ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νομική προστασία για διακρίσεις ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

20 Απριλίου 2023, 13:53

images

Την ανάγκη για νομική προστασία έναντι όλων των μορφών των διακρίσεων τονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ασκώντας πιέσεις στο Συμβούλιο για να ξεκινήσει εκ νέου συνομιλίες για «ξεμπλοκάρισμα» της οριζόντιας οδηγίας κατά των διακρίσεων, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο από το 2008.

Σε ψήφισμα του ΕΚ που εγκρίθηκε την Τετάρτη, εκφράστηκαν ανησυχίες περί τάσεων στον τομέα των διακρίσεων στα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με το ΕΚ, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν από καιρό τη θέση τους σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής και αποδοκιμάζουν τις καθυστερήσεις από πλευράς του Συμβουλίου, οι οποίες έχουν διαρκέσει δεκαπέντε χρόνια λόγω των κανόνων ομοφωνίας.

Η εισηγήτρια, Alice Kuhnke σχολίασε ότι «είναι ντροπή ότι έχουμε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας στην Ένωσή μας, όπου κάποιοι προστατεύονται από τις διακρίσεις και άλλοι όχι».

Σημείωσε, ακόμη, ότι «είναι απαράδεκτο ότι το Συμβούλιο έχει πάρει πάνω από 14 χρόνια για να συμφωνήσει για κάτι τόσο θεμελιώδες. Το Κοινοβούλιο παραμένει έτοιμο να εγκρίνει την οδηγία, αλλά είναι ώρα το Συμβούλιο να κάνει αυτό που έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρώσει πριν χρόνια».

Η πιο πρόσφατη έκθεση προόδου αναδεικνύει το αδιέξοδο στο Συμβούλιο, όπου οι διατάξεις που σχετίζονται με την αναπηρία, και ιδίως η δυνατότητα που προσφέρεται στα κράτη μέλη για μια εξαιρετικά μακρά παράταση της περιόδου μεταφοράς της νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο σχετικά με την παροχή εύλογων προσαρμογών στα άτομα με αναπηρία, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Το Κοινοβούλιο τονίζει την ανάγκη θέσπισης νομικής προστασίας έναντι των διακρίσεων που θα εφαρμόζεται με ισοδύναμο τρόπο, απέναντι σε όλες τις μορφές διακρίσεων - όχι μόνο στον εργασιακό χώρο και στην αγορά εργασίας, όπως συμβαίνει επί του παρόντος, και εκφράζει τη λύπη του για τη συνεχή μη εφαρμογή του πλαισίου της ΕΕ κατά των διακρίσεων.

Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές κρούουν το κώδωνα επίσης για τις εξελίξεις σε όλα τα κράτη μέλη, πολλές από τις οποίες έχουν επίσης καταδειχθεί στην έκθεση για τα θεμελιώδη δικαιώματα του 2022 από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, και στις οποίες περιλαμβάνεται η μη συμμόρφωση με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επίσης, άλλα ζητήματα που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν τις μειωμένες καταγγελίες περιστατικών διακρίσεων, τη γενική έλλειψη δεδομένων σχετικά με την ισότητα και την ελλιπή τεκμηρίωση.

Σημειώνεται ότι οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να συμβάλει στην επίλυση του αδιεξόδου, ενώ παράλληλα την προτρέπει να αντιμετωπίσει τη συνεχή καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την αύξηση των διακρίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα