ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καρκίνος παχέος εντέρου χτυπάει 350 άτομα κάθε χρόνο

17 Μαρτίου 2022, 16:29

images

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα περιστατικά του οποίου ανέρχονται στα 350 κάθε χρόνο, ξεκίνησε η Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου, με σύμμαχο τη Φαρμακοβιομηχανία Medochemie και με τη στήριξη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, στο πλαίσιο του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στην Κύπρο είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος, σε άνδρες και γυναίκες. Η νόσος προσβάλλει άνδρες και γυναίκες, κυρίως μετά τα 50 και ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, σημειώνεται.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Ανδρέας Ευγενίου, ανέφερε ότι η Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης, «δίνοντας μια δυνατή γροθιά στον καρκίνο του παχέος εντέρου». Τόνισε, μάλιστα, ότι η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, «είτε επειδή μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο με την ανεύρεση και αφαίρεση πολυπόδων, είτε διότι, αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, τα ποσοστά πλήρους αποθεραπείας είναι πολύ υψηλά». Ο Αντιπρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Λούης Λοΐζου, πρόσθεσε από πλευράς του ότι, πέραν της ενημέρωσης και της διαφώτισης, θα πρέπει ο γενικός πληθυσμός να αντιληφθεί τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, συνεχάρη την Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου και την Medochemie για την πρωτοβουλία της εκστρατείας ενημέρωσης, τονίζοντας ότι ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να συμπορεύεται με συνέπεια μαζί τους, με προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης, με απώτερο σκοπό την πρόληψη και τη μείωση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στην Κύπρο.

Τέλος, ο Διευθυντής πωλήσεων της Medochemie, Νίκος Χρηστίδης, τόνισε ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από την θεραπεία, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους πολίτες άνω των πενήντα ετών να διαθέσουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους και να ενημερωθούν από το γιατρό τους, για τους τρόπους εξέτασης, διάγνωσης και αντιμετώπισης της σοβαρής αυτής νόσου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αν και τα αίτια εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι σαφώς καθορισμένα, προστίθεται, η νόσος σχετίζεται με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό ιστορικό, η εμφάνιση πολύποδων στο έντερο, καθώς και οι χρόνιες κολίτιδες. Από την άλλη, συνηθέστερα συμπτώματα της νόσου, θεωρούνται η αιμορραγία από τον πρωκτό, η αναιμία, η έλλειψη σιδήρου, η απώλεια βάρους, η μειωμένη όρεξη, η αδυναμία, ο πυρετός, οι εφιδρώσεις, κοιλιακοί πόνοι, καθώς και η αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου.

Σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να είναι ασυμπτωματικός. Επίσης, θεωρείται ότι η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία, ενώ η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να γίνει με ακτινοδιαγνωστικές μεθόδους, κολονοσκόπηση ή μέσω αναλύσεων αίματος και κοπράνων.

Σχετικά Άρθρα