομένων για σύγκριση των εκθέσεων πριν και κατά τη διάρκεια μαζικής παραγωγής και λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα παραπάνω, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει πολλά οφέλη για τους εξής λόγους:

I.Eπιτάχυνση της εξειδίκευσης και επιπλέον επαγγελματικής κατάρτισης των λειτουργών που εργάζονται σε σχετικές υπηρεσίες του κράτους για θέματα υγείας με ασκήσεις επί χάρτου, αλλά και με πραγματικές μετρήσεις υδρογονανθράκων στο πεδίο.

II.Eπικαιροποίηση των ελέγχων και επαληθευτικών μετρήσεων για σειρά δοκιμών και στοιχείων που υποβάλλουν στις υπηρεσίες του κράτους οι επιστημονικές ομάδες των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου.

III.Eνίσχυση του αισθήματος της εμπιστοσύνης του κοινού μέσω διαφανών διαδικασιών προώθησης και προληπτικών ενεργειών προστασίας της δημόσιας υγείας του τόπου.

Ανάγκη παρακολούθησης υγείας 

Όπως αναφέρεται στο έργο, σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εξέφρασαν την ανάγκη για την εφαρμογή ενός συστήματος παρακολούθησης της υγείας για την ευρύτερη περιοχή Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού (ΕΚΒ) και τις γύρω οικιστικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων συχνών μετρήσεων των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων.

Ακόμη, ως σημαντικές ανάγκες αναδείχθηκαν η εφαρμογή αυστηρότερων πολιτικών της κυβέρνησης για την αδειοδότηση και παρακολούθηση των δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων και η σωστή επικοινωνία με το κοινό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι η συνεχής και ουσιαστική συνεργασία αλλά και η αμοιβαία ανατροφοδότηση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων που εμπλέκονται με το ΕΚΒ είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς αυτό μπορεί να επιτρέψει την επισημοποίηση μελλοντικών στρατηγικών πρωτοβουλιών για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αλλά και την επαγγελματική υγεία.

Περίληψη Έρευνας

Το 3-ετές έργο EXPOSOGAS ασχολήθηκε με θέματα δημόσιας και περιβαλλοντικής υγείας που αφορούν τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κύπρου, και ειδικότερα για το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού (ΕΚΒ). Το ΕΚΒ είναι o μεγαλύτερος βιομηχανικός κόμβος υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Υπάρχει έντονο δημόσιο ενδιαφέρον από τις κοινότητες που περιβάλλουν το ΕΚΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Οι κύριοι στόχοι των επαφών με τους κύριους εμπλεκόμενους φορείς υδρογονανθράκων στην Κύπρο ήταν:

(i) να αξιολογηθούν οι αντιλήψεις των εμπλεκόμενων φορέων για τους κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και τις προτεινόμενες δράσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην περιοχή ΕΚΒ, και

(ii) να αξιολογηθεί η κατανόηση και το ενδιαφέρον των εμπλεκόμενων φορέων για τεχνολογίες που αφορούν την αξιολόγηση της έκθεσης για χρήση σε εφαρμογές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα