ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οδηγίες προς γονείς για συμπτώματα στρεπτόκοκκου σε παιδιά

13 Δεκεμβρίου 2022, 06:00

images

Οδηγίες και ενημέρωση αναφορικά με τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας στα παιδιά, δίνει ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και παιδίατρος, Δρ Αδάμος Χατζηπαναγή, καθώς η έξαρση των περιστατικών αυτών με θανούντα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο κρούει τον κώδωνα για κατάλληλη προετοιμασία.

Αρχικά ο Δρ Χατζηπαναγή, εξηγεί ότι οι αμυγδαλές στο ανθρώπινο σώμα είναι πολύ χρήσιμες και κάνουν μια πολύ ειδική δουλειά. Συγκεκριμένα, βρίσκονται στην είσοδο του φάρυγγα και «αρπάζουν», καταστρέφουν όλα τα μικρόβια που επιχειρούν να μπουν στον οργανισμό από το σημείο αυτό.

Οι γονείς μπορούν να δουν εύκολα τις αμυγδαλές του παιδιού, εάν ανοίξει καλά το στόμα του και υπάρχει καλός φωτισμός.

Ακόμη, στην πρώτη παιδική ηλικία, οι αμυγδαλές σταδιακά μεγαλώνουν αλλά στη συνέχεια αρχίζουν να συρρικνώνονται. Στους μεγάλους οι αμυγδαλές είναι πάρα πολύ μικρές, που πολλές φορές δίνεται η εντύπωση ότι έχουν εξαφανιστεί.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση αμυγδαλίτιδας

Όπως αναφέρει ο Δρ Χατζηπαναγή, όταν οι αμυγδαλές μολυνθούν, τότε το παιδί παθαίνει αμυγδαλίτιδα.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ο πυρετός, πόνος κατά την κατάποση, αλλαγή στον τόνο της φωνής και σε κάποιες περιπτώσεις διόγκωση των αδένων κάτω από το λαιμό.

Ο Δρ Χατζηπαναγή ενημερώνει τους γονείς ότι αν τις δουν με το μάτι, μπορεί να είναι κατακόκκινες ή να καλύπτονται από πύο. Σημειώνει όμως, ότι αν οι αμυγδαλές καλύπτονται από λευκό επίχρισμα και το παιδί είναι καλά (δεν έχει πυρετό ούτε δυσκαταποσία) τότε μπορεί να είναι απλά νεκρωμένοι ιστοί χωρίς καμιά απολύτως κλινική σημασία για το παιδί σας.

«Για αυτό ποτέ μην κρίνετε από μόνοι σας για την υγεία του παιδιού σας. Ακόμη και για αυτά τα "απλά" θέματα, πρέπει να επισκέπτεστε τον παιδίατρο του παιδιού. Αν ο γιατρός θέσει τη διάγνωση της αμυγδαλίτιδας τότε θα χορηγήσει στο παιδί σας κάποιο αντιβιοτικό», υπογραμμίζει.

Από την άλλη, υπάρχει όμως πιθανότητα ο γιατρός να ζητήσει να γίνουν εξετάσεις (καλλιέργεια υλικού από τις αμυγδαλές ή strept test) για να σιγουρευτεί ότι η αμυγδαλίτιδα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από μικρόβιο και όχι από κάποιο ιό. Ειδικά αν το παιδί σας παθαίνει τακτικά αμυγδαλίτιδες, τότε πρέπει να ξέρει πού οφείλονται, γιατί θα έχει σημασία στην απόφαση για αμυγδαλεκτομή, προσθέτει.

Ως εκ τούτου, συμβουλεύει οι γονείς να δίνουν πάντα πλήρη θεραπεία στο παιδί και ποτέ να μην σταματούν το αντιβιοτικό πριν ολοκληρωθούν οι μέρες θεραπείας που συνέστησε ο γιατρός, γιατί υπάρχει περίπτωση να μην εξολοθρευθεί πλήρως το μικρόβιο με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί και να δημιουργηθεί μια καινούρια αμυγδαλίτιδα. 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα