ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νοσηλευτήρια: Ψάχνουν συνισταμένη για άρση της κρίσης

01 Νοεμβρίου 2023, 06:02

images

Στα δύσκολα μπήκε η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, η οποία ξεκίνησε χθες τις μεσολαβητικές της προσπάθειες, με στόχο να αποκλιμακωθεί η εργατική κρίση στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), να γεφυρωθεί το χάσμα διαφορών με τις συντεχνίες και να υπογραφεί συλλογική σύμβαση.

Η Υπουργός στο πλαίσιο της χθεσινής κοινής μεσολαβητικής σύσκεψης, άκουσε τις θέσεις και τα επιχειρήματα των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να σχηματίσει πιο συγκεκριμένη εικόνα ως προς την ουσία της εργατικής διαφοράς που έχει ανακύψει στον ΟΚΥπΥ.

Κλειδί για επίλυση της επίμαχης διαφοράς που ταλανίζει τις σχέσεις ΟΚΥπΥ και συνδικαλιστικού κινήματος, φαίνεται να είναι η μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων στον Οργανισμό στη βάση των όρων μισθοδοσίας που εφαρμόζεται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Είναι ένα κομβικό σημείο της διαφοράς, το οποίο εκ των πραγμάτων, φαίνεται να περνά και από το μικροσκόπιο της αξιολόγησης του οικονομικού κόστους από το ΥΠΟΙΚ.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η κ. Κανάρη απέφυγε να υπεισέλθει στην ουσία της συζήτησης που είχε με τις ηγεσίες των συντεχνιών.

Περιορίστηκε, ωστόσο, να αναφέρει ότι στόχος είναι η εξεύρεση κοινού εδάφους για να επανέλθουν τα δύο μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σημείωσε ότι εντός των ημερών προγραμματίζει να καλέσει και νέα κοινή συνάντηση των δύο πλευρών, υπό την ίδια.

Χαρακτήρισε το αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης στον Οργανισμό «ως θεμιτό».

Η Υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι αυτό το οποίο αισθάνονται έντονα οι συντεχνίες είναι όπως οι υπάλληλοι του Οργανισμού τοποθετηθούν σε μισθολογικές κλίμακες στη βάση μίας οργανικής δομής.

Η κ. Κανάρη τόνισε την ανάγκη να απομακρυνθεί ο κίνδυνος νέας εργατικής αναταραχής και εκδήλωσης νέων δυναμικών μέτρων, αφού, όπως επεσήμανε, «η υγεία του κάθε κύπριου ασθενή, δεν μπορεί να διατρέχει κίνδυνο με το κλείσιμο των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Κακώς έχει δαιμονοποιηθεί η συζήτηση για δημ. υπαλλήλους

Η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, μιλώντας εκ μέρους όλων των συντεχνιών, σημείωσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα αυτό το οποίο διεκδικεί είναι το τι εφαρμόζεται σε παρόμοιους οργανισμούς, όπως είναι του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα καθώς επίσης και σε συναφείς οργανισμούς στον ιδιωτικό τομέα.

«Έχει δαιμονοποιηθεί η συζήτηση ότι θέλουμε να κάνουμε με τους υπαλλήλους του ΟΚΥπΥ, δημόσιους υπαλλήλους», παρατήρησε η ΓΓ της ΠΕΟ και πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο διεκδικούμε, είναι να υπάρξει τοποθέτηση του προσωπικού σε ένα πλαίσιο αρχών που να έχει να κάνει με τα καθήκοντα του Οργανισμού και ένα πλαίσιο οργανικής δομής. Από εκεί και πέρα, εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό, είμαστε στη διάθεση του Οργανισμού να βρούμε λύσεις που να τον βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στον κεντρικό του ρόλο που έχει μέσα στο ΓεΣΥ».

ΟΚΥπΥ: Μένει μόνο το ύψος της αύξησης

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, σε δηλώσεις στο ΥgeiaWatch ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει οργανικό πλαίσιο καθηκόντων και υποχρεώσεων για τον κάθε εργαζόμενο.

Υποστήριξε ότι «η νομοθεσία του ΟΚΥπΥ προνοεί όσα απορρέουν από μια συλλογική σύμβαση ( στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα) όπως είναι η καταβολή της ΑΤΑ, η καταβολή εισφορών στο ταμείο προνοίας του προσωπικού και η παροχή άδειας ανάπαυσης και ασθενείας».

«Το μόνο που μένει», πρόσθεσε, «είναι το ύψος της μισθοδοτικής αύξησης».

«Καταθέσαμε πρόταση στις συντεχνίες η οποία προβλέπει ότι θα παραχωρείται σταθερή μισθολογική αύξηση από την πρώτη μέρα εργασίας μέχρι την τελευταία και επιπλέον θα δίνεται κυμαινόμενη μισθολογική αύξηση βασιζόμενη στο σύστημα αξιολόγησης», σημείωσε.

Ο κ. Χαριλάου επανέλαβε ότι ο ΟΚΥπΥ είναι θετικός στη σύναψη μιας συλλογικής σύμβασης στην οποία προβλέπονται όσα ο σχετικός νόμος καθορίζει.

Σημειώνεται ότι η Υπουργός Υγείας, πριν από τη χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους των συντεχνιών, συναντήθηκε με μέλη του ΔΣ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών κατά την οποία της αναλύθηκε η αναθεωρημένη πρόταση η οποία υποβλήθηκε στις συντεχνίες μία ημέρα πριν από την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια την περασμένη Τετάρτη.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα