ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για μέλι, μαρμελάδες, χυμούς

31 Ιανουαρίου 2024, 13:40

images

Σε προσωρινή συμφωνία αναφορικά με τους επικαιροποιημένους κανόνες για ορισμένα τρόφιμα όπως  το μέλιμαρμελάδες και χυμοί, κατέληξαν το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι νέοι κανόνες αφορούν τη σύνθεση, την ονομασία, την επισήμανση και την παρουσίαση  τροφίμων που συχνά συμπεριλαμβάνονται στο πρωινό.

Στόχος, σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές να παίρνουν πιο ενημερωμένες και υγιεινές αποφάσεις σχετικά με αγροδιατροφικά προϊόντα.

Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, ένα μεγάλο μέρος του μελιού που εισάγεται από χώρες εκτός ΕΕ είναι ύποπτο για νοθεία.

Η μελέτη της υπηρεσίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf), που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, δείχνει ότι σε 320 δείγματα που ελέγχθηκαν πρόσφατα σε 16 κράτη μέλη, για σχεδόν το 46% υπάρχουν έντονες υποψίες ότι παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ. 

Κύρια τεχνική απάτης, σύμφωνα με τους ειδικούς της Olaf, είναι η προσθήκη σιροπιών ζάχαρης (από ρύζι, σιτάρι ή παντζάρι) για να μειωθεί η τιμή.

«Το μέλι περιέχει φυσικά σάκχαρα και, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, πρέπει να μένει αγνό: δεν μπορεί να υπάρχει νερό ή φτηνά σιρόπια ζάχαρης που προστίθενται τεχνικά για να αυξηθεί ο όγκος», υπενθυμίζει η Olaf.

Προκειμένου να καταπολεμηθούν τέτοιες απάτες και να ενημερωθούν καλύτερα οι καταναλωτές, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να καταστήσουν υποχρεωτική την σαφή ένδειξη δίπλα από την ονομασία του προϊόντος, της χώρας από την οποία προέρχεται το μέλι και όχι μόνο εάν προέρχεται από την ΕΕ, όπως συμβαίνει επί του παρόντος για τα μείγματα μελιού.

Εάν το μέλι ή ο καρπός που χρησιμοποιείται προέρχεται από περισσότερες από μία χώρες, θα πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα κατά φθίνουσα σειρά σύμφωνα με την αναλογία τους στο τελικό προϊόν.

Για τον περαιτέρω περιορισμό της απάτης, συμφωνήθηκε επίσης όπως η Επιτροπή  προτείνει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης ή παρόμοια τεχνική για να είναι δυνατή η ανίχνευση του μελιού στους μελισσοκόμους.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τη συλλογή δεδομένων για τη βελτίωση των ελέγχωντην ανίχνευση νοθείας στο μέλι και για την παροχή συστάσεων που θα επιτρέπει τον εντοπισμό του μελιού από τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα.

 «Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχουμε λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης με το μέλι. Στο μέλλον, οι πρώτες ετικέτες θα πρέπει να αναφέρουν σαφώς τις χώρες προέλευσης και των μειγμάτων μελιού. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα ενημερώσουν καλύτερα τους καταναλωτές και τόσο οι μελισσοκόμοι όσο και οι χρήστες θα προστατεύονται καλύτερα από το παραποιημένο μέλι» δήλωσε ο εισηγητής της πρότασης  Alexander Bernhuber.

Για τους χυμούς φρούτων και τις μαρμελάδες, η Επιτροπή θα καταρτίσει έκθεση αξιολόγησης καθιστώντας υποχρεωτική την επισήμανση της χώρας προέλευσης του χρησιμοποιούμενου φρούτου εντός 36 μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, συνοδευόμενη από νομοθετική πρόταση.

Για τις μαρμελάδες, ο γενικός κανόνας θα είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 450 γραμμάρια φρούτων για την παραγωγή 1 κιλού μαρμελάδας.

Βάσει των νέων κανόνων του Κοινοβουλίου, συμφωνήθηκε επίσης ότι η επισήμανση «περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα», θα πρέπει να επιτρέπεται για τους χυμούς φρούτων.

Για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, οι χυμοί θα μπορούν στο μέλλον να φέρουν την ετικέτα «με μειωμένη ζάχαρη» αν έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον 30% της ζάχαρης που περιέχουν φυσιολογικά. Εντούτοις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται γλυκαντικές ουσίες.

Ωστόσο,  οι παραγωγοί δεν μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιούν γλυκαντικά για να αντισταθμίσουν την επίδραση της μείωσης της ζάχαρης στη γεύση, την υφή και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Η συμφωνία πρέπει ακόμα να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, μετά την οποία ο νέος νόμος θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος τους.

Η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Εν συνεχεία ο νέος νόμος θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότεραΟι χώρες της ΕΕ θα έχουν εφαρμόσει τους νέους κανόνες δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος.

Η Επιτροπή χαιρετίζει τα αυστηρότερα πρότυπα εμπορίας 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο επί της αναθεώρησης και της ενίσχυσης των υφιστάμενων προτύπων εμπορίας που ισχύουν για το μέλι, τους χυμούς φρούτων, τις μαρμελάδες.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, οι λεγόμενες οδηγίες για το πρωινό θεσπίζουν κοινούς κανόνες σχετικά με τη σύνθεση, την ονομασία πώλησης, την επισήμανση και την παρουσίαση των εν λόγω προϊόντων, ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία τους εντός της εσωτερικής αγοράς και να παρέχεται βοήθεια στους καταναλωτές για να κάνουν συνειδητές επιλογές.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα