ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο κέντρο ψυχικής υγείας €33 εκατ.

21 Δεκεμβρίου 2022, 11:31

images

Το θεμέλιο λίθο για την πρώτη φάση ανέγερσης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, με συνολικό κόστος €33 εκατ. κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του ο ΠτΔ, ανέφερε ότι «αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, τόσο οι ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας όσο και το προσωπικό, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας ενός και μόνο ψυχιατρικού κέντρου στον τόπο μας, θέσαμε ως στόχο την οριστική επίλυση του χρονίζοντος αυτού ζητήματος».

Συγκεκριμένα, «το Νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, συνολικού κόστους €33,2 εκατ., περιλαμβάνει άρτια εξοπλισμένες κτηριολογικές εγκαταστάσεις που επιτρέπουν την παροχή υψηλών υπηρεσιών θεραπείας, αποκατάστασης και επανένταξης των εν λόγω ατόμων».

Όπως δήλωσε, στην πρώτη φάση συνολικού προϋπολογισμού πέραν των €12 εκατ., εντάσσεται η ανέγερση μίας Κλινικής Οξέων Περιστατικών Ανδρών και μία Γυναικών, συνολικής δυναμικότητας 44 κλινών και μίας Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και Εξωτερικών Ιατρείων, δυναμικότητας 20 κλινών,  μέσω της οποίας θα παρέχονται υπηρεσίες απεξάρτησης από το αλκοόλ και άλλες ουσίες.

Ο ΠτΔ πρόσθεσε ότι ήδη έχει αρχίσει ο προγραμματισμός για τη δεύτερη φάση υλοποίησης του έργου, που θα αυξήσει τη δυναμικότητα και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων δικαιούχων σημειώνοντας ότι το νέο κέντρο αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της προσφερόμενης φροντίδας.

Επίσης, παρέχοντας τα απαραίτητα, συνέχισε, «ως και ο επιδιωκόμενος στόχος εξάλλου, θα αναβαθμίσει το εργασιακό περιβάλλον των δεκάδων λειτουργών ψυχικής υγείας».

Αναφέρθηκε ακόμη και στην εφαρμογή σειράς άλλων δράσεων όπως:

-Την αναβάθμιση της Κλινικής Οξέων Περιστατικών Ανδρών, της Ενδιάμεσης Κλειστής Κλινικής Ανδρών και του Τμήματος Εργοθεραπείας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, συνολικού κόστους €1,4 εκατ.

-Τη κτηριακή αναδιαμόρφωση δομής στην κοινότητα που θα λειτουργήσει ως προστατευμένος ξενώνας για τη φιλοξενία χρόνιων ασθενών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή παραμένουν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Με τη λειτουργία του ξενώνα, θα αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

-Τη λειτουργία της Μονάδας Ασφαλούς Νοσηλείας στη ψυχιατρική κλινική στη Λεμεσό για ψυχικά ασθενείς, δυναμικότητας οκτώ κλινών.

-Την αναδιαμόρφωση ενοικιαζόμενου χώρου για τη δημιουργία Κέντρου Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών στη Λευκωσία.

- Την ανάδειξη κέντρων αριστείας εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών παιδιών και εφήβων στο Μακάριο Νοσοκομείο.

Αυξημένος ο προϋπολογισμός Υπ. Υγείας 

Σύμφωνα με τον ΠτΔ, πέραν της μεταρρύθμισης του ΓΕΣΥ, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζεται αυξημένος κατά 79% σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό, οι δαπάνες του ΟΑΥ για υπηρεσίες φροντίδας των δικαιούχων ΓεΣΥ, το 2022 αναμένεται να ανέλθουν στα €1,35 δισ. ενώ εκτιμάται πως μεταξύ του 2023 έως το 2027 θα ανέλθουν στα €7,3 δισ.

«Υλοποιήσαμε και υλοποιούμε αναπτυξιακά έργα, ύψους €351 εκατ. που όχι απλώς συμβάλλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας, αλλά ικανοποιούν διαχρονικά αιτήματα και αποτελούν καθοριστικές υποδομές για τη λειτουργία του συστήματος υγείας που σήμερα απολαμβάνουμε», σημείωσε.

Παράλληλα, «στο πλαίσιο της ιδιαίτερης έμφασης που αποδόθηκε στην υλικοτεχνική υποδομή στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κατά την περίοδο 2013-2021, οι επενδύσεις σε ιατρικό εξοπλισμό ξεπέρασαν τα €90 εκατ.», καθώς επίσης κατά το τρέχον έτος αναμένεται να δαπανηθούν για ιατρικό εξοπλισμό άλλα €24 εκατ.

«Το πλέον σημαντικό είναι ότι,  πέραν των όσων προνοούνται στους ετήσιους προϋπολογισμούς στο Σχέδιο «Κύπρος – Το Αύριο», έχουν περιληφθεί σημαντικές πρόνοιες για τον τομέα της υγείας, για πρόσθετες δαπάνες, ύψους πέραν των €80 εκατ.», δήλωσε, όπως και πρόνοιες που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές επενδύσεις που θα συμβάλουν περισσότερο ακόμη στην αύξηση της ετοιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας, ευρύτερα. 

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σημείωσε ότι «τις πρώτες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Υγείας, έπρεπε να πάρουμε μία απόφαση. Η απόφαση ήταν εάν θα υλοποιήσουμε αυτό το έργο ή εάν θα γίνουν κάποιες αλλαγές στα σχέδια που θα το καθυστερούσε ακόμα μερικά χρόνια. Χαίρομαι ιδιαίτερα που επέμενα στην άποψη ότι αυτό το έργο πρέπει να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και όπως βλέπετε θα παραδοθεί στους ασθενείς τους επόμενους μήνες».

Ερωτηθείς για το κορίτσι που νοσηλεύεται με στρεπτόκοκκο στο Μακάριο Νοσοκομείο, σχολίασε ότι η τελευταία ενημέρωση που είχε από χθες είναι ότι η κατάσταση του κοριτσιού είναι σοβαρή και κρίσιμη.

«Εάν χρειαστεί το παιδάκι να μεταφερθεί στο εξωτερικό σίγουρα θα μεταφερθεί. Είμαστε σε επικοινωνία με τον γιατρό από το Ισραήλ και όπως γνωρίζετε είμαστε ευαίσθητοι σε θέματα υγείας για όλο τον κόσμο. Εάν χρειαστεί να μεταβεί το παιδάκι στο εξωτερικό θα μεταβεί», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα