ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θετικά βήματα στην Κύπρο για εξάλειψη βίας κατά των γυναικών

25 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Θετικά βήματα κάνει η Κύπρος για την πρόληψη και εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών, όπως η θέσπιση του ποινικού αδικήματος της γυναικοκτονίας, εντούτοις από το 2019 έως το 2021 παρουσιάστηκε αύξηση των περιστατικών.

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που πραγματοποιείται στις 25 Νοεμβρίου, η Βουλή των  Αντιπροσώπων, καταδίκασε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών.

Ο Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος προήδρευε της Ολομέλειας χθες, ανέφερε ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα  για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα μείζον πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

«Από  τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έως τη σωματεμπορία, από τις  γυναικοκτονίες έως τη σεξουαλική κακοποίηση σε εμπόλεμες ζώνες, η βία  κατά των γυναικών και νεαρών κοριτσιών λαμβάνει στις μέρες μας  δραματικές διαστάσεις. Η επαίσχυντη αυτή παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων  δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου  στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες μας, συνιστά ύψιστο πολιτικό ζήτημα», σημείωσε.

Πρόσθεσε  ότι τα εγχώρια στατιστικά στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό, αφού οι καταγγελίες γυναικών θυμάτων βίας αυξάνονται κατακόρυφα, με τους αριθμούς να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού δεν καταλήγουν όλες οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη. 

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, πανευρωπαϊκές έρευνες καταγράφουν ότι μία στις τρεις γυναίκες να έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας. «Τα δε κύματα βίας που  διογκώνονται ανά το παγκόσμιο, με την επιβολή ακραίων καθεστώτων, τα  οποία παραβιάζουν βάναυσα τα δικαιώματα των γυναικών σε ζωντανή μάλιστα  προβολή», συνέχισε, «δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε απαθείς ενώπιον  της βαναυσότητας και των δυσοίωνων εξελίξεων».  

Αυξητική τάση περιστατικών βίας

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας Κύπρου, παρουσιάστηκε ραγδαία αύξηση στα περιστατικά βίας στην οικογένεια το 2022 στο νησί.

Συγκεκριμένα, για το πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν καταγραφεί 950 περιστατικά βίας στην οικογένεια ενώ αξιοσημείωτη είναι επίσης η αυξητική τάση που υπάρχει στα περιστατικά βίας στην οικογένεια από το 2019 έως το 2021.

Αρχικά, το 2019 το σύνολο περιστατικών βίας στην οικογένεια ανήλθε στα 1161. Μεταξύ αυτών τα περιστατικά αφορούσαν σεξουαλική βία (26), σωματική βία (779) και ψυχολογική βία (356).

Ακόμη, τα θύματα αφορούσαν 208 άνδρες, 144 αγόρια κάτω των 18 ετών, 776 γυναίκες και 128 κορίτσια κάτω των 18 ετών (σύνολο 1256). Επίσης, οι θύτες το 2019 στα περιστατικά αυτά ήταν 896 άντρες, 9 αγόρια κάτω των 18 ετών, 291 γυναίκες και 1 κορίτσι κάτω των 18 ετών (σύνολο 1197).

Για το 2020, τα περιστατικά βίας στην οικογένεια αυξήθηκαν στα 1832, τα οποία αφορούσαν 30 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, 1045 σωματικής βίας και 757 ψυχολογικής βίας.

Τα θύματα ήταν 293 άνδρες, 160 αγόρια κάτω των 18 ετών, 1364 γυναίκες και 151 κορίτσια κάτω των 18 ετών (σύνολο 1968). Οι θύτες ήταν 1473 άνδρες, 13 αγόρια κάτω των 18 ετών, 384 γυναίκες και 3 κορίτσια κάτω των 18 ετών.

Όσον αφορά το 2021, σημειώθηκαν συνολικά 3362 περιστατικά τα οποία χειρίστηκε το κλιμάκιο βίας στην οικογένεια.

Θέσπιση γυναικοκτονίας ως ποινικό αδίκημα 

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα που έκανε η Κύπρος για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι η ψήφιση σε νόμο της θέσπισης του ιδιώνυμου αδικήματος της γυναικοκτονίας, το οποίο επισύρει την ποινή φυλάκισης διά βίου.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία κατέθεσε τον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμο του 2022 και τον Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) Νόμο του 2021, αναφέρει ότι «δεν αγγίζουμε τον ποινικό κώδικα, αλλά μετά που ακούσαμε όλους τους στοχασμούς και τις συμβουλές αρμοδίων αποφασίστηκε η τροποποίηση του Νόμου για τη Βία κατά των Γυναικών, που είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με τη συμπερίληψη ενός ιδιώνυμου αδικήματος που είναι η γυναικοκτονία και με αυτό τον τρόπο «ο νομοθέτης να προσδώσει ορατότητα σε μια κοινωνική ανησυχητική πραγματικότητα».

Παραθέτοντας τα στοιχεία, είπε ότι οι γυναικοκτονίες ήταν 9 το 2019, 5 το 2020, 1 το 2022 «και η χρονιά δεν έχει κλείσει ακόμα». «Κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε μια γυναίκα» είπε, σημειώνοντας την έμφυλη διάσταση της βίας αυτής. «Όλες έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, από άνδρες που εμπιστεύτηκαν, που ασκούσαν εξουσία πάνω τους», συνέχισε.

Υπογραμμίζει επίσης ότι η δολοφονία γυναικών συνιστά την πιο ακραία μορφή έμφυλης και σεξιστικής βίας, η οποία οφείλεται από την αποδεκτή στις στερεοτυπικές και πατριαρχικές κοινωνίες άσκηση ελέγχου στο σώμα και στις επιλογές της γυναίκας και του νεαρού κοριτσιού.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα