ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νοσοκομεία: Ζητούν παρέμβαση Υπ. Υγείας για σύμβαση- Διεκδικούν αυξήσεις μισθών 3%

03 Απριλίου 2024, 06:00

images

Την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης μεταξύ συντεχνιών και Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών (ΟΚΥπΥ), ζήτησε η ΠΕΟ στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης στο Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της ΠΕΟ ζήτησαν από τον Υπουργό Υγείας, όπως αν και εφόσον χρειαστεί να αναλάβει πολιτική δέσμευση - ως πολιτικός προϊστάμενος του ΟΚΥπΥ- με σκοπό ο Οργανισμός να προχωρήσει σε αλλαγές στους κανονισμούς που ο ΟΚΥπΥ υποστηρίζει ότι αποτελούν εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας.

Κατά κύριο λόγο, οι κανονισμοί στη νομοθεσία που οι συντεχνίες ζητούν αλλαγή, αφορούν στην πρόνοια για την καταβολή αυξήσεων ανά τριετία.

Οι συντεχνίες διαφωνούν με την καταβολή των αυξήσεων ανά τριετία, ζητώντας καταβολή των αυξήσεων σε ετήσια βάση.

Εξάλλου, η αλλαγή στην νομοθεσία ήταν και ένα από τα αιτήματα που μετέφεραν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών στον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού Κύπρο Σταυρίδη κατά τη τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί πλέον να αποτελεί δικαιολογία.

Ο κ. Σταυρίδης δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα στο ΔΣ του οργανισμού.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του YgeiaWatch, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, ωστόσο οι συντεχνίες τονίζουν ότι από μέρους του ΟΚΥπΥ, εκκρεμούν τοποθετήσεις για αρκετά ζητήματα.

Ζητούν αύξηση μισθών 3%

Σε ότι αφορά την μισθολογική αύξηση, από πλευράς συντεχνιών δόθηκε στον οργανισμό μια άλλη πρόταση η οποία θα προωθηθεί στο ΔΣ. Συγκεκριμένα οι συντεχνίες ζήτησαν από τον ΟΚΥπΥ ετήσια σταθερή μισθοδοτική αύξηση 3%.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις, η πρόταση του ΟΚΥπΥ η οποία απορρίφθηκε προβλέπει για τα έτη 2023 -2025:

 · 1% ετήσια σταθερή μισθοδοτική αύξηση

·Κυμαινόμενη αύξηση, το ποσοστό της οποίας στην προτεινόμενη συλλογική σύμβαση δεν καθορίζεται αλλά διασυνδέεται με την ανταγωνιστικότητα του οργανισμού.

Στην πρόταση του ΟΚΥπΥ, δεν περιλαμβάνεται το ποσοστό της κυμαινόμενης αύξησης που θα δίνεται στους εργαζομένους.

Παράλληλα στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των αδειών του προσωπικού του ΟΚΥπΥ, με τις συντεχνίες να υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός πρέπει να υιοθετήσει νέα δεδομένα όπως και ο δημόσιος τομέας, αφού αυτό αποτελεί και εναρμόνιση με την Ευρώπη.

Όσον αφορά τις υπερωρίες και τα επιδόματα των εργαζομένων, η πρόταση του ΟΚΥπΥ προβλέπει ότι «η υπερωριακή απασχόληση, θα γίνεται με το σύστημα υπερωριακής αποζημίωσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ενώ η παραχώρηση των οποιονδήποτε επιδομάτων, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού».

Για τις άδειες ασθενείας, ο Οργανισμός προτείνει όπως «σε περίπτωση εξάντλησης από τον υπάλληλο της συνολικής άδειας ασθενείας, για τις επιπρόσθετες ημέρες που θα καταβάλει αίτημα στο γραφείο κοινωνικών ασφαλίσεων για τη λήψη επιδόματος ασθενείας, ο οργανισμός, θα καταβάλλει όλο τον μισθό, περιλαμβανομένου και του επιδόματος των κοινωνικών ασφαλίσεων».

Στη συνέχεια «οι κοινωνικές ασφαλίσεις θα καταβάλλουν στον υπάλληλο το επίδομα που θα αντιστοιχεί για τις επιπρόσθετες ημέρες ασθενείας και ο οργανισμός θα το αποκόπτει σε δύο ισόποσες δόσεις στον πρώτο και δεύτερο μισθό που θα λάβει ο εργαζόμενος», μετά την επάνοδο του στην εργασία του.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα η νέα πρόταση του ΟΚΥπΥ απορρίφθηκε και από τις επτά συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στον οργανισμό.

Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών προσβλέπουν τώρα σε θετικότερα αποτελέσματα μέσα από την επόμενη συνάντηση με τον οργανισμό στις 15 Απριλίου, σημειώνοντας ότι πρέπει επιτέλους να επιτευχθεί συμφωνία αφού το θέμα συζητιέται από τον Ιούλιο του 2022.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα