ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΑΥ: Στο ΓεΣΥ τα ΤΑΕΠ Πολυκλινικής «Υγεία», Απολλώνειου

30 Αυγούστου 2023, 06:00

images

Το Σεπτέμβριο αναμένεται να ενταχθεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ) το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) της Πολυκλινικής «Υγεία» στη Λεμεσό ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται και η ένταξη του ΤΑΕΠ του Απολλώνειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι το ΤΑΕΠ της Πολυκλινικής «Υγεία» αναμένεται να ενταχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου του 2023 ενώ του Απολλώνειου τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι στις 25 Σεπτεμβρίου, πέραν του ΤΑΕΠ της, αναμένεται να ενταχθεί στο ΓεΣΥ και η Πολυκλινική «Υγεία».

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση της ένταξης του ΤΑΕΠ του Απολλώνιου Νοσοκομείου, o κ. Μιχαήλ, ανέφερε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών σε κάποιες υποδομές οι οποίες χρειάζονται με βάση τις απαιτήσεις του οργανισμού.

«1η Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο να ενταχθεί. Οι διαβουλεύσεις έχουν κλείσει. Έχουμε συμφωνήσει τον τρόπο αμοιβής και πώς θα τυγχάνει χειρισμού. Η αναβολή της ένταξης οφείλεται στην καθυστέρηση της αναδιαμόρφωσης των εγκαταστάσεων και κάποιων άλλων υποδομών όπως είναι ο εξοπλισμός αλλά και το προσωπικό που χρειάζεται για να δουλέψει ένα ΤΑΕΠ», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, μόνο το ΤΑΕΠ του Mediterranean Hospital είναι ενταγμένο στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Μιχαήλ επεσήμανε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για συμφωνία με ένα νοσηλευτήριο στη Λάρνακα και ένα στη Πάφο.

Πρόκειται για το ιδιωτικό νοσηλευτήριο «Άγιος Ραφαήλ» στη Λάρνακα και το νοσηλευτήριο «Ευαγγελισμός» στην Πάφο.

Ο διευθυντής του ΟΑΥ, Αντρέας Παπακωνσταντίνου, σε παλαιότερες του δηλώσεις στο YgeiaWatch ανέφερε ότι στη Λεμεσό ενδιαφέρεται και το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο για να λειτουργήσει ΤΑΕΠ εντός του ΓεΣΥ, «αλλά αυτό όμως είναι σε μεταγενέστερη φάση», αφού τώρα έχει αρχίσει να δημιουργείται.

Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις των νοσοκομείων σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες των ΤΑΕΠ είναι οι ίδιες σε κάθε περίπτωση αφού και οι απαιτήσεις του οργανισμού είναι οι ίδιες.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Υπ. Υγείας, Πόπη Κανάρη έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι βελτιωτικές κινήσεις που προωθεί το Υπουργείο, για την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, εξηγώντας ότι ειδικός εμπειρογνώμονας από το εξωτερικό, που κλήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, εισηγήθηκε επιπλέον βελτιώσεις, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε σχέση με τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ήδη και τι να αναμένεται το επόμενο διάστημα, είπε πως το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εκπαιδευτεί, ούτως ώστε να γίνεται σωστή διαλογή των περιστατικών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έχει εφαρμοστεί η διαδικασία «fast track».

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, εμπεριέχεται ο στόχος η κάθε επαρχία να έχει και ένα ιδιωτικό ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα