ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ντόμινο αντιδράσεων για την κατάσταση στα ΤΑΕΠ

21 Μαρτίου 2023, 15:39

images

Ντόμινο αντιδράσεων προκαλεί η κατάσταση των ΤΑΕΠ στα δημόσια νοσηλευτήρια και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μετά και τις δηλώσεις της υπουργού υγείας, Πόπης Κανάρη.

Η κ. Κανάρη κατά την επίσκεψη της στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, διαπίστωσε πως ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών είναι μικρός σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό ασθενών που αναμένουν να εξυπηρετηθούν, ενώ παράλληλα διαπίστωσε ότι γίνεται διαχείριση περιστατικών τα οποία δεν θα έπρεπε να παραπέμπονταν στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Ζητά να αποδοθούν ευθύνες η ΠΑΣΥΚΙ

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), σε ανακοίνωση της ζητά την απόδοση ευθυνών και τη διασφάλιση βιωσιμότητας των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Με αφορμή τις δηλώσεις της Υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη, που αφορούν τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όσο και το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι θα έπρεπε να αισθάνεται ιδιαίτερα δικαιωμένη, αφού για όλα όσα είχε προειδοποιήσει και κατ´ επανάληψη ενημερώσει δυστυχώς τυγχάνουν επιβεβαίωσης, με τον πιο επίσημο τρόπο.

«Για ό,τι συμβαίνει υπάρχουν ευθύνες και όχι απλές δικαιολογίες», σημειώνει.

ΕΔΕΚ: Τρεις εισηγήσεις για αναβάθμιση ΤΑΕΠ

Σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ, αναφέρει ότι συσσωρευμένα, από χρόνια, προβλήματα του τομέα της δημόσιας υγείας, δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς, με αποτέλεσμα να παρατηρείται η τριτοκοσμική κατάσταση στα ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσηλευτηρίων, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων.

Συνεπώς, η ΕΔΕΚ έχει την άποψη ότι απαιτείται να ξεκινήσει αμέσως η συγκροτημένη προσπάθεια για διοικητική, οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση των ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσηλευτηρίων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της παροχής υπηρεσιών και η εύρυθμη λειτουργία των ΤΑΕΠ.

Επίσης, για να επιτευχθεί αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσηλευτηρίων, σημειώνει ότι επιβάλλεται να προχωρήσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας σε συμφωνία για την ένταξη των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ και να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των προσωπικών ιατρών.

Δημιουργία συνεχούς παρατηρητηρίου για τα ΤΑΕΠ

Ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει ένα συνεχές παρατηρητήριο που θα παρακολουθεί τα θέματα των Πρώτων βοηθειών σε όλα τα νοσοκομεία και την εφαρμογή των αποφάσεων που παίρνονται.

«Δεν υπάρχουν νοσηλευτές να εξυπηρετήσουν 17 κλίνες ούτε και γιατροί. Αν βάλουμε κλίνες πρέπει να βάλουμε και νοσηλευτές και γιατρούς και το υπόλοιπο υποστηρικτικό προσωπικό που χρειάζεται», σημείωσε

«Πρέπει να παρθούν αποφάσεις για τα ΤΑΕΠ», είπε, «και να δούμε ξανά τις διαδικασίες εσωτερικά όσον αφορά παρακλινικές εξετάσεις, αναλύσεις, ακτινολογικές εξετάσεις για να μην υπάρχει καθυστέρηση», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε, «εμείς αυτό θα εισηγηθούμε στην Υπουργό Υγείας όταν θα έχουμε συνάντηση. Πρέπει να δημιουργήσει και ένα παρατηρητήριο, μια ομάδα που θα παρακολουθεί σε συνεχή βάση την εξέλιξη των πραγμάτων και την εφαρμογή των αποφάσεων που θα ληφθούν».

Κίνητρα εργασίας για το προσωπικό στα ΤΑΕΠ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για το προσωπικό έτσι ώστε να θέλει να απασχοληθεί στα ΤΑΕΠ.

«Αλλά δεν είναι μόνο τα οικονομικά κίνητρα, είναι και ο τρόπος που δουλεύουν, το εργασιακό περιβάλλον, έτσι ώστε να προσελκύσουν και γιατρούς και νοσηλευτές», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι «τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ δεν αφορούν μόνο τη στελέχωση, είναι οι υποδομές, τα θέματα εξοπλισμού, τα θέματα εφαρμογής πρωτοκόλλων, η διαχείριση των κλινών ενδονοσοκομειακά, τα θέματα ελέγχου, οργάνωσης, εποπτείας», προσθέτοντας ότι «για αυτό πρέπει να δώσουμε στήριξη στον ΟΚΥπΥ ώστε να εφαρμόσει οδηγίες και χρονοδιαγράμματα που πρέπει να γίνουν στα ΤΑΕΠ».

Αναφερόμενος στην ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, είπε ότι «στη Λευκωσία, η πληροφόρηση που έχουμε είναι πολύ αισιόδοξη ότι το ιδιωτικό νοσηλευτήριο που λειτουργεί ΤΑΕΠ θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ».

Συμπλήρωσε ότι «στη Λεμεσό φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι θα ενταχθεί ακόμα ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο και το ΤΑΕΠ του. Άρα στη Λεμεσό θα έχουμε ένα κρατικό και δύο ιδιωτικά».

Παρά την ένταξη των ιδιωτικών ΤΑΕΠ, διευκρίνισε ότι «θα πρέπει να στηρίξουμε και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες ΤΑΕΠ του κρατικού τομέα, αλλιώς θα έχουμε άλλα προβλήματα, διότι θα φτάσουμε στο σημείο που ίσως δεν θα υπάρχει τόση ζήτηση από τα ΤΑΕΠ του κρατικού τομέα».

«Θα πρέπει να τα βελτιώσουμε για να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις απαιτήσεις και ανάγκες των ασθενών», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι η υπουργός την ερχόμενη Πέμπτη θα εξετάσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα ΤΑΕΠ σε συνεννόηση με τον ΟΚΥπΥ, προκειμένου να προωθηθούν άμεσα λύσεις όπου είναι εφικτό.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα