ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΑΥ: Επείγοντα μόλις το 5% παραπεμπτικών

26 Φεβρουαρίου 2024, 12:03

images

Μόλις το 5% των παραπεμπτικών που εκδίδονται από προσωπικούς ιατρούς σε ειδικούς ιατρούς του ΓεΣΥ, είναι επείγοντα, ανέφερε ο Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του στο Πρωινό Δρομολόγιο, αναφερόμενος στα αποτελέσματα από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του διαχωρισμού των παραπεμπτικών προς ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ, σε επείγοντα και μη επείγοντα, ανέφερε ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα πρώτα αποτελέσματα αν και είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».

«Βλέπουμε ότι οι προσωπικοί μας ιατροί είναι πολύ προσεκτικοί, είναι μόλις ένα 5% από όλα τα παραπεμπτικά που εκδίδονται ως επείγον έκτακτα παραπεμπτικά και αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τους προσωπικούς μας ιατρούς σε συνεννόηση με τους ειδικούς ιατρούς να τύχουν διαχείρισης αυτοί που έχουν όντως ανάγκη να δουν έναν ειδικό ιατρό το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Εξηγώντας, ανέφερε ότι αυτό έγινε όχι για να αντιμετωπίσει τους όποιους χρόνους αναμονής στους ειδικούς ιατρούς αλλά περισσότερο για να δώσει καλύτερη προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά.

Για τις λίστες αναμονής, σημείωσε ότι στον οργανισμό δεν έχει τεκμηριωθεί ότι υπάρχουν μεγάλοι χρόνοι αναμονής.

«Είναι αλήθεια ότι για κάποιους ειδικούς ιατρούς υπάρχουν χρόνοι αναμονής των 5-6 μηνών», επεσήμανε, τονίζοντας ωστόσο ότι στο ΓεΣΥ υπάρχουν επιλογές τόσο στον ιδιωτικό τομέα αλλά κυρίως στο δημόσιο τομέα.

Ο ΟΚΥπΥ και τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, τόνισε, επισημαίνοντας ότι εάν απευθυνθούμε στον ΟΚΥπΥ θα έχουμε πρόσβαση στον ειδικό ιατρό σε 5-6 μέρες.

«Δεν υπάρχουν λίστες αναμονής, κάτι που μας έχουν επιβεβαιώσει από τον ΟΚΥπΥ», επανέλαβε, σημειώνοντας ότι είναι σεβαστές όλες οι κριτικές.

Όσον αφορά τις ανικανοποίητες ανάγκες, τόνισε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος είναι πρώτη στην ΕΕ στις χαμηλότερες ανικανοποίητες ανάγκες.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα