ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

O Πρόεδρος «έριξε τον κύβο» για Κανάρη και Γιαννάκη

11 Αυγούστου 2023, 09:19

images

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πήρε τις αποφάσεις του και θα επιβάλει τάξη στα ανώτατα στρώματα του Υπουργείου Υγείας.

Ο ΠτΔ φοβερά ενοχλημένος από την τροπή που πήρε η μετωπική σύγκρουση κορυφής στο Υπουργείο Υγείας, είναι αποφασισμένος να δώσει τέλος στην πολύμηνη διαμάχη, μεταξύ της πολιτικής προϊστάμενης, Πόπης Κανάρη και της Γεν. Διευθύντριας, Χριστίνας Γιαννάκη.

Το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της StockWatch που έφερε τον ΠτΔ να παρεμβαίνει δυναμικά για να δώσει οριστική λύση σε αυτή τη μετωπική σύγκρουση των θεσμών, επιβεβαιώνεται και σήμερα από πηγές της Προεδρίας και στενούς συνεργάτες του Προέδρου.

Η μετωπική σύγκρουση των δύο, που υπόβοσκε από την πρώτη μέρα της ανάληψης του χαρτοφυλακίου του υπουργείου από την κ. Κανάρη, βγήκε στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες, μετά τη δημοσιοποίηση επιστολών που αντάλλαξαν μεταξύ τους, Κανάρη και Γιαννάκη, με την Υπουργό Υγείας να ζητά επιβεβαίωση της γνησιότητας των πτυχίων της Γενικής Διευθύντριας και διερεύνηση κατά πόσο αυτή ομιλεί ή όχι άριστα την αγγλική γλώσσα.

Όπως πληροφορείται η StockWatch, τις τελευταίες βδομάδες, έφθασε στα αυτιά του Προέδρου Χριστοδουλίδη, η κορύφωση της αντιπαράθεσης των δύο και φαίνεται να είχε καταβάλει διακριτικά κάποιες προσπάθειες για να αρθεί το πρόβλημα αυτό που ταλάνιζε την κορυφή της πυραμίδας του Υπουργείου Υγείας, για το οποίο η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, επενδύουν πολλά ως προς την επιτυχία της διακυβέρνησης.

Ο ΠτΔ, σύμφωνα με επιπρόσθετες πληροφορίες από τις χθεσινές που δημοσίευσε η StockWatch, έχει ενώπιον του τρεις επιλογές:

1. Παύση της κ. Κανάρη, ή μετακίνηση της σε άλλο υπουργείο. Το δεύτερο σκέλος φαντάζει μάλλον απόμακρο, όπως εκτιμούν συνεργάτες του Προέδρου.

2. Μετακίνηση της κ. Γιαννάκη σε άλλο υπουργείο καθώς ως δημόσιος υπάλληλος που είναι δεν μπορεί να την παύσει. Η διαδικασία παύσης της έρχεται μέσα από τη ΕΔΥ και στη βάση σοβαρών παραπτωμάτων, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

3. Η τρίτη επιλογή παραπέμπει στο ενδεχόμενο να μετακινηθεί η κ. Γιαννάκη σε άλλο υπουργείο και να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο της η κ. Κανάρη ή να αποφασιστεί το αντίθετο. Να παραμείνει στο Υπουργείο η Γεν. Διευθύντρια και να ζητήσει ο ΠτΔ την παραίτηση της κ. Κανάρη.

Πηγές από την ΠΑΣΥΔΥ, ανέφεραν στη StockWatch ότι στην προκειμένη περίπτωση, το μέλος της συντεχνίας η κ. Γιαννάκη, δεν προκάλεσε την κρίση. Η κ. Γιαννάκη, σημείωσαν, υπεραμύνθηκε του εαυτού της, μετά την επιστολή της Υπουργού Υγείας η οποία έδωσε υπόσταση σε ανώνυμο χρήστη του διαδικτύου, πέραν του γεγονότος ότι παρέκαμψε τις θεσμοθετημένες διαδικασίες.

«Ο ΠτΔ επιστρέφει στην Κύπρο από την Ελλάδα αύριο. Αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα επιληφθεί του θέματος όπως ο ίδιος θεωρεί ορθό να πράξει πάντα στο θεσμικό πλαίσιο που του παρέχει το Σύνταγμα», τόνισε πριν από λίγο στη StockWatch πηγή της Προεδρίας.

«Ο ρους του ποταμού δεν επιστρέφει. Ο Ν. Χριστοδουλίδης έλαβε ήδη τις αποφάσεις του», σημείωσε η ίδια πηγή που είναι κοντά στον Πρόεδρο.  

Σημειώνεται ότι παρέμβαση για να αρθεί η κρίση που ξέσπασε στο Υπουργείο Υγείας έκανε η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, η οποία μίλησε εκτενώς τηλεφωνικά μαζί τους μεταφέροντας τη δυσφορία του ΠτΔ, όπως έγραψε την περασμένη Τετάρτη η StockWatch καθώς και την παράκλησή του ΠτΔ να δοθεί τέλος στον χαρτοπόλεμο και να παύσουν να διαρρέουν στον Τύπο τη μεταξύ τους αλληλογραφία.

Από το περιβάλλον της Χρ. Γιαννάκκη, αφήνονται σαφείς ισχυρισμοί ότι η διαρροή της μεταξύ τους αλληλογραφίας στον Τύπο προήλθε από την Υπουργό, κάτι το οποίο διαψεύδει το περιβάλλον της κ. Κανάρη. 

Σημαντική των εξελίξεων και των αποφάσεων του ΠτΔ φαίνεται να ήταν η χωρίς χρονοτριβή παρέμβαση της ΠΑΣΥΔΥ, η ηγεσία της οποίας αποτάθηκε γραπτώς στον ΠτΔ επισημαίνοντας την προσήλωση όλων των θεσμών στις κατοχυρωμένες από το νόμο διαδικασίες που διέπουν τη δημόσια υπηρεσία και το σεβασμό στις πρακτικές βάσει των συμφωνηθέντων μεταξύ του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων και του εργοδότη τους, που είναι το κράτος. 

Συνεχίζονται καθημερινά οι αναρτήσεις πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι επικρίνουν την μια ή την άλλη πλευρά ή ακόμη και τις δύο πολιτειακές αξιωματούχους.

Ειδικότερα για την Υπουργό Υγείας ασκούνται επικρίσεις για την όλη διαδικασία που επέλεξε για να αναδείξει ένα ζήτημα σε επίπεδο πέραν των θεσμικών διαδικασιών.

Το επίμαχο θέμα σε σχέση με τη γνησιότητα των πτυχίων της κ. Γιαννάκη είχε ξεκαθαρίσει εδώ και λίγα χρόνια μέσα από τα καθ’ ύλην αρμόδια σώματα της πολιτείας, τα οποία αποφάνθηκαν σαφώς ότι δεν υπήρξε οτιδήποτε μεμπτό και πως οι οποιοιδήποτε ισχυρισμοί που είχαν προβληθεί ήταν αβάσιμοι. 

Τη γνησιότητα των πτυχίων της κ. Γιαννάκη πιστοποίησε, κατόπιν σχετικής έρευνας και η Ελεγκτική Υπηρεσία. 

Του Λεύκου Χρίστου

Σχετικά Άρθρα